ایران پرس- وزیر خارجه عمان در تهران با  وزیر خارجه کشورمان دیدار و گفت وگو کرد.

در این دیدار که روزدوشنبه انجام شد، "محمدجواد ظریف"  و "یوسف بن علوی وزیر خارجه عُمان، درباره مسائل مورد علاقه منطقه ای و بین المللی تبادل نظر کردند.

این سومین بار است که وزیر خارجه عُمان طی 9 ماه گذشته به تهران سفرمی کند.

این رایزنی ها در حالی دنبال می شود که "سیدعباس عراقچی" معاون سیاسی وزیر خارجه ایران هم  پس از مذاکراتی در پکن، روز دوشنبه در سفرش به ژاپن با حضور  در نشست "اقدامات قدرت‌های کلیدی در خاورمیانه و تاثیر آنها بر امنیت بین المللی" در باره مسائل منطقه و برجام گفت وگو کرد.

عراقچی در  نشست توکیو تصریح کرد، منطقه غرب آسیا بیش از هر زمانی به صلح نیاز دارد و کشورهای منطقه باید خودشان بتوانند امنیت منطقه را تامین کنند.

حسن روحانی رئیس جمهوری ایران در سخنرانی خود در مجمع عمومی امسال سازمان ملل  از طرحی با نام «ائتلافِ امید- HOPE» یا «ابتکار صلح هرمز» رونمایی کرد که هدف آن حفظ امنیت، صلح، ثبات و پیشرفت در منطقه خلیج‌فارس و تنگه هرمز برای همه کشورهای منطقه است.

این طرح به دنبال همکاری درون منطقه خلیج فارس برای امنیت منطقه است.

تجربه نشان داده است که راه‌ حل مسائل  منطقه از درون منطقه خواهد بود و کسانی که از بیرون بیایند نمی‌توانند برای منطقه صلح و آرامش بیاورند.

آمریکایی‌ها از سال 2001 در منطقه هستند، اما هیچ وقت نتوانستند در منطقه امنیت ایجاد کنند.

اظهارات "علی شمخانی" دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران نیز در دیدار با "یوسف بن علوی" وزیر اخارجه عمان در تهران اشاره به همین نکته دارد.

شمخانی  با اشاره به تلاش ناکام آمریکا برای ایجاد ائتلاف بین‌المللی به بهانه برقراری امنیت در خلیج فارس گفت: کشورهایی که با به‌راه‌ انداختن جنگ‌های متعدد و گسترش تروریسم، منطقه را به آشوب و نابودی کشاندند، صرفاً تامین منافع خود و غارت منطقه را دنبال می‌کنند.

شمخانی همچنین با بیان اینکه ادامه جنگ در یمن از نشانه‌های رویکرد جنگ‌طلبانه قدرت‌های سلطه‌گر و عوامل منطقه‌ای آنان است، تصریح کرد، ادامه این نسل‌کشی جز در خدمت منافع دشمنان صلح و امنیت منطقه همچون آمریکا و اسرائیل نیست و عربستان باید با تسلیم برابر خواست مردم مقاوم یمن بیش از این ثبات و امنیت منطقه را به خطر نیندازد.  

"حسن هانی‌زاده" کارشناس مسائل منطقه در این باره می گوید: 

از آنجا که این منطقه پر آشوب سال‌هاست جولانگاه حضور ناوهای جنگی آمریکا بوده و همین مسئله به بروز تنش و افزایش هزینه نظامی کشورهای دو سوی ساحل خلیج فارس منجر شده، هراقدامی در جهت همگرایی منطقه ای با موانع و عوامل بازدارنده روبرو خواهد شد، چراکه  منافع آمریکا در این است که بین کشورهای منطقه همواره تنش برقرار باشد.

البته همسویی با  رفتارهای تنش ساز آمریکا در منطقه روبه افول است.

پایگاه اینترنتی "بلومبرگ" در تازه ترین گزارش خود در تحلیلی  نوشت: کشور‌های عربی حاشیه خلیج فارس که از حمایت آمریکا دلسرد شده‌اند، به دنبال راهی برای گشایش هر چه بیشتر روابط با ایران هستند. از نگاه  بلومبرگ  کشور‌های عربی در حال دور شدن از راهبرد ترامپ علیه ایران هستند.

"یوسف بن علوی" در همین راستا در مذاکراتش در تهران با تاکید بر اینکه مواضع  اصولی تهران و مسقط در مسائل منطقه‌ای و بین المللی بسیار نزدیک است  گفت: دستیابی به امنیت پایدار در منطقه نیازمند توافق و تفاهم کشورهای منطقه و رفع سوء تفاهم‌های موجود است.

بن علوی تاکید کرد، عمان همواره آمادگی دارد از مجموعه ظرفیت‌های خود برای رفع تنش‌های موجود و ایجاد زمینه گفت وگوی سازنده میان کشورهای منطقه بهره بگیرد.

آنچه مسلم است ایران هرگز بدنبال تهدید و یا قدرت نمایی سلطه جویانه در منطقه نبوده است.

از این دید گاه رایزنی های وزیر خارجه عمان  در تهران را می توان در راستای تلاش های دیپلماتیک برای  ایجاد همگرایی منطقه ای ارزیابی کرد؛ اقدامی  که می تواند راه را برای گفت وگو و تعامل با  سایر کشورهای منطقه که بطور جدی  بدنبال امنیت در منطقه هستند هموار سازد.

نویسنده: امین زاده 

117/118

بیشتر بخوانید:

شمخانی در دیدار بن علوی: ائتلاف‌های منطقه‌ای، ضامن امنیت منطقه است

ظریف: ایران برای گفت وگو با همه کشورهای منطقه اراده جدی دارد

دیدار وزیر امور خارجه عمان با علی لاریجانی

دیدار وزیران امور خارجه ایران و عُمان