اولین سامانه رادیوتلسکوپ در کشور پس از سالها تلاش محققان و فناوران ایرانی، طراحی، تولید و آماده خدمات‌رسانی به فیزیک‌دانان، منجمان و علاقه‌مندان علم نجوم شد.

به گزارش ایران پرس، «امید شکوفا» رئیس مرکز تحقیقات فضایی پژوهشگاه فضایی ایران روز دوشنبه در مراسم رونمایی از سامانه رادیو تلسکوپ، گفت: مرکز تحقیقات فضایی با توجه به عزم مسئولان کشور برای دست‌یابی به فناوری‌های پیشرفته در جهت توسعه ملی و بومی‌سازی علم و دانش‌های بنیادین، حوزه‌ توسعه نجوم رادیویی را به عنوان یکی از مصادیق این موضوع مورد توجه قرار داده و پروژه حاضر نیز در همین راستا طراحی شده است. 

شکوفا افزود: با راه‌اندازی اولین سامانه رادیوتلسکوپ در کشور به طور خاص می‌توان امکان ارائه خدمات آموزشی و سرویس‌های نجوم رادیویی به قشرهای مختلف برای گروه‌های جامعه ایجاد کرد.

رادیو تلسکوپ نوعی آنتن رادیویی است که در طیف فرکانسی رادیویی به منظور کشف و جمع‌آوری اطلاعات از منابع رادیویی در فضا استفاده می‌کند.

ایستگاه رصدخانه رادیویی را طی مراحل فنی، برای جلوگیری از تداخل با امواج الکترومغناطیسی ادوات دیگر، مکان‌یابی و آن را در محلی مناسب احداث می‌کنند.

نجوم رادیویی بر اساس اسباب و ادوات رصدی به دو شاخه مهم «تک‌دیش» و «تداخل سنجی» که مجموعه‌ای از از آنتن‌های تک دیش است، تقسیم می‌شود؛ هر کدام از این دو شاخه، محدوده مشخصی را از دانش نجوم رادیویی شامل می‌شوند که کارکرد و نیازمندی‌های مخصوص خود را دارد.

آزمایشگاه مرجع سازگاری الکترومغناطیسی (EMC)، رادیو تلسکوپ و سامانه «شبیه‌ساز نرم‌افزاری ماهواره» SRI امروز (دوشنبه) با حضور «محمدجواد آذری جهرمی» وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در پژوهشگاه فضایی ایران افتتاح شد. 

116

بیشتر بخوانید:

آذری‌جهرمی: دانش فضاپایه متعلق به تمام‌بشر است

روز فناوری فضایی؛ گام‌های استوار در مسیر پیشرفت

بهره برداری از بزرگ ترین تلسکوپ کشور در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تفت