ایران پرس- با شیوع گسترده ویروس کرونا و تهدید فراگیر آن برای سلامت، اقتصاد و حیات جهان، توسعه فناوری و خلق فرصت‌های جدید با نوآوری علمی به الزامی برای مقابله با این بیماری بدل شده است.

در ایران نیز اقدامات و طرح های پیشگیری برای مهار این ویروس، به سطح فناوری های هوشمند ارتقاء یافته ونتایج علمی درخشانی در این زمینه حاصل شده است. ظرف کمتر از دو ماه کار جهادی و خستگی ناپذیر در روند مبارزه با ویروس کرونا، خلاقیت ها و استعدادها در ایران در ابعاد گوناگون از اقتصاد تا سلامت، در حال بروز و ظهور هستند.

در همین راستا؛ روز شنبه با حضور «سورنا ستاری» معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری اسلامی ایران از تعدادی محصولات فناورانه مرتبط با بیماری کرونا اعم از کیت‌های تشخیص سریع این بیماری، ایزولاسیون و گیت کنترل تردد و ضدعفونی، اپلیکیشن تاک (تغذیه، ایمنی، کرونا) رونمایی شد.

اکنون با تلاش خستگی ناپذیر و تحسین برانگیز کادر درمان و پزشکی کشور و با استفاده از توانمندی شرکت‌های دانش بنیان و تخصص های علمی وفناورانه ارتش و سپاه، دستاوردهای این حرکت بزرگ مشهود است.

ایران با جهش علمی به ویژه در حوزه دارویی و تجهیزات پزشکی، درجایگاهی قرار گرفته است که می تواند یاری‌رسان سایر کشورها برای مقابله با بحران کرونا باشد. محققان دانشگاه صنعتی شریف تهران اخیراً برای اولین بار در ایران موفق به طراحی و ساخت سامانه تشخیص بیماری «کووید- 19» با استفاده از الگوریتم هوش مصنوعی از طریق تصاویر سی تی اسکن قفسه سینه شدند.

«حمیدرضا ربیعی» رئیس پژوهشکده فناوری اطلاعات و ارتباطات پیشرفته دانشگاه صنعتی شریف تهران با اشاره به درخواست‌های کانادا، رومانی و اندونزی برای استفاده از این محصول ایرانی، گفت: استفاده از سامانه های پزشکی، نیازمند انجام تمهیدات قانونی، حقوقی و اخلاقی است که این اقدامات در حال انجام است و به زودی ارسال این محصول به متقاضیان آغاز می‌شود.

ربیعی تاکید کرد: این سامانه به طور رایگان در اختیار پزشکان و مراکز درمانی جهان قرار می‌گیرد تا با توجه به تعداد زیاد بیماران بتواند به پزشکان در تشخیص سریع و با دقت این بیماری کمک کند.

در این عرصه سازمان انرژی اتمی ایران هم نقش فعالی برعهده دارد. تولید پلاسمای سرد اتمسفری برای سرطان تراپی و ساخت ترکیبات مختلف برای کاربرد‌های دارویی و همچنین غربالگری نوزادان و تشخیص زودرس بیماری‌ها از جمله دستاوردهای سازمان انرژی اتمی ایران در حوزه پزشکی هسته‌ای است.

این دستاوردها نشان می دهند جهشی بزرگ در حوزه علم و فناوری و پژوهش در کشور ایجاد شده و قله‌های افتخاری که تا پیش از این در انحصار چند کشور پیشرفته بود اکنون در اختیار متخصصان ایرانی است. رتبه علمی و نوآوری های فناورانه درایران با گام‌هایی که از چند سال قبل در راستای اقتصاد مقاومتی برداشته شده رشد مستمری داشته است.

«حضرت آیت الله خامنه ای» رهبرمعظم انقلاب اسلامی با تاکید بر ضرورت استمرار رشد و پویش علمی درکشور، دستاوردهای علمی را زمینه ساز و مسبب امید و انگیزه برای موفقیت های بیشتر و بزرگتر در گام دوم انقلاب دانسته اند.

مقام معظم رهبری چندی قبل با انتشار توئیتی به زبان انگلیسی در صفحه شخصی خود در توئیتر تصریح کردند: "پیشرفت علمی ایران پس از انقلاب اسلامی چیزی نیست که ما بیان کرده‌ایم بلکه چیزی است که پایگاه داده‌های علمی در جهان نسبت به آن اذعان داشته و معتقدند سریع‌ترین نرخ رشد علمی در سراسر جهان در سال‌های اخیر در ایران رخ داده است."

گشایش افق‌های تازه‌ درعرصه علم و فناوری وکنش‌گری علمی و خلاقانه در کشور در شرایط سخت مقابله با ویروس کرونا، ضمن ارتقای شاخص های سلامت و بهداشت برای گذار از ویروس کرونا، می تواند بستری مناسب برای درخشش ایران در عرصه‌های بین‌المللی باشد.

نویسنده: جمشيد امین زاده

138/116

بیشتربخوانید:

رونمایی از محصولات فناورانه مرتبط با بیماری کرونا در تهران