ایران پرس: وزارت دفاع روسیه روز شنبه اعلام کرد، ناوهای جنگی روسی و چینی از 17 تا 23 اکتبر به اجرای اولین گشت زنی مشترک در بخش غربی اقیانوس آرام پرداختند.

روسیه با 10 ناو از ناوگان اقیانوس آرام و چین با پنج ناو در این گشت‌زنی شرکت کردند.

ماموریت این ناوها، نمایش حضور در منطقه اقیانوس آرام، حفظ صلح و ثبات در منطقه آسیا - پاسیفیک و حفاظت از اهداف مربوط به فعالیت های اقتصادی دریایی دو کشورعنوان شده است. مسکو و پکن دراوایل اکتبر نیز رزمایش مشترکی را در دریای ژاپن با شرکت ناوهای جنگی دو کشور انجام دادند.

اقدام بی سابقه روسیه و چین در زمینه انجام گشت دریایی مشترک در اقیانوس آرام، واکنش آشکار و مستقیم این دو قدرت بین المللی رقیب آمریکا به اقدامات اخیر واشنگتن در زمینه ائتلاف سازی در منطقه ایندو- پاسیفیک محسوب می شود.

در واقع اقدامات مشترک نظامی مسکو و پکن مانند برگزاری گشت دریایی و رزمایش های مشترک سطح بالای اعتماد راهبردی این دو کشور را به نمایش می‌گذارد.

همچنین، با توجه به تلاش آمریکا برای ایجاد اتحادهایی همچون پیمان چهارگانه موسوم به «کواد» متشکل از آمریکا، استرالیا، ژاپن و هند و ائتلاف سه گانه آمریکا، بریتانیا و استرالیا موسوم به «آکوس»، همکاری های روسیه و چین، توان مقابله مشترک پکن و مسکو با تهدیدات امنیتی دریایی و محافظت از صلح و ثبات منطقه را تقویت می‌کند.

چین و روسیه از سال 2012، به طور منظم به برگزاری رزمایش های نظامی مشترک پرداخته اند. از سال 2019 نیز دو کشور رزمایش هوایی مشترک سالانه بر فراز دریای چین شرقی انجام داده‌اند. این اقدامات با هدف نمایش همبستگی روسیه و چین در مقابل اقدامات غرب در منطقه آسیا- پاسیفیک صورت می گیرد.

«سونگ ژونگپینگ» یک مربی نظامی پیشین ارتش آزادیبخش خلق چین می گوید: "چین و روسیه می خواهند نشان دهند که توانایی‌ های گشت‌ زنی مشترک آنها تقویت می‌شود. آنها سعی می کنند عزم خود را برای حفظ ثبات منطقه ای به طور مشترک نشان دهند."

هدف آمریکا از برگزاری رزمایش های مختلف در اقیانوس آرام

آمریکا در تلاش برای ارعاب چین بارها همراه با متحدان منطقه ای خود در اقیانوس آرام، به برگزاری رزمایش های مختلف مبادرت کرده و با ادعای ایجاد امنیت در تردد دریایی، حضور پررنگی در این منطقه دارد.

واشنگتن در دوره ریاست جمهوری «جو بایدن» رویکرد بسیار سخت گیرانه ای در قبال روسیه و چین در پیش گرفته است. آمریکا و روسیه بر سر موضوعات متعددی از بحران‌ های منطقه ای تا حملات سایبری، کنترل تسلیحاتی و حتی دخالت در انتخابات یکدیگر، اختلافات شدید دارند. درعین حال مسکو بارها مخالفت خود را با شکل گیری ائتلاف های غربی در منطقه آسیا- پاسیفیک اعلام و آنها را به مثابه گام های برای بی ثباتی و تنش آفرینی در این منطقه استراتژیک توصیف کرده است.

چین نیز ایجاد ائتلاف های کواد و آکوس به رهبری آمریکا در منطقه آسیا- پاسیفیک را موجب ایجاد تنش و درگیری در منطقه دانسته است. با این حال، آمریکا به منظور مهار چین، هم چنان و با جدیت به تلاش های خود برای ائتلاف سازی ادامه می دهد. به رغم ادعاهای مقامات دولت بایدن درباره رقابت منصفانه با چین و تنش زدایی در روابط دو جانبه، واشنگتن ادعاهایی را در تمامی زمینه های سیاسی، اقتصادی، تجاری، نظامی، امنیتی، سایبری علیه پکن مطرح کرده است.

«فئودور لوکیانوف» کارشناس سیاسی می گوید: "تقابل شدید اقتصادی میان آمریکا و چین می‌تواند به یک درگیری نظامی- سیاسی میان پکن و واشنگتن تبدیل شود."

به نظر می رسد، پکن برای مقابله موثر با اقدامات واشنگتن در منطقه آسیا- پاسیفیک، رویکرد اتحاد نظامی با روسیه را در پیش گرفته و برگزاری رزمایش ها و گشت های دریایی مشترک میان دو کشور نیز در همین راستا انجام می گیرد. 

نویسنده: سيدرضا ميرطاهر

117