ایران پرس - «زیگمار گابریل»، وزیر امور خارجه آلمان با اشاره به شرایط نابسامان در زمینه رقابت‌های تسلیحات هسته‌ای میان شرق و غرب، از وضعیت موجود به عنوان جنگ سرد دوم یاد کرد.

گابریل با اشاره به جنگ سرد کنونی تاکید کرد که در آستانه دوران جدیدی از تجهیز به تسلیحات هسته‌ای در شرق و غرب هستیم.

اشاره وزیر خارجه آلمان به تشدید تنش ها بین آمریکا و روسیه به عنوان دو قدرت اصلی هسته ای در جهان و در کنار آن، ادامه روند افزایش زرادخانه های هسته ای دیگر قدرتهای اتمی است که در مجموع شرایط خطرناکی را برای صلح ، ثبات وامنیت بین المللی به وجود آورده است.

به گفته «فیلیپ بامپ» Philip Bump کارشناس سیاسی، «دونالد ترامپ» و «ولادیمیر پوتین» درباره احیای رقابت تسلیحات هسته ای به عنوان ابزارهای بازدارنده هم عقیده اند.

در واقع با وجود پیمان منع گسترش تسلیحات هسته ای (ان پی تی)، نه فقط گامی موثر برای کاهش کلی زرادخانه های هسته ای صورت نگرفته، بلکه عملا بر شمار کشورهایی که به باشگاه هسته ای پیوسته اند، افزوده شده است.

با این که تاکنون ۱۸۸ کشور جهان به ان پی تی پیوسته‌اند، اما هند و پاکستان و نیز رژیم صهیونیستی این پیمان را نپذیرفته‌اند و کره شمالی نیز پس از نقض پیمان منع گسترش تسلیحات هسته ای، در نهایت از آن خارج شد.

کشورهای عضو باشگاه هسته ای که در عین حال عضو ان پی تی هستند، در اختیار داشتن زرادخانه هسته ای و استفاده یا تهدید به استفاده از آن را حق قانونی خود می دانند.

در برهه کنونی، هیچ یک از کشورهای عضو باشگاه هسته ای در صدد کاهش زرادخانه هسته ای خود و یا زمانبندی مشخصی برای انهدام تسلیحات هسته ای نبوده و در حال افزایش شمار و ارتقای کیفیت تسلیحات هسته ای خود هستند.

مساله ای دیگری که گابریل به آن اشاره کرده، سیطره قانون جنگل بر صحنه بین المللی است.

به گفته گابریل: جهان به عنوان عرصه‌ای برای نبرد که در آن فقط کسی که قوی است مورد احترام است، شرایط خطرناکی را به وجود می‌آورد. 

یکی از مظاهر این مساله، اتخاذ رویکرد یکجانبه گرایی از جانب آمریکا است که در دوره «جورج دبلیو بوش» مطرح شد و مصداق آن حمله مارس 2003 آمریکا به عراق بود.

هر چند «باراک اوباما» تلاش کرده این رویکرد را کنار بگذارد، اما بار دیگر ترامپ رئیس جمهوری کنونی آمریکا این رویکرد را نه فقط در عرصه نظامی بلکه در دیگر عرصه ها نیز در پیش گرفته که مسلما به انزوی روز افزون آمریکا خواهد انجامید.

در واقع آمریکا خود را قدرت برتر در سطح بین المللی می پندارد و بر اساس این پندار موهوم  به تعیین تکلیف مسائل جهانی می پردازد و در صدد تحمیل رویکردها و خواسته های خود به جامعه جهانی است. این مساله نه فقط موجب انتقادات فزاینده قدرت های خصم یا رقیب آمریکا مانند روسیه و چین شده، بلکه اکنون متحدان اروپایی واشنگتن نیز لب به انتقاد گشوده و خواهان کنار گذاشتن این رویکرد مخرب و غیر سازنده از سوی  ترامپ شد اند.

«کیهان برزگر» استاد دانشگاه، با بیان این که شخصی گرایی و یکجانبه گرایی ترامپ، سردرگمی را در بوروکراسی آمریکا ایجاد کرده است، معتقد است که با این یکجانبه گرایی، سیاست خارجی آمریکا با چالش های متعددی مواجه خواهد شد.116/112

بیشتر بخوانید:

گزارش جدید سیپری در باره گسترش زرادخانه های هسته ای/ تحلیل

سلاح های گم شده از زرّادخانه های قذافی به تکفیری ها رسید