ایران پرس- ایران و ترکیه ظرفیت های صنعتی، تجاری و اقتصادی متنوعی  دارند که عرصه  مناسبی برای سرمایه گذاری مشترک  است، از اینرو باید تلاش کرد تا ظرفیت‌های بالقوه میان دو کشور به بالفعل تبدیل شود.

در این راستا، بیست و هفتمین نشست کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی ایران و ترکیه که  روز سه شنبه گشایش یافت و امروز با امضای اسناد جدید همکاری در آنکارا بکار خود پایان خواهد داد.

نشست آنکارا و پیش از آن، گفت وگوهای "حسن روحانی" رئیس جمهوری اسلامی ایران با "رجب طیب اردوغان"، رئیس جمهوری ترکیه، حاکی از اراده دو دولت برای توسعه روابط درهمه عرصه‌های سیاسی واقتصادی است. این اراده  قطعا می تواند اهداف مشترک در  روابط ایران و ترکیه را در زمان کوتاهتری محقق کند.

"محمود واعظی"  رئیس ایرانی کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی ایران و ترکیه با اشاره به اینکه «رئیس جمهور و مسئولان دولت ترکیه بارها به صراحت اعلام کرده‌اند که تحریم‌های یکجانبه آمریکا علیه ایران را قبول ندارند»، می گوید: اجلاس آنکارا و ملاقات دوجانبه جمهوری اسلامی ایران و ترکیه نشان داد که اراده دو دولت توسعه روابط در همه عرصه‌های سیاسی و اقتصادی است.

واعظی  در دیدار با "فاتیح دونمز"  وزیر انرژی ترکیه و همتای خود در کمیسیون مشترک دو کشور همچنین  بر استفاده از پول ملی و برقراری پیام‌رسان‌های اختصاصی بین سیستم مالی دو کشور در روابط فیمابین و همچنین توسعه همکاری‌های سه‌جانبه و چندجانبه با سایر کشورهای همسایه تاکید کرد و آنرا موجب تحرک در روابط اقتصادی و تأمین منافع دو ملت و منطقه دانست.در چند سال اخیر با وجود کارشکنی های آمریکا؛ اقدامات مناسبی در این حوزه انجام شده است.

از جمله اقدامات در این جهت تشکیل  5 کارگروه مالی وبانکی، تجاری، انرژی، ترانزیت و بهداشت است.

همکاری‌های مالی و بانکی بین  ایران و ترکیه یکی از بحث های مهم در این کمیته ها بشمار می رود.

در این خصوص  گفت و گوها و مذاکراتی با بانک‌های ترکیه ای در جریان است تا  طرفین بتوانند همکاری‌های خود را در قالب پول ملی توسعه  دهند. 

"فاتیح دونمز" وزیر انرژی ترکیه معتقد است که هدف‌گذاری روسای جمهوری ایران و ترکیه برای تجارت 30 میلیارد دلاری در سال هدفی واقع‌بینانه است.

"بهمن حسین پور" سفیر پیشین ایران در آنکارا در ارزیابی این هدف می گوید: "دستیابی به حجم مناسبات 30 میلیارد دلاری میان ایران و ترکیه غیر ممکن نیست، اما  نباید فراموش کنیم که دستیابی به چنین چشم اندازی یک شبه حاصل نمی شود. ظرفیت های همکاری میان دو کشور بسیار بیشتر از حجم روابط کنونی است و می توان با تعریف همکاری‌ها در حوزه های متنوع به رقمی بیشتر از 30 میلیارد دلار در سال هم رسید."

بخش حمل ونقل نیز که از زیر ساخت های اصلی در جهت توسعه  تجارت و ترانزیت کالا محسوب می شود؛ اکنون شاهد  پیشرفت های قابل توجهی است.

"جاهد تورهان" وزیر حمل و نقل ترکیه می گوید؛ کمیته حمل و نقل در کمیسیون مشترک به تفاهم های بسیار خوبی رسیده است که با اجرایی شدن آن گام بزرگی در ارتباطات جاده‌ای و حمل و نقل ریلی و هوایی بین دو کشور برداشته خواهد شد.

در مجموع می توان گفت، ترکیه در بین پنج کشور اول طرف تجاری ایران، یکی از شرکای مهمی است که ظرفیت های خوبی برای افزایش حجم تجارت با جمهوری اسلامی ایران دارد.

علاوه بر این، ایران یکی از مهمترین تامین کنندگان گاز طبیعی و نیز نفت خام ترکیه است.

با توجه به این مولفه ها، سطح بالاتری از مبادلات اقتصادی و تجاری بین دو کشور را باید انتظارداشت. بویژه آنکه ایران و ترکیه در سازمان همکاری اقتصادی "اکو" و همچنین در مجموعه هشت کشور اسلامی در حال توسعه  "دی- 8 " عضو هستند و با بهره‌برداری از پتانسیل‌های موجود می توانند روابط اقتصادی قوی تری را ایجاد کنند.

البته این واقعیت را نیز باید پذیرفت که افزایش سطح تعاملات اقتصادی و تجاری ایران و ترکیه نیازمند حمایت  بیشتری است.

نویسنده: جمشید امین زاده 

117/118

آغاز بکار کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی ایران و ترکیه

توافق های روحانی و اردوغان در آنکارا/ تحلیل

روحانی در دیدار اردوغان: روابط و همکاری‌های تهران-آنکارا مستحکم و روبه گسترش است