ایران پرس: نخست وزیر کوزوو با اشاره به بحران ایجاد شده در شمال کووزو، در مورد خطر درگیری با صربستان هشدار داد. 

«آلبین کورتی» در مصاحبه با روزنامه ری پوبلیکا گفت: "خطر یک درگیری جدید بین کوزوو و صربستان زیاد است. به ویژه پس از حمله روسیه به اوکراین و اگر خلاف این را بگویم، غیرمسئولانه خواهد بود."

دولت آلبانیایی تبارهای کوزوو از اول اوت اسناد شناسایی صرب های ساکن شمال کوزوو را باطل و صدور اسناد شناسایی دولت کوزوو را آغاز کرده است. این اقدام، واکنش صرب های شمال کوزوو را به دنبال داشته است. در واکنش به این تصمیم، صرب های ساکن شمال کوزوو جاده ها را بستند و سنگربندی در خیابان ها مبادرت کردند.

تصمیم دولت کوزوو و واکنش صرب های ساکن شمال، سطح تنش در این سرزمین را بالا برده و مقمات دولت کوزوو و دولت صربستان واکنش هایی را نشان داده اند که موجب نگرانی هایی در سطح محافل سیاسی و رسانه ای اروپا شده است.

ناتو برای مداخله در این بحران اعلام آمادگی کرده است. با این حال، در پی رایزنی مقامات اروپایی و آمریکایی با دولت های صربستان و کوزوو، اجرای مصوبه دولت کوزوو برای تعویض اسناد شناسایی صرب ها تا اول سپتامبر به تعویق افتاده است و همین تصمیم، تا حدودی از بحران کاسته است.   

اتحادیه اروپا از آلبین کورتی نخست وزیر کوزوو و «الکسادر ووچیچ» رئیس جمهوری صربستان دعوت کرده است در 18 اوت در بروکسل با هم دیدار کرده تا بلکه راه حلی برای تنش ایجاد شده در شمال کوزوو، بیابند.  

الکساندر ووچیچ رئیس جمهوری صربستان در موضع گیری اعلام کرد که امیدی به مذاکرات 18 اوت در بروکسل برای توافق با دولت آلبانیایی تبارهای کوزوو ندارد. 

دولت صربستان با وجود به رسمیت نشناختن استقلال کوزوو، از سال 2012 با میانجیگری اتحادیه اروپا، در حال مذاکره با دولت آلبانیایی تبارهای کوزوو در بروکسل  است. 

تنش ها میان دولت کوزوو و صرب های شمال این منطقه نشان می دهد که مذاکرات و توافقات یک دهه گدشته میان صربستان و کوزوو با نظارت اتحادیه اروپا تا چه حد شکننده است. 

در بخشی از شمال کوزوو با مرکزیت شهر میتروویتسا، صرب ها ساکن هستند. پس از حملات 78 روزه ناتو به صربستان در سال 1999 و عقب نشینی ارتش صربستان از این منطقه، صرب های ساکن شمال کوزوو خود را همچنان تحت حاکمیت دولت صربستان می دانند. آنها گدرنامه های صربستان را دارند و دینار صربستان در این مناطق رایج است و از سیستم آموزش و خدمات بهداشت دولت صربستان استفاده می کنند.

صربستان و کوزوو نیز همزمان خواستار عضویت در اتحادیه اروپا هستند. اتحادیه اروپا می کوشد از این خواست برای قرار دادن آنان در مسیر عضویت در اتحادیه اروپا حداکثر استفاده را بعمل آورد. 

اما یک دهه مذاکره میان بلگراد و پریشتینا تاکنون به پایان جنگ سرد میان طرفین منجر نشده است. حوادث ده روز گذشته نیز نشان داده است که کوزوو تا چه حد مستعد یک بحران است.

به نظر می رسد دولت کوزوو با اجرای طرح تعوض مدارک شناسایی صرب ها، در صدد است از بحران اوکراین و فضای روس ستیی حاکم بر اروپا، حداکثر استفاده را برای اعمال حاکمیت خود بر شمال کوزوو بعمل آورد. صربستان روابط سیاسی نزدیکی با روسیه دارد و آلبانیایی تبارها کوزوو در پی آن هستند تا با اعمال فشار بر صربستان، به امتیازات سیاسی قابل توجهی در منطقه دست یابند؛ رویکردی که البته می تواند به شعله ور شدن مجدد اختلافات دیرینه میان صرب ها و آلبانیایی تبارها بیانجامد.  

نویسنده: مرتضی مکی

117