ایران پرس - دونالد ترامپ، در مقام رییس جمهوری امریکا برای نخستین بار با شی جین پینگ، رییس جمهوری چین دیدار کرد. این دیدار در تفریحگاه ترامپ در مارالاگوی فلوریدا برگزار شد .

«ترامپ» پیش از ترک واشنگتن به مقصد فلوریدا برای دیدار با رییس جمهوری چین به خبرنگاران گفت، به طور حتم درباره مساله تجاری با رییس جمهوری چین گفت وگو می کند چرا که روند تجارت این کشور با آمریکا منصفانه نیست.

وی افزود: امریکا در طول سال های متمادی پیمان های تجاری نامناسبی با چین داشته است. پیش بینی می شود موضوع تجارت، اصلی ترین محور مذاکرات دو روزه ترامپ و شی در فلوریدا باشد.

چین اولین صادر کننده کالا و خدمات به امریکا و سومین شریک تجاری این کشور در واردات کالا و خدمات از امریکا به شمار می آید. با این حال ، بیشترین کسری تجاری امریکا با چین است که در سال 2017 تا رقم 370 میلیارد دلار برآورد می شود. چین بیشترین سهم را از بازار مصرف امریکا در اختیار دارد و اغلب نیازهای شهروندان امریکایی را کارخانجات و شرکت های چینی تامین می کنند.

این در حالی است که به دلیل هزینه مناسب تولید در چین، بسیاری از شرکت ها و کارخانجات امریکایی نیز خط تولید خود را به چین منتقل کرده اند. دستمزد پائین تر نیروی کار در چین و قوانین کمترسختگیرانه کارگری در این کشور سبب شده است تا چین برای فعالیت های تولیدی در مقایسه با درون خاک امریکا جذاب تر باشد. توافقات تجارت آزاد از جمله مقررات سازمان تجارت جهانی و صدها قرارداد دوجانبه و چندجانبه دیگر میان امریکا و چین به این روند کمک کرده است.

با این حال، اکنون که ادامه سیاست های تجاری در قالب جهانی شدن اقتصاد به ضرر امریکا شکل گرفته است، مقامات این کشور در تلاش هستند به طور یکجانبه مسیر تجارت با چین را تغییر دهند.

چند روز پیش از سفر شی جین پینگ به امریکا، دونالد ترامپ، رییس جمهوری امریکا دو فرمان اجرایی را امضا کرد که بر اساس یکی از آنان، از دستگاه های مسوول در امریکا خواسته است راه های از بین بردن کسری تجاری این کشور را پیدا کنند. در فرمان دیگر، ترامپ خواستار مقابله با دامپینگ و مجازات طرف های تجاری شد که به منافع تجاری امریکا و کارگران امریکایی لطمه می زنند.

در هیچ کدام از این دو فرمان، نامی از چین نیامده است. با این حال، می توان انتظار داشت که سیاست های مد نظر ترامپ در قالب شعارهای «اول آمریکا» و «آمریکایی بخر، آمریکایی استخدام کن» بیش از هر کشور دیگری، منافع اقتصادی و تجاری چین را تحت تاثیر قرار می دهد.

رییس جمهوری امریکا امیدوار است با محقق شدن چنین شعارهایی، از کسری تجاری در برابر چین کاسته شود ؛ فرصت های شغلی بیشتری در امریکا ایجاد شود ؛ سرمایه گذاران امریکایی از انتقال سرمایه های خود به چین منصرف شوند و نهایتا، چین با کنارگذاشتن سیاست دستکاری در ارزش پول ملی خود، امکان شکل گیری مناسبات تجاری منصفانه تر میان دو کشور را برقرار سازد. 

با این حال، پر کردن رقم سرسام آور 370 میلیارد دلاری کسری تراز بازرگانی میان امریکا و چین و غلبه بر فرهنگ مصرف گرایی لجام گسیخته در امریکا، به اقدامات بسیار بیشتری فراتر از نشست سران دو کشور نیاز دارد. ضمن این که در پیش گرفتن رویکرد های غیر دوستانه از جانب دولت ترامپ از جمله ایجاد تردید در پیروی از سیاست «چین واحد»، خط و نشان کشیدن های دائم بر سر موضوع بحران هسته ای شبه جزیره کره و انتقاد از وضعیت حقوق بشر در چین، زمینه را برای رسیدن به تفاهم تجاری میان واشنگتن و پکن دشوار تر می کند. 114/111

بیشتر بخوانید:

ورود رئیس جمهور چین به آمریکا

هشدار چین درباره مداخله آمریکا در دریای چین شرقی/ تحلیل

مخالفت چین با استقرار سامانه موشکی آمریکا در کره جنوبی

هشدار چین به آمریکا