سخنگوی شورای نگهبان گفت: مشکلات اقتصادی در میزان مشارکت انتخابات موثر است اما پیش‌بینی ما این است که مشارکت خوبی در انتخابات دوم اسفند داشته باشیم.

به گزارش ایران پرس ، عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان در نشست خبری با حضور رسانه‌های داخلی و خارجی که صبح امروز (چهارشنبه) در محل هتل لاله تهران برگزار شد، در پاسخ به سوالی در مورد عوامل مؤثر در مشارکت مردم گفت: این سوال در حوزه تخصصی شورای نگهبان نیست و مسئولان اجرایی باید پاسخ دهند.

مشارکت خوبی در انتخابات خواهیم داشت

وی ادامه داد: عوامل مختلفی در مشارکت مردم در انتخابات تأثیرگذار است. مشکلات و عوامل اقتصادی نیز در میزان مشارکت مردم مؤثر است اما پیش بینی ما این است که مردم در انتخابات مجلس شورای اسلامی مشارکت خوبی داشته باشند.

کدخدایی گفت: میانگین مشارکت در انتخابات در کشور ما پایین‌تر از ۵۰ درصد نبوده است.

سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به سوال دیگری در مورد قوانین و معیارهای ردصلاحیت نامزدهای مجلس و معیار ردصلاحیت نامزدهای اصلاح‌طلب گفت: شورای نگهبان تابع قوانین و مقررات است. مجلس قانون انتخابات را تصویب کرده و شورای نگهبان تابع قانون انتخابات است که توسط مجلس تصویب و بارها اصلاح شده است.

وی با تأکید بر اینکه شورای نگهبان به عنوان مجری قانون باید قانون انتخابات را به درستی اجرا کند، گفت: این ادعا در ادوار گذشته نیز مطرح می‌شد اما شکل گیری مجلس و ریاست جمهوری در ادوار گذشته نشان می‌دهد که شورای نگهبان هیچ وقت نگاه سیاسی نداشته است.

شورای نگهبان نسبت به جناح‌های سیاسی با چشم بسته قضاوت می‌کند

کدخدایی تصریح کرد: شورای نگهبان نسبت به جناح‌های سیاسی با چشمان بسته قضاوت می‌کند. آنچه معیار بررسی است، مستندات پرونده نامزدها است.

سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به سوال دیگری در مورد هزینه‌های نامتعارف تبلیغات نامزدهای انتخابات گفت: در خصوص تبلیغات اگر چه قانون حداقلی است و نهادهای دیگر از جمله وزارت کشور و نیروی انتظامی نیز در این زمینه مسئولیت دارند، اما از جهت وظایف شورای نگهبان باید گفت چنانچه تبلیغات غیرواقعی نامزدها در سرنوشت انتخابات مؤثر واقع باشد، در بررسی صحت انتخابات این تخلفات مورد توجه قرار خواهد گرفت.

وی در پاسخ به سوال دیگری در مورد فرآیند ردصلاحیت نامزدهای انتخابات گفت: بر اساس قانون انتخابات بررسی صلاحیت‌ها در چند مرحله انجام می‌شود. مرحله اول هیئت‌های اجرایی به ریاست فرماندار، مرحله دوم هیئت‌های نظارت که از بین اقشار مردم انتخاب می‌شوند، پس از آن مرحله اول شورای نگهبان که مرحله تجدیدنظر در آرا هیئت‌های مرکزی و نظارت استان‌ها است.

کدخدایی ادامه داد: شرایط احراز صلاحیت و موانع ورود افراد به انتخابات در ماده ۲۸ و ۳۰ قانون انتخابات ذکر شده است و شورای نگهبان بر اساس این دو ماده و مستندات پرونده نامزدها بررسی‌هایش را انجام می‌دهد.

سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به سوال دیگری پیرامون احتمال بررسی مجدد صلاحیت برخی داوطلبان مجلس گفت: در خصوص بررسی صلاحیت‌ها، زمان قانونی گذشته است. تا ۲۲ بهمن ماه فرصت قانونی برای اظهارنظر نهایی وجود داشت که اظهارنظر نهایی نیز اعلام شد.

شایعات مربوط به تائید صلاحیت برخی افراد را تکذیب می‌کنم

وی گفت: زمان بررسی صلاحیت‌ها به پایان رسیده، بررسی جدیدی نخواهیم داشت و شایعات را تکذیب می‌کنم.

کدخدایی در پاسخ به سوال دیگری پیرامون برخی حاشیه سازی ها و تبلیغات علیه شورای نگهبان با توجه به فرصت محدود بررسی صلاحیت‌ها و تعداد زیاد نامزدهای انتخابات مجلس گفت: ۱۶ هزار نفر برای ورود به مجلس یازدهم ثبت‌نام کرده‌اند. ممکن است در روند بررسی صلاحیت‌ها اشتباهات و اشکالاتی ایجاد شود که بسیار اندک و محدود است. چند مورد ایرادات وجود داشت که به وزارت کشور اعلام و اصلاح شد.

قانون انتخابات سریع‌تر اصلاح شود

سخنگوی شورای نگهبان در خصوص عدالت انتخاباتی گفت: در این مورد باید قانونگذار پاسخگو باشد. باید قانون انتخابات سریع‌تر اصلاح شود. ثبت‌نام بی رویه و زمان کم برای بررسی صلاحیت‌ها ممکن است مشکلاتی را به وجود آورد.

وی در پاسخ به سوال دیگری پیرامون تدابیر برای امنیت انتخابات گفت: امنیت فیزیکی و امنیت صندوق‌های رأی بر عهده دستگاه‌های امنیتی و انتظامی است که هماهنگی لازم در این زمینه وجود دارد. دستگاه‌های اطلاعاتی و امنیتی مستقر هستند و بر اساس دستورالعمل‌های شورای امنیت کشور، این کار صورت می‌گیرد. در ادوار گذشته نیز انتخابات در کمال امنیت برگزار شد.

شورای نگهبان با هزینه‌های نامتعارف تبلیغاتی کاندیداها برخورد می‌کند

کدخدایی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه در صورت ورود پول‌های کثیف به انتخابات، شورای نگهبان چه واکنشی نشان می‌دهد، اظهار داشت: لازم است از مجلس تشکر کنیم که قانون شفافیت هزینه‌های تبلیغاتی را به تصویب رساند.

وی ادامه داد: خوشبختانه وزارت کشور هم این قانون را ابلاغ و برای اجرای این قانون اقداماتی را پیش‌بینی کرده است.

سخنگوی شورای نگهبان گفت: طبیعتاً در بررسی صحت حوزه‌ها اگر گزارش‌هایی به دست ما برسد که هزینه‌های نامتعارفی در تبلیغات انتخابات هزینه شده یا اینکه تخلفات انتخاباتی دیگری در تبلیغات صورت گرفته باشد، قطعاً شورای نگهبان ورود می‌کند و نسبت به صحت انتخابات نظرش را می‌گوید.

کدخدایی درباره احتمال ابطال آرا، گفت: ابطال آرا زمانی است که یک تخلف مهمی اتفاق افتاده باشد و در سرنوشت انتخابات مؤثر باشد. اگر چنین اتفاقی بیفتد شورای نگهبان اعمال نظر می‌کند.

سه دلیل ردصلاحیت داوطلبان توسط شورای نگهبان

وی در پاسخ به سوالی درباره سه دلیل مهم رد صلاحیت‌ها گفت: درباره بحث تخلف‌ها سه محور را لحاظ می کنیم که در قوانین مختلف انتخاباتی به آن پرداخته شده است.

کدخدایی ادامه داد: معمولاً مبانی رد صلاحیت‌ها و عدم تایید صلاحیت افراد یا مباحث اقتصادی یعنی سوءاستفاده‌های مالی یا گاهی اوقات مباحث اخلاقی و روابط نامتعارف و یا اقدام نسبت به نظام جمهوری اسلامی ایران و حرکت در جهت مخالف حاکمیت جمهوری اسلامی ایران است که این موارد برگرفته از قوانین است.

وی ادامه داد: معمولاً این سه عامل باعث نظر شورای نگهبان نسبت به عدم تایید صلاحیت افراد می‌شود.

گزارش ۴۴ حوزه غیررقابتی دقیق نیست

کدخدایی در واکنش به سوالی مبنی بر اینکه رئیس جمهور اعلام کرده است که ۴۴ حوزه انتخاباتی غیر رقابتی است گفت: طبیعتاً شورای نگهبان هیچگاه با نگاه سیاسی صلاحیت ها را بررسی نمی‌کند و انتخابات را به عنوان یک شرکت سهامی در نظر نمی‌گیرد تا سهمی را برای گروه‌های سیاسی در نظر گیرد.

وی ادامه داد: چشمهای شورای نگهبان در بررسی صلاحیت افراد کاملاً بسته است و ما فارغ از نگاه سیاسی نسبت به صلاحیت افراد نظر می‌دهیم.

سخنگوی شورای نگهبان گفت: گروه‌های سیاسی آمار مختلفی را در این باره مطرح کردند که فکر می‌کنم خیلی دقیق نباشد چراکه بخش زیادی از افرادی که ثبت‌نام کرده‌اند در گروه مستقلین هستند و به هیچ یک از احزاب و گروه‌های سیاسی وابستگی ندارند و در حوزه‌های مختلف تعداد زیادی هستند که می‌توانند موجب رقابت شوند و ما رقابت را بین همه این گروه‌ها و مستقلین می‌دانیم. فکر می‌کنم که این گزارش خیلی دقیق نباشد.

کدخدایی درباره اینکه آیا رئیس جمهور رایزنی و نشستی در این زمینه داشته است گفت: رئیس‌جمهور بدون توجه به همکاری ما با وزارت کشور مطالبی را مطرح کرد و بعد از آن نامه هایی برای ما ارسال شد که بلافاصله پاسخ آن را دادیم.

مردم پاسخ محکمی به دشمن در ۲ اسفند می‌دهند

وی گفت: در بررسی صلاحیت ها فقط قانون ملاک ماست اما فکر می‌کنم که هرگاه آمریکا و دشمنان ما اقداماتی را علیه منافع ملی ما انجام می‌دهند مثل ترور شهید حاج قاسم سلیمانی، مردم ما هم بسته تر می شوند و در جهت دفاع از منافع ملی مشارکت بیشتری را خواهند داشت و انشاءالله نتیجه آن را دوم اسفند و در روز انتخابات خواهیم دید و پاسخ محکمی به تهدیدهای دشمنان مردم خواهند داد.

سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چرا شورای نگهبان در زمان تبلیغات بازرس ندارد گفت: البته همکاران ما در استان‌ها تذکرات لازم را می‌دهند اما مقابله با تخلفات های انتخاباتی در گام اول به عهده قوه مجریه و وزارت کشور و نیروی انتظامی است اما ما نیز اگر شاهد اقداماتی باشیم که در تعیین سرنوشت انتخابات موثر باشد، قطعاً هنگام بررسی صحت حوزه‌ها اعمال نظر می‌کنیم.118