ایران پرس- امیر دریادار «حسین خانزادی» فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران و «ظفر محمود عباسی» فرمانده نیروی دریایی پاکستان، در مذاکراتی در اسلام آباد،بر گسترش همکاری های دوکشور درعرصه امنیت دریایی تاکید کردند.

تقویت همکاری های ایران وپاکستان در عرصه دریایی به دو دلیل اهمیتی راهبردی دارد: دلیل نخست، موقعیت ژئوپلیتیک منطقه و ظرفیت‌های ویژه‌ای است  که به واسطه این موقعیت در گذرگاه های منطقه ایجاد شده است.

ایران و پاکستان، علاوه بر مرز‌های زمینی در منطقه  تنگه هرمز، دریای عمان و منطقه شمال اقیانوس هند نیز از منافع مشترکی برخوردار هستند.

امیر دریادار خانزادی در این زمینه از گفت و گو درخصوص استفاده از ظرفیت‌های بنادر چابهار و گواتر با طرف پاکستانی خبر داد و گفت: دو طرف تاکید داشتند که چابهار و گواتر دارای ظرفیت‌های ژئوپولیتیک خاصی هستند و هرگز رقیب یکدیگر نیستند، چون ظرفیت‌های آنان جداست.

اظهارات فرمانده نیروی دریایی پاکستان نیز در این زمینه قابل توجه است.

وی تصریح کرد: وجود این راهگذر فرصت خوبی برای استفاده اقتصادی است و ایران می‌تواند نقطه اتصال خوبی برای شرق و غرب باشد. نقطه اتحاد این راهگذر دو بندر چابهار و گواتر هستند که می‌توانند به جای رقابت، رفاقت کنند و دو نیروی دریایی می‌توانند در دریا دست به دست هم دهند.

فرمانده نیروی دریایی پاکستان تاکید کرد : سطح روابط دو نیروی دریایی کافی نیست و ما باید در این منطقه نقش خود را بیشتر کنیم.

دلیل دوم اهمیت گسترش همکاری دریایی ایران و پاکستان؛ حفظ  امنیت جمعی بعنوان یک ضرورت برای همه کشورهای منطقه است.

جمهوری اسلامی ایران رویکرد مثبتی به مشارکت کشور‌های منطقه برای  همگرایی و همکاری در زمینه حفظ امنیت منطقه دارد و در این زمینه طرح «ابتکار صلح هرمز» (Hormoz Peace Endeavor) ارائه کرده است.

ایران قویا "معتقد است که  با همکاری  کشور‌های همسایه از جمله همسایه شرقی خود پاکستان، می‌توان هم‌افزایی و هم‌گرایی خوبی را برای دستیابی به امنیت جمعی به ویژه در دریا فراهم کرد.

امیر دریادار خانزادی در این زمینه خاطرنشان کرد: نیروی دریایی پاکستان در آینده نزدیک قرار است، رزمایش بین المللی «امان» را تدارک ببیند که از نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران نیز برای حضور در آن دعوت شده است .

نیروی دریایی جمهوری اسلامی ایران ازتوانایی بازدارندگی در سطح عالی برخوردار است.به نحویکه این نیرو امروز درجایگاه یک نیروی راهبردی دریایی قرار گرفته است. از بعد اقتصاد دریایی و ظرفیت های بندری نیز ایران با در اختیار داشتن  گذرگاه‌های راهبردی، مورد توجه قدرت‌های جهانی است و از جهات مختلف مورد توجه ژئوپلتیکی است.

با توجه به اهمیت ژئو پلیتیک منطقه؛  قدرت های مداخله گر و فرصت طلب  تلاش می‌کنند با نا امن کردن منطقه مانع از همگرایی منطقه ای شوند.

سعدالله زارعی تحلیلگر مسایل منطقه با اشاره به آثار مخرب حضور بیگانگان در منطقه به بهانه امنیت سازی  می گوید: «فلسفه ای که برای حضور نظامی آمریکا در خلیج فارس در نظر گرفته شده برای جلوگیری از اتحاد کشورهای ساحلی و رخنه در روندهای امنیتی میان کشورهای منطقه است. این موضوع تهدید مشترک امنیتی برای کل کشورهای منطقه است.» 

تجربه نشان می دهد به هر اندازه که کشورهای منطقه در جهت همگرایی امنیتی گام بردارند؛ ظرفیت های بیشتری برای همکاری اقتصادی و تجاری در منطقه ایجاد خواهد شد که به سود همه  کشورهای منطقه است.

 ازاین دیدگاه ، موضوعاتی که در سفرفرمانده نیروی دریایی ایران به پاکستان و در دیدار با همتای  پاکستان وی مورد تاکید قرار گرفته است نشان می دهد رویکرد تهران و اسلام آباد همگرایی ؛ تعامل جمعی واستفاده از ظرفیت های درون منطقه ای است. 

در این رویکرد وجود دو مولفه  "اقتصاد دریایی " و "امنیت " از عناصری  مهمی هستند که می تواند  زمینه های هم‌افزایی و هم‌گرایی پایدار را برای دستیابی به امنیت  جمعی درمنطقه تقویت  کند.118

نویسنده: جمشید امین زاده

بیشتر بخوانید:

دریادار خانزادی: مقابله با توطئه‌های دشمنان هوشمندی کشورهای همسایه را می‌طلبد

دریادار خانزادی: هیچ کشوری قادر به ایجاد اخلال در امنیت ایران مقتدر نیست