ایران پرس- جمهوری اسلامی ایران با تاکید برضرروت برقراری ثبات و امنیت؛ از رهبران سیاسی افغانستان دعوت کرده است  تا برای حل اختلافات پیش آمده در این کشور تلاش کنند.

«محمدجواد ظریف»، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران بعدازظهر یکشنبه در گفت وگوی تلفنی با «حنیف اتمر» سرپرست وزارت خارجه افغانستان؛ بار دیگر برلزوم وحدت در بین گروه های مختلف افغانستان، برای برقراری صلح و ثبات در این کشور و همچنین گسترش همکاری های دوجانبه تاکید کرد.

وزیر امورخارجه ایران 7 آوریل نیز در تماس‌های تلفنی جداگانه با «محمد اشرف غنی» و «عبدالله عبدالله» در خصوص آخرین وضعیت سیاسی افغانستان و اختلافات ایجاد شده پس از انتخابات اخیر ریاست جمهوری این کشور گفت‌وگو و تبادل نظر کرده بود.

غنی و عبدالله در این گفت وگوی تلفنی، ضمن قدردانی از حمایت‌های جمهوری اسلامی ایران، از اعلام آمادگی تهران برای کمک به حل مشکلات سیاسی افغانستان استقبال کردند.

جمهوری اسلامی ایران بنا به دلایل متعدد از برقراری ثبات سیاسی؛ صلح و آرامش در این کشور حمایت می کند. از جمله این دلایل همسایگی با افغانستان؛ امنیت مشترک و روابط و علایق دینی و فرهنگی و میزبانی بیش از سه دهه جمهوری اسلامی ایران از پناهندگان افغان است که به علت سال های طولانی جنگ و نا امنی ناشی از اشغالگری وحضور بیگانگان و مناقشات سیاسی در این کشور فرصت بازگشت به میهن خود را نداشته اند.

از دید گاه ایران راه حل مسایل و اختلافات سیاسی در افغانستان  تقویت ساختارهای سیاسی مبتنی بر قانون اساسی و آشتی ملی در این کشوراست. این هدف با مشارکت تمام گروه‌های سیاسی افغانستان در چارچوب قانون اساسی این کشور محقق می شود.

وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران پیشتر نیز با صدور بیانیه‌ای از تبعات اختلافات اخیر در مورد نتایج انتخابات ریاست جمهوری افغانستان بر ثبات داخلی و آثار منطقه‌ای آن ابراز نگرانی کرد.

در بیانیه مذکور تصریح شده است، پس از بروز اختلافات؛ متاسفانه همچنان شاهد ادامه سیاستهای یکجانبه دولت آمریکا و قربانی کردن مصالح ملی مردم افغانستان برای تامین اهداف تبلیغاتی رئیس جمهور آن کشور بوده‌ایم که نتیجه آن پیش بردن افغانستان در مسیر تعمیق بحران و افزایش تنشهای سیاسی در این کشور است.

جمهوری اسلامی ایران امیدوار است با ایجاد دولتی فراگیر با مشارکت همه جناح ها و گروههای سیاسی افغانستان هر چه زودتر زمینه آغاز گفت وگوهای بین الافغانی با مشارکت تمام گروههای سیاسی این کشور به شمول طالبان فراهم گردد.

«ملک ستیز» از تحلیلگران افغانستان با طرح این پرسشی که آیا راهی برای بیرون رفت از بحران سیاسی کنونی وجود دارد معتقد است؛ شرایط کنونی افغانستان به اعمال فشار خارجی و عدم رجوع دولت مردان به منبع اصلی قدرت که مردم هستند، برمی گردد.

در شرایط فعلی؛ ادامه اختلافات سیاسی و بی ثباتی از مسایلی است که برسرنوشت افغانستان سایه انداخته و ادامه این چالش  چشم انداز دستیابی به صلح پایدار در این کشور را با موانع جدی مواجه کرده است. 

افغانستان تا رسیدن به صلح پایدار فاصله دارد و چنین وضعیتی نگران کننده است. اگر تلاش‌های سیاسی در داخل نتواند به این اختلافات خاتمه بدهد؛ بهانه برای مداخلات بیگانگان و گسترش ناامنی ها در افغانستان فراهم و موج جدیدی از مهاجرت نیز آغاز خواهد شد.

جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد همچون گذشته، در تلاش‌های منطقه‌ای که با هدف حل مشکلات در افغانستان صورت می گیرد حضوری فعالانه داشته و ظرفیت‌های خود را برای تامین صلح و ثبات در افغانستان و منطقه بکار گیرد.

گفت و گوی تلفنی ظریف با «حنیف اتمر» سرپرست وزارت خارجه افغانستان را نیزمی بایست در همین راستا ارزیابی کرد.

نویسنده: جمشید امین زاده

139/118

بیشتر بخوانید:

رایزنی ظریف با اشرف غنی و عبدالله عبدالله؛ حمایت ایران از روند صلح در افغانستان

بی نتیجه بودن مهلت ده روزه تیم عبدالله عبدالله به اشرف غنی/ تحلیل

پیشنهاد «اشرف غنی» به «عبدالله عبدالله» برای مشارکت در تشکیل کابینه/ تحلیل