ایران پرس: رئیس جمهوری اوکراین روز جمعه طی کنفرانس مطبوعاتی مدعی شد: اطلاعاتی مبنی بر اجرای کودتایی دولتی و برنامه ریزی شده در این کشور در روز اول ماه دسامبر دریافت کرده است.

«ولودیمیر زلنسکی» بدون اشاره به جزئیات این تلاش برای کودتا گفت: "چالش‌های بزرگی در کشور ما وجود دارد که توسط سازمان‌های اطلاعاتی کشورهای دیگر رقم می خورد. مثلاً اطلاعاتی دریافت کردم که روز اول دسامبر در کشور ما کودتا خواهد شد."

این ادعای زلنسکی با واکنش فوری واشنگتن مواجه شد. «کارن دانفرید» دستیار وزیر خارجه آمریکا روز جمعه اعلام کرد، با مقام‌های اوکراینی درباره طرح کودتای ادعایی علیه رئیس جمهور اوکراین رایزنی کرده است.

در مقابل؛ اتهام زنی رئیس جمهور اوکراین که به طور غیر مستقیم سازمان های اطلاعاتی روسیه را در تلاش برای به راه انداختن کودتا در کی یف متهم کرد با واکنش تند مسکو مواجه شده است.

«دیمیتری پسکوف» سخنگوی کرملین گفت: "روسیه هیچ برنامه ای برای شرکت در یک کودتا ندارد و فدراسیون روسیه هرگز در مسائل داخلی اوکراین دخالت نمی کند."

او در عین حال ادعاهای کی یف و و اشنگتن درباره قصد روسیه برای حمله به اوکراین را تنش زا عنوان کرد و گفت: "کشورهایی تلاش دارند روسیه را به عنوان تهدید کننده روند حل و فصل مسائل دونباس و اوکراین معرفی کنند."

به نظر می رسد، تنش ها بین روسیه و اوکراین وارد عرصه جدیدی شده است.

تا قبل از این نقطه ثقل تقابل مسکو و کی یف مساله تهاجم احتمالی روسیه به اوکراین بود، اما اکنون این اتهام زنی گسترش یافته و در واقع رئیس جمهور اوکراین قصد دارد تا در راستای کسب حمایت هر چه بیشتر غرب به ویژه آمریکا با مطرح کردن اتهامی مهم علیه روسیه موجب شود تا آمریکا در کنار متحدان اروپایی آن در ناتو نه فقط موضعی سرسختانه تر در راستای حمایت از کی یف و تشدید فشارها علیه مسکو اتخاذ نمایند، بلکه کمک های نظامی و تسلیحاتی و نیز همکاری ها و اقدامات دو جانبه از جمله برگزاری رزمایش ها را تقویت کنند.

از سوی دیگر واشنگتن نیز که اساسا موضع تقابلی در قبال مسکو دارد بر شدت تهدیدات و هشدارهای خود به روسیه افزوده است. مقامات اطلاعاتی آمریکا و اوکراین اعلام کرده اند که روسیه قصد دارد در ژانویه 2022 به اوکراین حمله کند.

پیش‌تر، ژنرال «کایریلو بودانوف» رئیس آژانس اطلاعات دفاعی اوکراین مدعی شد: "حمله‌ای که روسیه تدارک می‌بیند، بسیار ویرانگرتر از چیزی است که در درگیری‌ سال 2014 آغاز شد و حدود 14000 اوکراینی کشته شدند."

همچنین «ینس استولتنبرگ» دبیرکل پیمان آتلانتیک شمالی روز جمعه تهدید کرد در صورتی که روسیه از زور علیه اوکراین استفاده کند، با پیامدهای وخیمی مواجه خواهد شد.

آمریکا و ناتو در بهار 2021 هم اتهامات مشابهی را علیه روسیه مطرح کرده و مدعی شده بودند روسیه نزدیک به 100 هزار نیروی نظامی و تجهیزات نظامی نظیر تانک و جنگنده را در نزدیکی مرز اوکراین مستقر کرده است. در مقابل روسیه این اتهامات را نادرست و اغراق آمیز خوانده و رد کرده است.

«آندری کورتونوف» کارشناس روابط بین الملل درباره احتمال وقوع جنگ بین روسیه و اوکراین و حتی ناتو می گوید: "هیچ کس جنگ واقعی بزرگ نمی خواهد، زیرا هزینه های چنین درگیری بیش از سود سیاسی خواهد بود. با این حال آمریکا که به دنبال تضعیف و مهار روسیه به ویژه در مرزهای غربی آن است از این بهانه حداکثر استفاده را کرده است."

در این راستا، دستیار وزیر خارجه آمریکا در پاسخ به سوالی درباره گزینه‌های موجود برای مقابله با اقدام احتمالی روسیه علیه اوکراین گفت: "همه گزینه‌ها در قبال روسیه روی میز هستند."

بدین ترتیب به نظر می رسد تقابل روسیه و اوکراین اگر تاکنون در قالب تعارضات سیاسی و نظامی بین دو کشور دنبال می شد اکنون بعد جدیدی یافته است و کی یف  ادعای تلاش مسکو برای مداخله مستقیم در امور داخلی اوکراین و تلاش برای براندازی از طریق کودتا را مطرح ساخته است.

ادعایی که به مستمسکی جدید برای واشنگتن و ناتو به منظور تشدید فشارها علیه روسیه تبدیل شده است.

نویسنده: سيدرضا ميرطاهر

117