ایران پرس: جنگ روسیه و اوکراین، اتحادیه اروپا را با چالش های بزرگی مواجه کرده است.آندره دودا، رئیس جمهوری لهستان هشدار داد که در صورت قحطی و گرسنگی ناشی از جنگ اوکراین، کشورهای اروپایی باید منتظر یک هرج و مرج بی‌سابقه‌ باشند.

طی سال های اخیر اختلافات میان اعضای اتحادیه اروپا به دلایل مختلف تشدید شده است تا جایی که برخی مقامات اتحادیه اروپا نسبت به فروپاشی این اتحادیه هشدار داده  و اکنون حتی خطر وقوع هرج ومرج در این اتحادیه جدی است. عوامل داخلی و خارجی بسیاری زمینه ساز این شرایط هستند، از جمله  عوامل داخلی می توان به رشد احزاب راستگرا در داخل بسیاری از کشورها و جدایی طلبی آنها، کاهش رفاه اجتماعی و افزایش مشکلات اقتصادی اشاره کرد.اما عوامل خارجی بسیاری نیز اختلافات را در میان مقامات این اتحادیه تشدید کرده است.موج پناهجویان به سمت مرزهای اروپا یکی از مهمترین عوامل اختلاف میان اعضای اتحادیه اروپا است.

طی چند سال اخیر به ویژه به دلیل بحران ها و جنگ ها در برخی مناطق جهان به ویژه در برخی کشورهای غرب آسیا و شمال آفریقا سیل پناهجویان به کشورهای اروپایی افزایش یافته است. بسیاری از ساکنان  این کشورها به دلیل جنگ و نا امنی مجبور به مهاجرت به مرزهای اروپا شده اند. این موضوع سبب اختلاف میان کشورهای اروپایی شده است. برخی از این کشورها با پذیرش پناهجویان مخالف هستند وآن را سبب به هم خوردن یکپارچگی اروپا می دانند، برخی خواهان تامین بودجه و امکانات برای پذیرش پناهجویان هستند و بسیاری نیز برخلاف همه قوانین مرزهای خود را بر روی آنها بسته اند.این موضوع طی سال های اخیر شدت بیشتری گرفته است به طوری که موجب تشدید شکاف داخلی میان کشورهای این اتحادیه شده است.

اکنون نیز با وقوع جنگ روسیه و اوکراین موجی از پناهجویان از اوکراین راهی مرزهای اروپا شده اند. بر اساس آمارهای منتشر شده توسط دولت لهستان از زمان آغاز جنگ روسیه و اوکراین، بیش از ۳ میلیون پناهنده اوکراینی به لهستان مهاجرت کردند که ۵۱۹ هزارنفر از این جمعیت را کودکان تشکیل می‌دهند.این شرایط اختلافات درونی در اتحادیه اروپا را افزایش داده و بردامنه نگرانی ها افزوده است. گینته اسکیشته، وزیر دارایی لیتوانی، از اتحادیه اروپا خواست تا صندوقی برای کمک به مدیریت بار مالی کشورهایی ایجاد کند که هزاران پناهنده اوکراینی را پذیرفته اند، ایجاد کند.

اکنون با ادامه جنگ روسیه و اوکراین شرایط برای اروپا نیز بحرانی شده است. اتحادیه اروپا که با حمایت و فشار آمریکا از مواضع اوکراین دفاع کرده است اکنون برای تامین مایحتاج اساسی خود وانرژی با بحران روبه رو شده است. تحریم بخش انرژی روسیه از سوی امریکا و هم سویی برخی کشورهای اروپایی با واشنگتن موجب شده تا عملا بهای انرژی در کشورهای اروپایی بالا رفته و به ویژه به کشورهای ضعیف تر این اتحادیه فشار مضاعفی وارد شود از سوی دیگر تامین غله ودانه های روغنی اروپا از اوکراین مختل شده است.این شرایط پس از رکود و تشدید مشکلات اقتصادی ناشی از همه گیری کووید -19 اختلافات و فاصله های اجتماعی را در داخل کشورهای اروپایی ومیان آنها تشدید کرده است.

از سوی دیگر ادامه جنگ وکمبود مواد غذایی در جهان سبب آسیب بیشتر کشورهای ضعیف تر به ویژه کشورهای آفریقایی خواهد شد که این موضوع می تواند معضل پناهجویان را برای اروپا تشدید کند. جودیت وارگا، وزیر دادگستری مجارستان در این زمینه  هشدار داد: اتحادیه اروپا باید همبستگی و اتحاد خود را نشان دهد، بنابراین به جای تفرقه افکنی میان کشورها باید همه کشورها را با یکدیگر متحد کند.

اگرچه برخی از مقامات کشورهای عضو اتحادیه اروپا از جمله رییس جمهوری لهستان با درک شرایط متزلزل کنونی در تلاش هستند نسبت به آینده اتحادیه اروپا هشدار دهند اما به نظر نمی رسد در برهه کنونی مقامات اروپا خطر پیش رو را درک کنند آنها عملا با تشویق آمریکا وارد جنگ اوکراین شده اند؛جنگی که مسلما عواقب آن دامنگیر کشورهای اروپایی خواهد شد.کما اینکه دولت مجارستان برای نخستین باردر این کشور در دوره پس از جنگ سرد اعلام وضعیت اضطراری زمان جنگ کرده است.

نویسنده: آتوسا دینیاریان

116