ایران پرس: مذاکره کننده ارشد روسیه از اصرار طرف‌های غربی برای نهایی کردن مذاکرات وین که با محور رفع تحریم‌ها جریان دارد انتقاد و تصریح کرد که روسیه مخالف ضرب‌الاجل‌های ساختگی است.

«میخائیل اولیانوف» روز جمعه در توئیتی با اشاره به اینکه غربی ها بر لزوم نهایی کردن مذاکرات در اسرع وقت تأکید دارند، نوشت: "روسیه نیز در این حس فوریت شریک است، اما مخالف ضرب الاجل های مصنوعی است."

جمهوری اسلامی ایران هم پیشتر مخالفت خود را با تعیین ضرب‌الاجل‌های ساختگی اعلام و تصریح کرده که اسیر مهلت‌های ادعایی غرب نخواهد شد. پس از آغاز هفتمین دور مذاکرات وین از نوامبر 2021، تروئیکای اروپایی (آلمان، فرانسه و بریتانیا) به همراه اتحادیه اروپا به عنوان اعضای گروه 1+4 و آمریکا در تلاشی واحد همواره سعی کرده اند تا مطرح کردن مساله ضرب الاجل های ساختگی به زعم خود هیئت ایرانی حاضر در مذاکرات رفع تحریم ها در وین را در موضع انفعالی قرار داده و بدین ترتیب خواسته های  خود را  به طرف ایرانی بقبولانند.

در آخرین اقدام در این زمینه، وزرای امور خارجه تروئیکای اروپایی و آمریکا روز پنجشنبه در برلین تشکیل جلسه داده و ادعاها درباره مذاکرات وین را تکرار کردند. در این جلسه مذاکره کنندگان ارشد چهار کشور در گفت‌وگوهای وین نیز حضور داشتند.

«ژان ایو لودریان» وزیر امور خارجه فرانسه درچارچوب بکارگیری تاکتیک ضرب الاجل برای فشار بر ایران در میز مذاکره اعلام کرد که مذاکرات وین باید تسریع شود.

«آنتونی بلینکن» و «آنالنا بائربوک» وزیران امور خارجه آلمان و آمریکا نیز در نشست خبری مشترکی ادعاهای خود را درباره مذاکرات وین تکرار کردند. بلینکن با بکارگیری تاکتیک ضرب الاجل برای فشار بر تیم مذاکره کننده ایران در مذاکرات وین ادعا کرد: "ما در زمان حساس و تعیین کننده‌ای هستیم، می‌توانیم این مذاکرات را به یک نتیجه موفق برسانیم و به نگرانی‌های اصلی همه طرف‌ها رسیدگی کنیم ،اما زمان رو به اتمام است."

در مقابل روسیه و چین به عنوان اعضای گروه 1+4 مخالف هر گونه تعیین ضرب الاجل های ساختگی بوده و از موضع جمهوری اسلامی ایران و خواسته های منطقی آن در مذاکرات رفع تحریم ها در وین حمایت کرده اند.

این در حالی است که طرف های غربی‌ دراین مذاکرات دائما رویکرد متغیری را در پیش گرفته و خواهان تجدید نظر در پیشرفت‌های حاصل‌شده می شوند. در واقع رویکرد غربی ها این است که سعی می کنند در حین مذاکرات طرف مقابل خود را برای گرفتن امتیاز هر چه بیشتر تحت فشار قرار دهند.

با این حال ایران بازی غربی ها را خوانده و ضمن پیشبرد تدریجی و منطقی مذاکرات با تعیین هر گونه مهلت و یا ضرب الاجلی برای آن مخالفت کرده است. بهانه غربی ها برای تعیین ضرب الاجل آن گونه که در سخنان مقاماتی مانند وزیر خارجه آمریکا مشخص می شود این است که پیشرفت های هسته ای ایران به گونه ای است که اگر تا چند هفته دیگر مذاکرات وین به نتیجه مشخصی نرسد دیگر بازگشت به برجام برای آمریکا بی معنا خواهد بود.

واشنگتن بدون اینکه بخواهد امتیاز قابل توجهی در مذاکرات قبلی و یا آتی به ایران بدهد، با جو سازی مدعی نگرانی درباره گام های فرا برجامی ایران از جمله غنی سازی 20 درصدی و 60 درصدی و تولید اورانیوم فلزی بوده و آنها را گام های هسته ای نظامی تلقی می کند.

اگر آمریکا واقعا نگران پیشرفت‌های هسته‌ای ایران به ادعای آن، به مرزهای غیرقابل کنترل است، باید به جای جنگ روانی و اعمال فشارهای سیاسی از جانب خود و  متحدان اروپایی اش و تهدید به تشدید تحریم ها، رویکرد منطقی مبتنی بر رفع تحریم ها و ارائه ضمانت ها برای باقی ماندن در برجام را اتخاذ نماید. در غیر این صورت اگر مذاکرات جدید در وین به بن بست بخورد، غربی ها به ویژه آمریکا مسئول آن خواهند بود. 

«ماتیو بان» استاد سیاست بین الملل دانشگاه هاروارد می گوید: "آمریکا هیچ گزینه خوبی درباره ایران ندارد، با این حال احیای برجام، یک گزینه "کمتر بد" است."

نویسنده: سيدرضا ميرطاهر

117