ایران پرس- ایران در سالی که گذشت برغم وجود مشکلات و تشدید تحریمها؛ از تلاش در عرصه های پیشرفت باز نماند و به موفقیتهای چشمگیری در عرصه های گوناگون علمی، ورزشی و رقابتها علمی در مسابقات بین المللی دست یافت.

پایگاه اینترنتی SJR در سال 98 با انتشار تازه‌ترین رتبه‌بندی کشورهای منطقه غرب آسیا در اثرگذاری علمی، اعلام کرد: ایران با ارائه 54 هزار و 388 مدرک علمی و همچنین استناد 28 هزار و 813 مقاله به پژوهشگران ایرانی در صدر کشورهای منطقه غرب آسیا قرار گرفته است.

بر اساس گزارش پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC): تعداد مقالات علمی ایران در سال 2019 به 60 هزار افزایش یافت.

پایگاه علمی اسکوپوس که تازه ترین اطلاعات جهانی در زمینه‌های علوم زیستی، فیزیک، شیمی و علوم اجتماعی را منتشر می کند؛ اعلام کرد در سال 98 برای اولین بار جایگاه ایران در پایگاه استنادی اسکوپوس از 16 به 15 ارتقا یافت.

ایران همچنان بالاترین میزان رشد در تولید علم را دارد. در حالیکه پیش از این نیز در علومی چون تولید و تکثیر سلول های بنیادی در علم شبیه سازی؛ در دانش هستهای و تولید انواع رادیو داروها با استفاده از دانش هستهای و همچنین در تولید سوخت مورد نیاز نیروگاه های اتمی و تولید محصولات با فناوری نانو در شمار کشورهای برخوردار از دانشهای نوین جهانی قرار گرفته است.

ایران در 20 سال گذشته، هرسال به طور متوسط 20 درصد در تولید مقاله رشد کرده و در سال 2019 سی و پنج برابر سال 2000 مقاله علمی تولید کرده است.

این دستاوردها حاصل ایستادگی در برابر فشارها و شکوفا شدن تواناییهای علمی ملت ایران است و نشان می دهد هیچ عاملی نمی تواند مانع از دستیابی ایران به قلههای بلند علم وپیشرفت شودشاخص های آماری درباره سهم ایران از تولید علم در جهان نشان می دهد پژوهشگران ایران 1/58 درصد از تولید علم در جهان را به خود اختصاص داده اند.

نام پژوهشگران ایرانی بارها در سطح جهانی درخشیده است. درادامه این افتخارات درسال 98؛ «حمیدرضا پورقاسمی» عضو هیات علمی و دانشیار بخش مهندسی منابع طبیعی و محیط زیست در دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز ایران به عنوان یکی از پنج دانشمند برتر زیر 40 سال آکادمی علوم جهان TWAS-CASAREP در سال 2019 انتخاب شد.

همچنین "مرکز تحقیقات میکروب شناسی بالینی استاد البرزی شیراز" که با هدف تحقیقات در زمینه دانش میکروب شناسی بالینی و حل مشکلات مرتبط با بیماری‌های عفونی در سال 1992 در دانشگاه علوم پزشکی شیراز پایه گذاری شد؛ در سال 98 از سوی سازمان جهانی بهداشت به عنوان بهترین و فعال‌ترین مرکز غرب آسیا در این حوزه شناخته شد.

نتایج حاصل از پژوهش‌های این مرکز، توانسته است پاسخگوی تعدادی از مشکلات بالینی مهم در زمینه بیماری‌های عفونی باشد و راهکارهای علمی را در این زمینه پیشنهاد کند.

جمهوری اسلامی ایران در حوزه سلول‌های بنیادی نیز در دو بخش علمی و تجاری مقام اول کشورهای منطقه است. هم‌اکنون نزدیک به 100 مرکز تحقیقاتی در تولید سلول‌های بنیادی، سلول‌های کبدی، تولید غضروف، مداوای سرطان و درمان ناهنجاری های استخوان  در ایران  فعال هستند.

مراکز جامع سلول‌های بنیادی و پزشکی ایران از مهم‌ترین ساختارهای دانشگاه‌های نسل سوم محسوب می شوند که در سه حوزه آموزش، پژوهش و توسعه منابع انسانی، توسعه فناوری و تجاری‌سازی و  توسعه خدمات بالینی سلولی فعالیت می‌کنند.ایران رتبه 15 را در زمینه سلول‌های بنیادین را دارا ست  .

درحوزه هوا و فضا نیز همگام با توسعه روز افزون فرآیند دسترسی به فضا و اهمیت این موضوع، شرکت های دانش بنیان  وارد این عرصه شده اند.

در همین راستا تیم دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف ایران سال 98 در شاخه طراحی موتورهای توربین گاز هوایی در مسابقات بین‌المللی انجمن هوانوردی و فضانوردی آمریکا با وجود نبود امکان حضور در آمریکا به دلیل تحریم ایران توسط واشنگتن، طرح خود را به صورت ویدئو کنفرانس ارائه داد که  از طرف هیأت داوران به عنوان تیم برتر انتخاب شد ومقام اول مسابقات بین‌المللی انجمن هوانوردی و فضانوردی آمریکا را از آن خود کرد.

تیم دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف ایران همچنین به دلیل اعمال تحریم های ظالمانه آمریکا علیه مردم ایران، اجازه استفاده از نرم افزارهای تحلیل و طراحی موتور را نداشت اما با وجود این مشکلات توانست بر سکوی نخست جهان در مسابقات بین المللی انجمن هوانوردی و فضانوردی قرار گیرد.

در آستانه چهل و یکمین سالگرد پیروزی انقلاب، موشک "رعد 500" با موتورکامپوزیتی "زهیر" ونسل جدید پیشران‌های موشکی وماهواره‌ بر،  رونمایی شد.

 

ایران نهمین کشوری است که توانست در دنیا ماهواره به فضا پرتاب کند. در عین حال برخی پرتاب ها از جمله ماهواره‌ "ظفر" که  در بهمن ماه سال 98 به فضا پرتاب شد در برنامه خود برای قرار گرفتن در مدار زمین  شکست خوردند.

ماهواره تحقیقاتی امید، نخستین ماهواره ساخت ایران بود که در فوریه 2009 میلادی و در سی‌امین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی در مدار فضا قرار گرفت.

در سایر دانش های برتر نیز سهم ایران از جمله در عرصه دانش صلح آمیز هسته ای افزایش یافته و ایران در شمار 13 کشور دنیاست که به چرخه کامل تولید سوخت هسته‌ای دست یافته است.

رهبر معظم انقلاب از دانش بسیار مهم و بسیار نافع هسته ای بعنوان یک مصداق عینی نام برده اند و با اشاره به موضع قاطعانه و شجاعانه جمهوری اسلامی درباره حرمت شرعی استفاده از بمب هسته ای تأکید کرده اند: ما با وجود اینکه می توانستیم در این راه قدم برداریم، بر اساس حکم اسلام عزیز کاربرد این سلاح را حرام قطعی شرعی اعلام کردیم، بنابراین هیچ دلیلی ندارد که برای تولید و نگه‌داشت سلاحی که استفاده از آن مطلقاً حرام است، هزینه کنیم."

"حضرت آیت الله خامنه‌ای" رهبر معظم انقلاب اسلامی در سخنانی در دیدار دو هزار نفر از نخبگان جوان و استعدادهای برتر علمی، با افتخار آمیز خواندن رتبه‌های بالای علمی ایران ،تصریح کردند که این میزان پیشرفت به هیچ‌وجه کافی نیست و نباید ما را قانع کند، بلکه باید پیشرفت علمی با شتاب ادامه یابد.

نگاهی به موفقیت‌های ورزشکاران ایرانی در سال 98  نیز که با کسب مدال های رنگارنگ در رشتهای مختلف همراه بود؛ نشان از پویایی و شادابی ملت ایران دارد. قهرمانی مقتدرانه تیم ملی کشتی آزاد در مسابقات آسیایی 2019 ؛ قهرمانی ایران در بیستمین دوره رقابت‌های والیبال آسیا و کسب نخستین طلای تیمی زنان ورزشکار در تاریخ بازی های آسیایی از جمله این موفقیت ها بود.

تیم ملی فوتبال ساحلی جمهوری اسلامی ایران هم برای سومین بار قهرمان جام بین قاره‌ای شد و توانست در کنار برزیل و روسیه به پرافتخارترین تیم تاریخ این رقابت‌ها تبدیل شود.تیم فوتسال دختران زیر 20 سال ایران نیز با برد مقابل قرقیزستان قهرمان رقابت‌های بین‌المللی کافا شد.

در رقابتهای لیگ جهانی کاراته نیز تیم ملی کاراته ایران در مجموع 7 دوره رقابت های لیگ جهانی کاراته با کسب 7 طلا، 10 نقره، 13 برنز و مجموع 30 مدال بهترین عملکرد را در میان تمام تیم های کاراته جهان داشته است و "آرمین هادی‌پور" تکواندو کار شایسته ایران به عنوان بهترین ورزشکار معرفی و جایزه بهترین ورزشکار سال را دریافت کرد.

همچنین تیم ملی ایران با کسب 7 مدال رنگارنگ رقابت های قهرمانی جهانی پارا وزنه برداری در قزاقستان، عنوان قهرمانی جهان را از آن خود کرد.

در درخششی دیگر؛ تیم کشتی آزاد ایران در سی و سومین دوره رقابت های کشتی آزاد بزرگسالان قهرمانی آسیا که روزهای 22 و 23 فوریه در دهلی نو پایتخت هند برگزارشد، تیم ایران با 2 مدال طلا، 2 مدال نقره و 4 مدال برنز و کسب 168 امتیاز، به عنوان قهرمان رقابت های کشتی بزرگسالان آسیا دست یافت.

تیم محاسبات ذهنی ایران هم در مسابقات بین‌المللی پاما 2019 با کسب سه مقام قهرمان قهرمانان دراین رقابت‌ها، مقام اول تیمی را بدست آورد.

آنگونه که رهبر معظم انقلاب در تبیین اهداف بزرگ نظام اسلامی تاکید کرده اند؛ جمهوری اسلامی ایران باید در همه عرصهها به کشوری پیشرفته، قدرتمند، شریف، صاحبِ حرف نو، دارای عزت، برخوردار از احساس عزت، سرشار از معنویت و ایمان و برافرازنده‌ی پرچم تمدن نوین اسلامی تبدیل شود. 

با آرزوی موفقیت های بیشتر در سال جدید همه شما عزیزان را بخدای بزرگ می سپاریم.

نویسنده:نسرین خویی

138/118

بیشتربخوانید:

سال 98؛ استمرار تقویت بنیان‌های دفاعی و قدرت بازدارندگی ایران