ایران پرس: سرانجام پس از رایزنی های بسیار، تفاهم‌نامه سه جانبه بین آنکارا، استکهلم و هلسینکی در مورد عضویت سوئد و فنلاند در ناتو به امضا رسید.

«ینس استولتنبرگ» دبیرکل سازمان پیمان آتلانتیک شمالی تایید کرد که ترکیه موافقت خود را با پیوستن سوئد و فنلاند به ناتو اعلام کرده است.

با آغاز جنگ روسیه و اوکراین و تشدید درگیری ها در شرق اروپا، یارکشی های سیاسی بین طرفین درگیر شدت گرفته است. در تازه ترین اقدام، فنلاند و سوئد که تا پیش از این موضعی بی طرفانه در خصوص پیوستن به ناتو اتخاذ کرده بودند، خواستار پیوستن به این ائتلاف شدند؛ درخواستی که اگرچه با استقبال ناتو روبه رو شد، اما ترکیه نسبت به آن موضع گرفت.

مقام های ترکیه، دو کشور سوئد و فنلاند را به حمایت از گروه‎‌های تروریستی متهم کرده و «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهوری ترکیه رسما اعلام کرد: "ترکیه با عضویت این دو کشور در ناتو موافقت نمی کند."

اردوغان همچنین تصریح کرد: "ما از متحدانمان می خواهیم میان اعضای ناتو تبعیض قائل نشوند و تهدید علیه یک عضو، تهدید علیه همه بدانند."

این موضع گیری سبب شد تا رایزنی ها ناتو با ترکیه افزایش یابد و در خواست های مختلف این کشور بررسی شود. سرانجام نیز، این رایزنی به نتیجه رسید و ترکیه با عضویت سوئد و فنلاند در ناتو موافقت کرد.

آنکارا اعلام کرد به آن چه که می خواسته، ازجمله همکاری کامل در مبارزه با گروه های تروریستی، رسیده است. در واقع کشورهای اروپایی درخواست های ترکیه را پذیرفته و وعده همکاری در مبارزه با تروریسم را به آنکارا داده اند.

اکنون با رفع مخالفت های ترکیه، راه برای عضویت سوئد و فتلاند ناتو هموار شده است. در واقع مقامات اروپا امیدوارند با عضویت این دو کشور، ناتو را به ویژه در موضوع تامین بودجه نظامی تقویت کنند.

چنان که دبیرکل ناتو گفت: "برای این‌ که قادر به دفاع از خود در این جهان خطرناک ‌تر باشیم باید بودجه بیشتری را به امور دفاعی اختصاص دهیم."

ناتو سالهاست که ازعضویت شمار بیشتری از کشورهای اروپایی استقبال کرده و آن را در راستای افزایش امنیت ملی کشورهای عضو در قبال هرگونه تجاوز احتمالی قلمداد کرده است. در حالی که گسترش ناتو، اکنون شدیدترین جنگ اروپا پس از جنگ جهانی دوم در اوکراین جریان دارد. 

«هروه جووین» عضو کمیته فرعی امنیت و دفاع پارلمان اروپا در این زمینه گفت: "ناتو بزرگترین تهدید برای صلح جهانی است، زیرا اتحادیه اروپا را به سمت رویارویی با روسیه و چین سوق می‌دهد و به دنبال تخریب «منطقه حائل» با مجبور کردن کشورهای بی‌طرف به جهت‌ گیری در این رویارویی است."

اکنون نیز به نظر می رسد با عضویت سوئد و فنلاند، تنش ها با روسیه افزایش یابد. دولت روسیه طی ماه‌های گذشته بارها درباره توسعه طلبی های سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در شرق اروپا هشدار داده است.

«ماریا زاخارووا» سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه گفت: "وقتی جنگ دوم جهانی آغاز شد، هیتلر یکسری از کشورهای خاص اروپایی را تحت عنوان جنگ علیه شوروی بسیج کرد. امروز هم ناتو و اتحادیه اروپا دارند به همان روش کار می کنند و در حال ایجاد یک ائتلاف مدرن برای نبرد و جنگ علیه روسیه هستند."

در واقع اقدامات ناتو موقعیت امنیتی اروپا و منطقه را به هم زده است. به رغم اینکه روسیه اعلام کرده است که اقدامات ناتو را زیر نظر دارد، اما تشدید رقابت های نظامی، شرایط را دراین منطقه و مرزهای اروپا پر تنش کرده است.

در این زمینه «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه اعلام کرد که تا چند ماه آینده سامانه موشکی اسکندر را به بلاروس منتقل می کند. این سامانه قابلیت آن را  دارد که از موشک های بالستیک و کروز هسته ای استفاده کند؛ اقدامی که به عنوان تلافی گسترش ناتو به سمت سرق قلمداد می شود.

اگرچه هنوز تا عضویت رسمی سوئد و فنلاند در ناتو گام هایی باقی مانده است اما به نظر می رسد یارکشی های ناتو و زیر پا گذاشتن خط قرمزهای روسیه از جانب ناتو می تواند جنگ در منطقه را تشدید و خطر گسترش آن را در سرتاسر جهان بیشتر کند.

نویسنده: آتوسا دینیاریان

117