ایران پرس: حزب حاکم محافظه‌کار بریتانیا روز دوشنبه 5 سپتامبر اعلام کرد که «لیز تراس» رهبر این حزب، نخست‌وزیر بعدی این کشور خواهد بود.

پس از هفته‌ها رقابت جنجالی بین لیز تراس، وزیر خارجه فعلی و «ریشی سوناک» وزیر دارایی سابق بریتانیا، تراس با ۸۱ هزار و ۳۲۶ رای در مقابل ۶۰ هزار و ۳۹۹ رای در مقابل سوناک پیروز شد.

وی سومین نخست وزیر زن در تاریخ بریتانیا محسوب می شود. لیز تراس ۴۷ ساله جانشین بوریس جانسون می‌شود که پس از ماه‌ها رسوایی که باعث کاهش حمایت از دولتش شد، مجبور شد در ماه ژوئیه استعفای خود را اعلام کند.

نخست وزیر جدید بریتانیا اما با چالش های متعدد داخلی و خارجی روبرو است. در بعد داخلی حزب حاکم محافظه کار با بحران عدم اعتماد شهروندان بریتانیایی به دولت و رهبران حزب محافظه‌کار در نتیجه رسوایی‌های متعدد بوریس جانسون مواجه است . ضمن اینکه حتی قبل از انتخاب تراس، زنگ خطر درباره نحوه مدیریت وی به صدا درآمده است.

نیکولا استورجن، وزیر اول اسکاتلند در پی انتشار گزارشی درباره قصد لیز تراس برای دشوار ساختن شرایط پیروزی حامیان استقلال در هر گونه همه پرسی آتی استقلال اسکاتلند، دراین باره هشدار داد.این مساله نشان می دهد که تراس قصد اجرای برنامه های سخت گیرانه ای را در عرصه داخلی در ابعاد مختلف سیاسی ، اقتصادی و اجتماعی دارد.

مهمترین چالش لیز تراس درعرصه داخلی ،وضعیت فاجعه بار اقتصادی بریتانیا و چشم انداز ناامید کننده آن است. اقتصاد بریتانیا در آستانه رکود قرار دارد، نرخ تورم به‌شدت رو به افزایش است و نهادهای مدنی و خیریه هشدار می‌دهند که تحت تاثیر افزایش بهای سوخت و مواد غذایی، تعداد جمعیت فقیر و محتاج افزایش یافته است. اقتصاد بریتانیا اکنون فشار تورمی را احساس می‌کند که اکنون دو رقمی شده و تا حد زیادی ناشی از افزایش ناگهانی بهای سوخت است .

هم چنین پوند واحد پول بریتانیا نیز کاهش شدیدی را در برابر دلار تجربه کرده است. روز دوشنبه نرخ برابری پوند در مقابل دلار با ۳ درصد کاهش به یک دلار و ۱۴ سنت رسید که کمترین میزان در ۳۷ سال اخیر به‌شمار می‌رود. تردید‌ها درباره سیاست‌های اقتصادی لیز تراس نخست‌وزیر جدید و توانایی بانک انگلستان برای کنترل تورم فزاینده از عوامل موثر در کاهش ارزش پوند بوده است.

لیز تراس روز دوشنبه وعده کاهش مالیات‌ها و کمک به پرداختن قبوض انرژی شهروندان را داد و گفت: «من یک طرح جسورانه برای کاهش مالیات‌ها و رشد اقتصادمان ارائه خواهم کرد».

او هم چنین وعده داد که برای مقابله با بحران هزینه زندگی به سرعت عمل کند و گفت که ظرف یک هفته طرحی برای مقابله با افزایش قبوض انرژی و تأمین منابع سوخت در آینده ارائه خواهد کرد. با این حال در داخل بریتانیا چندان اعتمادی به طرح های ادعایی تراس وجود ندارد.

اما در بعد خارجی مهمترین چالش نخست وزیر جدید بریتانیا مساله تقابل فزاینده روسیه وغرب در عرصه های مختلف از جمله جنگ انرژی روسیه و اروپا و نیز مساله موضع لندن در قبال جنگ اوکراین است که اکنون در هفتمین ماه خود قرار دارد.  بریتانیا با توجه به رویکرد سنتی ضد روسی اش ، اکنون نزدیک ترین مواضع را به آمریکا دارد که به عنوان سردمدار غرب نقشی مهم در تداوم کارزار گسترده بلوک غرب علیه روسیه بر عهده دارد.

در واقع لندن در کنار واشنگتن گسترده ترین کمک های نظامی و تسلیحاتی را به اوکراین صورت داده و هم چنین در مجامع بین المللی و اروپایی شدید ترین موضع گیری ها علیه مسکو را صورت داده است. لیز تراس خود نیز موضعی بشدت ضد روسی دارد. شاید به همین دلیل است که مسکو واکنشی سرد و توام با بدبینی به روی کار آمدن او نشان داده است. 

سرگئی بلیایف Sergei Belyaev مدیر بخش اروپایی وزارت خارجه روسیه می گوید: روابط مسکو و لندن با انتخاب لیز تراس به عنوان نخست وزیر جدید این کشور دچار تحول عجیبی نخواهد شد. هم تراس و هم ریشی سوناک، وزیر خزانه داری سابق، در جریان مبارزات انتخاباتی مکررا تاکید کردند که قصد دارند روند مخرب بوریس جانسون در روابط با روسیه را ادامه دهند.

بدین ترتیب انتظار می رود که تراس نه فقط درباره روسیه بلکه در زمینه دیگر مسائل خارجی نیز رویکردی سخت گیرانه تر نسبت به جانسون و همگام تر با واشنگتن اتخاذ نماید.

نویسنده: سيدرضا مير طاهر

 112

 بیشتر بخوانید: 

«لیز تراس» نخست‌وزیر انگلیس شد