ایران پرس: "آنگلا مرکل" صدر اعظم آلمان، روز جمعه آخرین سفر رسمی خود را به روسیه انجام داد.

"ولادیمیر پوتین" رئیس جمهوری روسیه پس از دیدار با "آنگلا مرکل" صدر اعظم آلمان اعلام کرد که مذاکرات در فضایی سازنده انجام شده و چشم‌ انداز توسعه روابط دو کشور مورد بحث قرار گرفته است.

"ولادیمیر پوتین" با بیان اینکه آلمان یکی از شرکای اصلی روسیه است، اظهار داشت، مسائل بسیاری است که باید حضوری مورد گفت و گو قرار بگیرد، این نه تنها یک خداحافظی، بلکه دیداری سازنده است.

"آنگلا مرکل" نیز اظهار داشت، روسیه و آلمان اختلافاتی دارند اما دو کشور قصد دارند تماس ها را حفظ و با یکدیگر گفت و گو کنند.

روابط روسیه و آلمان در دوره صدر اعظمی مرکل از سال 2005 تاکنون با فراز و نشیب ها و چالش های مختلفی مواجه بوده است. با این حال پس از بحران اوکراین در سال 2014 و الحاق کریمه به روسیه و وقوع جنگ در شرق اوکراین، آلمان به عنوان مهمترین کشور اتحادیه اروپا و از کشورهای مهم ناتو همسان با دیگر کشورهای اروپایی و آمریکا موضع منفی نسبت به روسیه اتخاذ کرده و تحریم های مختلفی را علیه مسکو به اجرا گذاشته است. در عین حال روسیه و آلمان که از مهمترین شرکای تجاری محسوب می شدند با کاهش قابل سطح مبادلات تجاری در سال های گذشته مواجه بوده اند.

به رغم این مسائل، اما آنچه که روابط مسکو و برلین را هم چنان فعال و پر تحرک نگه داشته است، تاکید سران دو کشور بر تداوم روابط انرژی به ویژه ادامه پروژه گازی نورد استریم 2 است که قرار است سالانه 55 میلیارد متر مکعب گاز روسیه را از طریق دریای بالتیک به شمال آلمان منتقل نماید.

به رغم اختلافات متعدد آلمان و روسیه در چارچوب تقابل بلوک غرب با روسیه، اما به نظر می رسد برای دولت آلمان و به ویژه "آنگلا مرکل" صدر اعظم این کشور ، منافع اقتصادی و انرژی حاصل از روابط با روسیه از آن چنان اهمیت و جایگاهی برخوردار است که به رغم همراهی با دیگر کشورهای غربی و با وجود فشارهای آمریکا برای قطع کامل روابط انرژی با روسیه، اما برلین ترجیح داده که حتی با مقاومت در برابر فشارهای تحریمی واشنگتن، هم چنان روابط انرژی با روسیه را حفظ نماید.

در این راستا مقامات برلین بارها اقدامات تحریمی آمریکا علیه پروژه گازی نورد استریم 2 و شرکت های اروپایی دخیل در آن از جمله شرکتهای آلمانی را نکوهش کرده اند.

البته پس از سفر مرکل به آمریکا و دیدار با جو بایدن، سرانجام واشنگتن و برلین به توافقی بر سر پروژه خط لوله گازی نورد استریم 2 دست یافتند که تکمیل شدن این پروژه بدون تحریم های آمریکا را اجازه می دهد.

«ولادیسلاو بیِلوف» (1) کارشناس روسی مسائل اروپا می گوید: مرکل به صورت مداوم با انتقادهای واشنگتن مواجه است و همواره در پاسخ به آن، ماهیت و محتوای خط لوله نورد استریم 2 را منحصراً اقتصادی اعلام می‌کند که نه تنها تهدیدی محسوب نمی‌شود، بلکه امنیت انرژی را تقویت می‌کند و بر حاکمیت اتحادیه اروپا و آلمان تأثیری نمی‌گذارد.

جدای از مساله انرژی، برای مرکل و آلمان تداوم روابط با مسکو و پوتین برای حل وفصل مسائل قاره اروپا به ویژه بحران اوکراین در چارچوب گروه نرماندی و نیز تعامل با مسکو برای حل و فصل دیگر مسائل منطقه ای و بین المللی از اهمیت زیادی برخوردار است. در این راستا آلمان به عنوان یکی از اعضای گروه 1+4 و از اعضای تروئیکای اروپایی رایزنی های متعددی با روسیه در زمینه حفظ توافق هسته ای برجام صورت داده است. برای روسیه نیز حفظ روابط با آلمان به عنوان مهمترین کشور اروپایی که دارای زاویه و اختلاف منافع با آمریکا است اهمیت زیادی دارد.

مسکو به خوبی آگاه است که برلین به دلیل منافع خود بر خلاف خط مشی دولت بایدن که خواهان تشدید هر چه بیشتر فشارها علیه مسکو است، خواستار ادامه تعاملات و مذاکره با روسیه و جلوگیری از وخامت روزافزون روابط روسیه و غرب است. بدین ترتیب پوتین همواره از مواضع آلمان برای تعدیل فشارهای ضد روسی آمریکا استفاده کرده است.

1- Vladislav Belov

نویسنده: سيدرضا ميرطاهر

115

بیشتر بخوانید:

نشست خبری رئیس جمهوری روسیه و صدراعظم آلمان