ایران پرس: شرایط اقتصادی در کشورهای اروپایی بیش از پیش وخیم شده است، به طوری که تورم در بریتانیا برای نخستین‌ بار از سال ۱۹۸۲به 10 درصد رسیده و نخست وزیر سوئد از اقتصاد جنگی سخن به میان آورده است.

کشورهای اروپایی به تبعیت از سیاست های واشنگتن و در واکنش به حمله روسیه به اوکراین، تحریم‌های اقتصادی گسترده‌ ای را علیه مسکو با هدف کمک به اوکراین و اعمال فشار بر مسکو اعمال کرده اند که تحریم بخش انرژی از جمله مهم ترین آنها است. این کشورها همچنین بخش زیادی از بودجه خود را برای تامین تسلیحات و پشتیبانی های جنگی در اوکراین اختصاص داده اند. اعمال این سیاست ها سبب شده است که اکنون شرایط اقتصادی دراکثر کشورهای اروپایی دشوار شود.

شرایط اقتصاد جهانی که پس از دو سال همه گیری بیماری کووید -19 با کاهش رشد اقتصادی و افزایش بیکاری و تورم رو به رو بوده، طی شش ماه گذشته با آغاز جنگ روسیه واوکراین بیش از پیش وارد بحران شده است. در حالی که کشورهای اروپایی و آمریکا انتظار داشتند با سیاست های تحریمی، روسیه را در جنگ اوکراین مغلوب کنند، اکنون خود گرفتار شده اند.

«ماریا زاخارووا» سخنگوی وزارت خارجه روسیه در بیانیه ای با انتقاد از این تحریم ها گفت: «اتحادیه اروپا با این کار خودش را به سمت بن بست سوق می دهد. پیامدهای ناگوار بابت این تحریم ها از سوی اتحادیه اروپا بر بسیاری از بخش های اقتصاد و امنیت جهانی تاثیر خواهد گذاشت و این مساله در حال نمایان شدن است.»

وابستگی اروپا به گاز روسیه و به حداقل رساندن صادرات گاز به اروپا توسط روسیه سبب شده است بهای سوخت در این کشورها افزایش قابل توجه ای یابد. موضوع تامین گاز و ذخیره آن برای فصل سرد نیز اکنون به دل نگرانی جدی مقامات اروپایی بدل شده است. به طوری که نخست وزیر سوئد گفت: این کشور در بخش انرژی به شرایطی مانند اقتصاد جنگی رسیده است زیرا بهای برق و گاز در سوئد تا سطح بی سابقه ای بالا رفته است.

افزایش قیمت داده های انرژی، در دیگر کشورهای اروپایی نیز تنش زا شده است و مقامات اروپا نسبت به شروع اعتراضات اجتماعی هشدار داده اند.

البته مقامات اروپایی در تلاش هستند تا منابع گاز مورد نیاز خود را از سایر کشورها تامین کنند. همچنین، بازگشایی نیروگاه‌های قدیمی که با فراورده‌های نفتی و زغال‌ سنگ کار می‌کنند، در دستور کار قرار گرفته است؛ اما این اقدامات تاکنون موفقیتی نداشته اند. این وضعیت، اقتصاد اروپا را  حتی در اقتصاد آلمان به عنوان قوی ترین کشور اروپا را در آستانه بحران قرار داده است.

«کارستن برزسکی» رئیس تحقیقات کلان بانک هلندی «آی ان جی» در این زمینه می گوید: اقتصاد آلمان به سرعت به یک طوفان کامل نزدیک می شود که این امر ناشی از تورم بالا و اختلالات کنونی در عرضه انرژی و ترس از قطع ناگهانی گاز است.

نرخ تورم در دیگر کشورهای اروپایی چون فرانسه و اسپانیا  نیز به بالاترین حد طی سال های اخیر رسیده است. بانک مرکزی بریتانیا در این زمینه پیش‌ بینی کرده است که اقتصاد این کشور در سه ماهه پایانی سال جاری وارد رکود شود و این رکود در طول سال 2023  نیز ادامه پیدا کند. از زمان افزایش هزینه‌ های انرژی و در نتیجه افزایش قیمت مواد غذایی در بریتانیا، میلیون‌ها شهروند این کشور وعده‌های غذایی خود را کاهش داده‌اند. آنها نگران تامین معاش،هزینه های سوخت و اجاره خانه هستند. در میان بی صبری مردم در حال افزایش است. بر اساس برخی برآوردها، میلیون ها خانوار در بریتانیا پول کافی برای گذران زندگی خود ندارند.

شرکت روسی گاز پروم از احتمال  افزایش 60 درصدی قیمت گاز طی ماه های آینده خبر داده است. این موضوع کشورهای اروپایی را بیش از پیش در تنگنا قرار خواهد داد. درواقع کشورهای اروپایی روزهای بحرانی تری را در پیش دارند. چنان که «ویکتور اوربان» نخست وزیر مجارستان هشدار داد: با تحریم ها نمی توان مسکو را بی ثبات کرد و اگر گام هایی برای صلح برداشته نشود، اتحادیه اروپا با اقتصاد جنگی مواجه می شود.

نویسنده: آتوسا دینیاریان 

116