ایران پرس: صدراعظم آلمان دو روز پس از دیدار با رئیس جمهور روسیه به اوکراین سفر کرد تا در مورد صادرات گاز روسیه از طریق پروژه نورد استریم -2، چگونگی پایان بحران میان اوکراین و روسیه و مسائل سیاسی و اقتصادی کنونی با مقامات کی یف گفت وگو و در مورد صادرات گاز روسیه به اروپا به آنها اطمینان خاطر دهد.

سفر «آنگلا مرکل» در حالی صورت می گیرد که وی تا چند ماه دیگر قدرت را در آلمان واگذار خواهد کرد و این احتمالا آخرین سفر کاری وی به این کشورها خواهد بود.

این سفر درحالی صورت گرفت که تنش های سیاسی میان روسیه و اوکراین همچنان ادامه دارد.

روابط اوکراین و روسیه بعد از اعتراضات و روی کار آمدن دولت غربگرا در کی یف، رو به تیرگی رفت.

حضور نظامی آمریکا و ناتو در مرزهای غربی روسیه و کمک و حمایت آنها از کی یف نیز بیش از پیش منطقه را به بی ثباتی کشانده است. اکنون اوکراین از یک کشور ترانزیت انرژی به کانون ناامنی و جنگ در منطقه تبدیل شده است با این حال طی ماه های گذشته مقامات اروپا از سیاست های اوکراین در برابر روسیه حمایت کرده و اقدامات پوتین را محکوم کرده و حتی روسیه را تحریم کردند.

به رغم همه اختلافات و درگیری ها  اما  ساخت خط لوله پروژه نورد استریم -2 ادامه یافت. اکنون این پروژه در مرحله انتهایی است. با پایان ساخت خط لوله نورد استریم- 2 امکان صادرات مستقیم گاز از روسیه به اروپا فراهم می شود که این موضوع ضمن این که زیان اقتصادی هنگفتی را متوجه اوکراین می کند از نظر سیاسی و امنیتی این کشور را در برابر روسیه ضعیف می کند.

چنانکه «ولودیمیر زلنکسی» رئیس‌جمهور اوکراین در این زمینه ضمن خطرناک دانستن پروژه خط لوله گازی نورداستریم -2 برای اروپا، آن را «سلاح ژئوپولیتیکی خطرناک از کشور روسیه» خواند. این درحالی است که روسیه پیش از این بارها اعلام کرده است که به هیچ وجه از انرژی به عنوان یک اهرم فشار سیاسی استفاده نخواهد کرد.

در سفر کنونی مرکل، صدراعظم آلمان به اوکراین که پس از دیدار او با ولادیمیر پوتین صورت می گیرد، مرکل تلاش کرده است ضمن اعلام حمایت از اوکراین و تاکید بر مواضع اروپا، با اتخاذ رویکردی دوگانه از یکسو به اوکراین اطمینان خاطر می دهد که این پروژه تهدیدی برای کی یف نیست و از سوی دیگر اعلام کند که اوکراین باید مانند سایر کشور‌ها خود را آماده این موضوع کند و تمهیدات لازم را از قبل برنامه‌ریزی نماید تا در آینده مشکلی پیش نیاید.

اگرچه وی در دیدار با زلنسکی، وعده داده بود اوکراین همچنان به عنوان مسیر ترانزیت گاز به اروپا باقی خواهد ماند اما به ظاهر هیچ تضمینی از طرف شرکای غربی وجود ندارد. براساس برآوردهای صورت گرفته  با بهره برداری رسمی از این پروژه اوکراین سالانه یک و نیم میلیارد دلار از درآمدهای ترانزیت گاز روسیه به اروپا را از دست خواهد داد.

ناکامی مرکل در حل بحران اوکراین

از سوی دیگر تنش های سیاسی میان مسکو و کی یف همچنان خطری جدی است. به رغم قرارداد مینسک که مرکل نقش کلیدی در آن داشت و از جنگی جدی در منطقه پیشگیری کرد همچنان حل و فصل سیاسی مناقشه شرق اوکراین در بن بست قرار دارد و به نظر می رسد مرکل در این سفر نتوانسته است گامی در این راستا بردارد.

چنانکه مرکل رسما اعلام کرد: "هر چند پیشرفت ها به آن اندازه که انتظار داشتیم سریع نیست اما مذاکرات صلحی را که به امضای قراردادهای مینسک منجر شد، باید زنده نگه داشته شوند."

«ولودیمیر فسنکو» کارشناس مسائل سیاسی در این زمینه می گوید: "بسیاری از بازیگران در اوکراین معتقدند که این توافقنامه ها دیگر مناسب شرایط فعلی نیستند و با رفتن مرکل پایه های این توافقات بازهم شکننده تر می شوند."

به نظر می رسد، سفر کنونی مرکل موفقیت و دستاورد قابل توجه ای نداشته است. کیف خود را برای دوران پس از مرکل آماده می کند و امیدوار است که آلمان با یک صدراعظم جدید رویکردش را در قبال مسائل مربوط به اوکراین تغییر دهد.

نویسنده: آتوسا دینیاریان

117