ایران پرس: در نهمین ماه جنگ اوکراین با آشکار شدن روزافزون آثار و تبعات منفی سیاست ها و اقدامات حمایت گرایانه اروپا از اوکراین به ویژه آثار منفی اقتصادی و اجتماعی آن ، اعتراضات به این مساله گسترش پیدا کرده است.

در این راستا هزاران نفر روز شنبه در برلین پایتخت آلمان در اعتراض به افزایش قیمت مواد غذایی و انرژی و صرف هزینه‌های میلیاردی دولت ائتلافی آلمان برای خرید سلاح به خیابان‌ها آمدند. این تظاهرات در اعتراض به افزایش قیمت‌ها و عرضه سلاح برای دامن زدن به درگیری‌های نظامی در اوکراین برگزار شد.

تظاهرکنندگان با در دست گرفتن پلاکارد‌های اعتراضی همچون «اروپا تا عمق بلا توسط آمریکا فرو رفته است»نسبت به سیاست‌های سران اروپایی اعلام انزجار کردند.

سازمان دهندگان این اعتراضات تاکید کردند که مقامات آلمان و ناتو به بهای رفاه شهروندان خود اقدام به تحریک درگیری‌ها می‌کنند. تظاهرکنندگان به ارسال تسلیحات غربی برای اوکراین نیز اعتراض کردند.پیش از این رسانه‌های آلمانی از آغاز رکود در اقتصاد آلمان نیز خبر داده بودند.

در تحولی دیگر ده‌ها هزار نفر از ملی‌گرایان و اعضای گروه‌های راست افراطی لهستان روز جمعه ۱۱ نوامبر به مناسبت اعلام استقلال این کشور در ورشو، پایتخت لهستان راهپیمایی کردند.در این راهپیمایی که هم‌زمان با سالگرد پایان جنگ جهانی اول برگزار شد، هواداران جناح راست افراطی علیه اوکراین و اتحادیه اروپا شعار دادند.

لهستان اگرچه با اوکراین اختلافاتی بر سر موضوعات قومی دارد اما پذیرای شمار زیادی از پناهجویان اوکراینی بوده است. برخی از گروه‌های راست افراطی که برای زنده نگه داشتن این اختلاف‌ها تلاش می‌کنند پلاکاردهایی در دست داشتند که روی آن‌ها نوشته شده بود: «اوکراینی شدن لهستان را متوقف کنید.»

گسترش اعتراضات در کشورهای اروپایی به سیاست جانبدارانه از اوکراین و در گیر شدن هر چه بیشتر اروپایی ها در منازعه کنونی بین روسیه و اوکراین با توجه به آشکار شدن روز افزون پیامدهای رویکرد ضد روسی کشورهای اروپایی و اعمال تحریم ها علیه مسکو از یک سو و افزایش هزینه های نظامی به بهای کاهش هزینه های رفاهی و اجتماعی در کنار روند منفی اقتصادی این کشورها مانند تورم بی سابقه و رکود اقتصادی صورت گرفته است.

در پی شروع جنگ در اوکراین، کشورهای اروپایی به بهانه حمایت از کی یف ، تحریم های گسترده ای علیه بخش انرژی روسیه وضع کردند. ضمن  اینکه این کشورها میلیاردها یورو سلاح برای اوکراین ارسال کرده اند.

اروپا با پیروی  کورکورانه از آمریکا و بدون در نظر گرفتن منافع دراز مدت و نیز مخاطرات ناشی از اقدامات ضد روسی تحریمی بزرگی علیه روسیه را به راه انداختند که با واکنش متقابل مسکو مواجه شده و منجر به کاهش شدید نفت و گاز صادراتی به اروپا ،افزایش بی سابقه تورم و آغاز روند رکود اقتصادی در بسیاری از کشورهای اروپایی از جمله آلمان ، فرانسه ، بریتانیا شده است.

اکنون دولت آلمان به نوعی از سیاست قبلی خود عقب نشینی کرده است. در این راستا اولاف شولتس، صدراعظم آلمان گفت: ما علیه گاز روسیه تحریم وضع نمی‌کنیم. هیچ تحریمی علیه این منبع گازی وجود ندارد. نه آلمان، نه هیچ کشور اتحادیه اروپا و نه کشورهای گروه هفت علیه گاز روسیه تحریم وضع نکرده‌اند.

البته این ادعای شولتس با رویکرد و اقدامات اروپا و آمریکا در باره روسیه و صادرات گازی آن در تعارض کامل قرار دارد. زیرا با تحریم های اتحادیه اروپا عملا صادرات خط لوله گازی نورد استریم 1 به حالت تعلیق در آمد.البته این قبل از خرابکاری اخیر در این خط لوله بود که به گفته روسها ، کار بریتانیا با هماهنگی با آمریکا بوده است.

مقامات کشورهای مختلف اروپایی نگرانی شدیدی  درباره گسترش اعتراضات اجتماعی دارند. سران کشورهای اروپایی در تلاش هستند روسیه را مقصر شرایط بد اقتصادی و وخامت روز افزون وضعیت معیشتی مردم اروپا نشان دهند.

مقامات اروپایی مدعی هستند که مسکو از گاز به عنوان سلاح جنگی استفاده می کند و جنگ گازی به راه انداخته است.کارشناسان اقتصادی معتقدند که آثار و پیامدهای اقتصادی ناشی از جنگ اوکراین بر کشورهای اروپایی به خصوص آلمان طولانی مدت خواهد بود و بیش از 20 سال ادامه خواهد داشت.

شرایط کنونی اروپا ،در واقع  حاصل همراهی این کشورها با سیاست های آمریکا در حمایت از اوکراین در جنگ با روسیه است. بهای این همراهی را شهروندان اروپایی با کاهش شدید رفاه و نیز تورم شدید وبحران های اقتصادی و اجتماعی می پردازند. آنها کاهش خدمات اجتماعی، بحران انرژی، افزایش بهای سوخت و مواد غذایی و تورم بی‌ سابقه دست به گریبان بوده و چشم انداز نامطلوبی نیز در زمستان 2022 در انتظارشان است.

نویسنده: سيدرضا مير طاهر

 112

 بیشتر بخوانید:

اعتراض گسترده شهروندان آلمانی به افزایش قیمت‌ها

اروپا روی موج گرانی؛ تظاهرات کادر درمان در ایتالیا