ایران پرس: رئیس جمهوری بلغارستان در اظهاراتی از الحاق کریمه به روسیه حمایت کرد.

«رومن رادف Rumen Radev» که برای دومین بار به عنوان رئیس جمهور بلغارستان برگزید، متعهد شده است که روابط نزدیک خود را با متحدان بلغارستان در ناتو حفظ کند، اما همچنین خواستار روابط نزدیک با روسیه شده است.

رادف که بارها خواستار لغو تحریم‌ها علیه روسیه شده است، با ابراز مخالفت خود با تحریم‌های روسیه تکرار کرد که کریمه اکنون متعلق به روسیه است. سخنان رئیس جمهوری بلغارستان واکنش شدید واشنگتن را برانگیخت.

سفارت آمریکا در «صوفیه» روز دوشنبه اعلام کرد که ایالات متحده عمیقاً از اظهارات اخیر رئیس جمهوری بلغارستان که در آن کریمه را «روسیه» نامیده، نگران است.

ابراز نگرانی عمیق آمریکا از مواضع رئیس جمهور بلغارستان در باره روسیه و الحاق کریمه به این کشور در واقع، نشانه ای از روندهای واگرایانه متحدان شرق اروپا با واشنگتن است. کشورهای شرق اروپا پس از فروپاشی شوروی، در دهه 2000 ابتدا به ناتو و سپس به اتحادیه اروپا پیوستند.

این کشورها که به آنها کشورهای جنوب گفته می شود، به دلیل اختلافات متعدد شان با کشورهای قدیمی اتحادیه اروپا در دو دهه اخیر تلاش زیادی را برای نزدیکی هر چه بیشتر به آمریکا انجام داده اند.

نماد این کشورها لهستان است که همواره از مواضع واشنگتن درقبال مسائل مورد اختلاف با اتحادیه اروپا به ویژه آلمان و فرانسه و نیز ناتو حمایت کرده است.

«عفیفه عابدی» کارشناس مسائل بین‌الملل می گوید: برخی کشورهای اتحادیه اروپا بیشتر به راهبرد آمریکایی در قبال روسیه گرایش دارند، اما کشورهای دیگری در این اتحادیه قائل به تلاش بیشتر برای مهار تنش با روسیه هستند و از رویکرد بلند مدت برای کنترل و کاهش تهدید روسیه پیروی می‌کنند.

دولت های مختلف آمریکا از دولت جورج دبلیو بوش تا دولت جو بایدن نیز همواره بر حمایت کشورهای شرق اروپا حساب کرده و به پشتوانه آنها، در قبولاندن دیدگاه ها و خواسته های خود به اتحادیه اروپا و ناتو اصرار کرده اند. با این حال این وضعیت ظاهرا در حال تغییر است.

موضع گیری اخیر رئیس جمهوری بلغارستان در قبال به رسمیت شناختن الحاق کریمه به روسیه نشانه ای از نارضایی یکی از کشورهای مهم اروپایی متحد واشنگتن از رویکردهای ضد روسی آمریکا است. رادف توانست در انتخابات اخیر ریاست جمهوری  بلغارستان دو سوم آرا را کسب کرده و برای یک دوره پنج ساله دیگر پست ریاست‌ جمهوری را در دست گیرد.

بدین ترتیب می توان گفت که از حمایت اکثر بلغارها برخوردار است. بلغارستان که درحاشیه غربی دریای سیاه واقع شده نقش مهمی در استراتژی منطقه ای آمریکا و ناتو در این حوزه آبی مهم ایفا می کند. به همین دلیل  واشنگتن تلاش کرده است تا روابط خود را با صوفیه در ابعاد مختلف به ویژه در زمینه امنیتی، نظامی و تسلیحاتی گسترش دهد و همراهی کامل آن با اقدامات ضد روسی واشنگتن را به دست آورد.

با این حال بلغارستان که از کشورهای فقیر اروپایی محسوب می شود دارای روابط دیرینه و پیوندهای فرهنگی، دینی و تاریخی با روسیه است. بدین ترتیب به رغم عضویت بلغارستان در ناتو و اتحادیه اروپا، اما بسیاری از بلغارها حس قرابت فرهنگی و تاریخی با روسیه دارند.

از سوی دیگر این کشور در زمینه انرژی به روسیه وابسته است و در میانه تنش های فزاینده بین روسیه و غرب قرار دارد. به نظر می رسد رئیس جمهوری بلغارستان با موضع گیری اخیر خود به نوعی چرخش صوفیه به سمت مسکو را حداقل در موضوع الحاق کریمه به روسیه نشان داده است. در حالی که آمریکا به شدت مخالف این امر بوده و از تلاش های اوکراین برای پیوستن دوباره کریمه به این کشور حمایت می کند.

نویسنده: سيدرضا مير طاهر

 112

 بیشتر بخوانید: 

تاکید پوتین بر الحاق همیشگی کریمه به روسیه

کرملین: مالکیت کریمه در دیدار سران روسیه و اوکراین مطرح نخواهد شد

ایجاد هنگ جدید هوایی روسیه در شبه جزیره کریمه

رزمایش روسیه در آب های "کریمه" در بحبوحه تنش‌ ها با ناتو

روسیه جدیدترین رادار هشدار سریع خود را در کریمه مستقر می‌کند