ایران پرس- "چین اهمیت زیادی برای صلح و ثبات در منطقه  قائل است و تمایل دارد در این زمینه به رایزنی‌های خود با جمهوری اسلامی ایران ادامه دهد."

«جایی جون» فرستاده ویژه چین درامور خاورمیانه که به منظو رایزنی در مورد تحولات منطقه به تهران سفر کرده است، بعدازظهر سه‌شنبه در دیدار با «محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران بر این موضوع تاکید کرد.  

وزیر امور خارجه ایران  نیز در این دیدار با بیان اینکه جمهوری اسلامی روابط با چین را راهبردی می‌داند، با اشاره به طرح «حسن روحانی» رئیس جمهوری با عنوان "پویش صلح هرمز" از ایفای نقش موثر چین در جهت کمک به صلح و ثبات منطقه استقبال کرد.

امنیت در خلیج فارس از دو جنبه مورد توجه چین قرار دارد:

جنبه نخست، استمرار مناسبات تجاری اقتصادی وتامین امنیت انتقال  نفت وامنیت کشتیرانی است.

جنبه دوم، اهمیت حفظ ثبات و امنیت در خلیج فارس؛ دور نگهداشتن منطقه از تبدیل شدن به میدان رقابت های نظامی است.

آمریکا در سال‌های اخیر با رویکرد های یکجانبه و بی‌توجهی به تعهدات و توافقات بین المللی و زیر پا گذاشتن موافقت‌نامه‌های چند جانبه، بسیاری از کشورهای دیگر از جمله چین، روسیه، همچنین برخی از متحدان خود را هدف قرار داده است. 

چین اما بعنوان یک عضو دائم شورای امنیت مصمم است نقش بازدارنده ای  در مقابل این روندها در صحنه بین المللی ایفا کند.

نقش ویژه ایران در حفظ ثبات و امنیت خلیج فارس

از این منظر رایزنی های  چین در قبال تحولات منطقه امری بدیهی است؛ چین در این راستا بر حفظ ثبات و امنیت پایدار در حوزه ها و مناطق استراتژیک دریایی تاکید دارد و برای نقش ایران  به عنوان کشور بزرگ منطقه در حفظ ثبات و امنیت خلیج فارس و تنگه هرمز اهمیت ویژه ای قائل است.

ایران با مرزهای طولانی  دریایی در خلیج فارس و دریای عمان از قدرت بازدارنگی لازم در مقابل تهدیدها برخوردار است؛ با این حال سیاست راهبردی ایران برای حفظ امنیت مبتنی بر همگرایی  منطقه ای و همکاری با کشورهای مستقل است.

«کمال خرازی» رئیس شورای راهبردی روابط خارجی می گوید:

"ایران و چین به عنوان دو کشور مهم و تأثیر گذار در نظام بین الملل، منافع و اهداف مشترکی برای گسترش همکاری‌ها در حوزه‌های مختلف دارند و آنچه روابط تهران و پکن  را تاکنون در وضعیتی پایدار حفظ کرده، همکاری مستمر و روابطی مبتنی بر «مشارکت جامع راهبردی» است."

ایران از نظر منابع گازی و نفتی در رتبه بالای جهانی قرار دارد؛ موقعیت جغرافیایی و ژئوپلیتیکی ایران نیز به نحوی است که با 15 کشور همسایه و حلقه اتصال این کشورها با یکدیگر است. 

لزوم تداوم مناسبات راهبردی ایران و چین 

ایران همچنین در پروژه بزرگ تجارت جهانی چین، "یک کمربند – یک جاده" می‌تواند نقش اساسی داشته باشد لذا طبیعی است که مناسبات ایران و چین در سطح راهبردی، دنبال  شود.

این سطح از روابط به لحاظ سیاسی و حفظ امنیت پایداردر منطقه اهمیت ویژه ای دارد؛ مقام های  چین بارها در مواضع خود تصریح کرده اند  که از هر اقدامی که به کاهش تنش و افزایش ثبات و امنیت در منطقه منجر شود، حمایت می کنند.

«شی جین پینگ» رییس جمهوری چین در دیدار «حسن روحانی» رییس  جمهوری اسلامی ایران در حاشیه اجلاس اخیر سران سازمان همکاری شانگهای در قرقیزستان تاکید کرد؛ پکن مایل به گسترش روابط راهبردی مشارکتی پایدار با ایران است.

رییس جمهوری چین تصریح کرد، به رغم هر فراز و نشیبی پکن همواره روابط خود با تهران را از منظر راهبردی مورد توجه قرار داده و مایل به همکاری با ایران برای توسعه مناسبات است.

اکنون مذاکرات و رایزنی های «جایی جون»  در تهران را نیز باید در همین چارچوب و در راستای حفظ ثبات در منطقه و مخالفت با یکجانبه گرایی و تحرکاتی که منجر به تنش در منطقه می شود، ارزیابی کرد.  

نویسنده: جمشید امین زاده

بیشتر بخوانید:

ظریف:  ایران روابط با چین را راهبردی می‌داند

سردار ربانی: توسعه روابط چین و ایران باعث امنیت پایدار منطقه می شود

گزارش: اجلاس امنیتی چین با حضور ایران