سال‌ها پس از کتمان و انکار آزمایش‌های اتمی در پلینزی و پیامدهای مخرب انسانی، اجتماعی، بهداشتی، زیست محیطی و اقتصادی ناشی از آن، فرانسه درحالی مسئولیت این فجایع را پذیرفته که بالاترین آمار سرطان تیروئید در جهان در زنان این منطقه گزارش شده است.

به گزارش خبرگزاری ایران پرس، روزنامه فرانسوی لوفیگارو از برگزاری میزگرد دو روزه ای در پاریس راجع به عواقب 193 آزمایش اتمی در پلینزی فرانسه خبر داد که در آن دولت این کشور رسماً ناگزیر به پذیرش مسئولیت اقدامات خود شده است.

پلینزی فرانسه (Polynésie française)، در زمره سرزمین های ماوراء بحار این کشور (قلمروهای فرادریایی) در بخش جنوبی اقیانوس آرام است که متشکل از پنج مجمع الجزیره (118 جزیره، 76 جزیره قابل سکونت) بوده و از اواخر قرن نوزدهم میلادی به تصاحب دولت فرانسه درآمده است.

فرانسه به مدت سه دهه اقدام به آزمایش های اتمی متعددی در مناطقی همچون پلینزی فرانسه و الجزایر نموده و سال­ ها اثرات فاجعه آمیز اقدامات خود را انکار کرده است اما اینک در محضر افکار عمومی ناگزیر به اعتراف و پذیرش مسئولیت آزمایش های اتمی شده است.

لوفیگارو در ادامه تصریح کرد: فرانسه متعهد به پذیرش مسئولیت پیامدهای انسانی، اجتماعی، بهداشتی، زیست محیطی و اقتصادی 193 آزمایش هسته ای پلینزی شد و درخواست جبران خسارت از سوی قربانیان را قانونی دانست؛ این درحالی است که بالاترین آمار سرطان تیروئید در جهان در زنان بین 40 تا 50 سال این منطقه گزارش شده است.

سازمان تامین اجتماعی پلینزی از هزینه 670 میلیارد یورو برای پرتودرمانی این بیماران از سال 1985 تاکنون خبر داده و خواستار بازپرداخت این هزینه ها از سوی دولت فرانسه شده است.  

البته پلینزی یا اراضی ماورا بحار تحت سیطره فرانسه تنها مناطقی نبودند که قربانی آزمایش های اتمی این کشور شدند، بلکه الجزایر، استرالیا و زلاندنو نیز دیگر قربانیان این اقدامات فرانسه هستند.

117