ایران پرس: روز 25 دسامبر روز کریسمس هرسال به مناسبت ولادت حضرت عیسی مسیح (ع) در سراسر جهان جشن گرفته می‌شود وهفتمین روز کریسمس مصادف با شب اول ژانویه است که مسیحیان دور هم جمع می شوند تا لحظه تحویل سال نو را جشن بگیرند.

سال نو میلادی عموماً همراه با آتش‌بازی، ساز و سرود و دیگر جشنواره ها جشن گرفته می‌شود. از دیگر رسوم اصلی این شب، به صدا در آمدن ساعت ها در لحظه تحویل سال، یعنی ساعت 12 شب است.

در این لحظه ساعت های بزرگ در شهرها به صدا در می آیند تا آغاز سال نو را مژده دهند. مراسم شب سال نو میلادی، اغلب پر از صدا و نور و رنگ و موسیقی است و با هیجان و شعف خاصی برگزار می شود و در این شب همه برای یکدیگر بهترین ها را آرزو می کنند.

همان طور که هر مناسبتی با نمادی شناخته می‌شود، سال نو میلادی و جشن «کریسمس» نیز با درخت «کاج» و «بابا نوئل» شناخته شده است. «بابا نوئل» یا همان «پدر زمستان» که از قرن‌ها پیش نمادی برای این ایام به حساب می‌آمده و درباره آن حکایت‌ها و نقل‌های بسیاری را گفته‌اند، با لباسی قرمز رنگ و ریشی بلند، جایی در کنار درخت کاج کریسمس دارد.

 

«بابانوئل» همیشه با کادویی همراه است، و بچه‌ها همه ساله منتظر آمدن این مرد مهربان در سال نو و آوردن هدیه ای برای آن‌ها می‌باشند.

فاصله کریسمس تا آغاز سال نو میلادی، در عمده کشورهای مسیحی، دوره تعطیلات سال نو است که اغلب مردم ترجیح می دهند که آن زمان را در سفر بگذرانند و تعطیلات خود را با یک سفر آغاز کنند. هرچند امسال به دلیل شیوع ویروس کرونا و منع رفت و آمد، امکان مسافرت مثل سال های قبل نیست و حتی دید و بازدیدهای افراد هم باید به حداقل برسد.

جشن سال نو میلادی در ایران

 در ایران نیز ارامنه و مسیحی های مقیم این کشور، همه ساله مراسم و جشن هایی به مناسبت شب کریسمس و تحویل سال نو میلادی برگزار می کنند و هر سال این ایام را جشن می‌گیرند. خیابان‌های محل سکونت مسیحیان در شهرهایی نظیر تهران، اصفهان و تبریز حال و هوای متفاوتی دارد و ویترین بسیاری از فروشگاه‌ها مزین به درخت‌های کریسمس و اقلامی نظیر عروسک‌های سنتا یا بابانوئل، گوی‌های رنگین، هدایای ویژه کریسمس، شمع‌های زیبا، برف مصنوعی و جعبه‌های کادویی رنگین است.

مسیحیان ایرانی همانند مسیحیان سایر نقاط دنیا سالروز تولد حضرت مسیح را با خواندن دعا، روشن کردن شمع، خواندن سرودهای آئینی و اجرای مراسم مخصوص در کلیساها گرامی می‌دارند. حتی تعدادی از غیر مسیحیان ایران هم به دلیل داشتن یک جشن و مراسم همزمان با سراسر دنیا، آغاز سال جدید میلادی را گرامی می‌دارند و به هموطنان خود تبریک می گویند و آغاز سال نو میلادی را در کنار مسیحیان جشن می گیرند.

در ایران، سال‌های گذشته بازار و ‌نمایشگاه کریسمس دایر می‌شد و بانوان مسیحی در منزل انواع شیرینی ها را می‌پختند و ‌در نمایشگاه می‌فروختند، ‌ولی امسال کرونا ‌این بازار را هم تعطیل کرده است‎.

به دلیل شیوع بیماری کووید- 19 و در راستای اجرای دستورالعمل‌های بهداشتی، عید کریسمس امسال متفاوت‌تر از سال‌های قبل و به صورت مجازی برگزار شد‎.‎ مسیحیان برای احترام به کادر درمان،‏ امسال کریسمس را به شکل سال‌های گذشته اجرا کردند و صرفاً کشیش‌ها در کلیساها مراسم ‌عشای ربانی، ‌نماز و دعا را داشتند و این مراسم به صورت زنده از فضای مجازی برای هموطنان مسیحی پخش شد.

بیش از 300 کلیسا در ایران وجود دارد که اغلب در تهران، اصفهان و استان‌های آذربایجان غربی و شرقی واقع هستند. در تهران، بیش از 30 کلیسای بزرگ و کوچک محلی برای گردهم‌آیی مسیحیان در شب کریسمس و آغاز سال نو وجود دارد.

یکی از مهم‌‌‏ترین و زیباترین کلیساهای تهران، کلیسای «سرکیس مقدس» واقع در خیابان کریمخان زند است که در سال 1970 میلادی بنا شد و مقر خلیفه‌گری ارامنه تهران نیز در این مکان واقع است.

کلیسای بسیار زیبای «وانک» در اصفهان، «قره کلیسا» (Saint Thaddeus) در استان آذربایجان غربی و کلیسای «سنت استپانوس» (Saint Stepanos) در آذربایجان شرقی به دلیل معماری زیبا و هنرمندانه و قدمت بسیار زیادی که دارند، از آثار فاخر معماری به شمار می آیند و در فهرست آثار جهانی یونسکو به ثبت رسیده اند.

کلیسای وانگ

سال 2020 در یک نگاه

سال 2020 میلادی، سالی فراموش نشدنی برای مردم جهان شد. این سال میلادی با وقوع جنایت هولناکی که «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا مرتکب آن شد، آغاز گشت و آن ترور سردار سپهبد «قاسم سلیمانی»، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران و «ابو مهدی المهندس» فرمانده عالیرتبه حشد الشعبی عراق، در فرودگاه بغداد در روز سوم ژانویه بود.

البته که آمریکا با این کار به هدف خود نرسید و تشییع پیکر این شهیدان بزرگوار، در طول تاریخ سابقه نداشت و باعث شد روح تازه ای در جبهه مقاومت دمیده شود.

در ادامه و شاید زمانی که خبر شیوع ویروس‌کرونا در آغازین روزهای سال نو میلادی از رسانه‌های چین به جهان مخابره شد، بسیاری از مردم کشور‌های جهان این ویروس را تهدیدی برای خود نمی‌دیدند، اما این ویروس یک ویروس معمولی نبود و برخلاف انتظار‌ها به سرعت در تمام جهان انتقال یافت و بعد از افزایش شمار تلفات و گسترش میزان همه‌گیری این بیماری، رفته رفته این ویروسِ ناشناخته تبدیل به کابوسی وحشت‌آور برای مردم جهان شد. بسیاری از کشور‌هایی که زیر ساخت‌های بهداشتی خود را در جهان نمونه می‌دانستند با شیوع کرونا با روند افزایش شدید همه‌گیری و تلفات ناشی از کرونا مواجه شدند.

یکی دیگراز فجایع سال 2020 کشتن مظلومانه «جورج فلوید» بود که موجی از اعتراضات علیه نژادپرستی و سرمایه داری را با خود به دنبال داشت. این اعتراضات به سایر کشورهای جهان نیز گسترش یافت و مردم برای نشان دادن همبستگی خود با معترضان آمریکایی و در محکوم کردن نژادپرستی و حمایت از پویش «زندگیِ سیاهان مهم است»، در استرالیا، انگلیس، فرانسه، آلمان و سایر کشورها تجمعات اعتراض آمیز برگزار کردند.

در حالی که هنوز سال 2020 به پایان نرسیده بود، جنایت هولناک دیگری اتفاق افتاد و آن ترور دکتر محسن فخری زاده، برترین دانشمند و فیزیک دان ایرانی بود که در 27 نوامبر اتفاق افتاد. این دانشمند برجسته ایرانی و همکاران ایشان، در پیِ کشف واکسن کرونا بودند و مراحلی از تولید آن را نیز طی کرده بودند، اما از آنجاکه موفقیت ایران همیشه خاری در چشم دشمنان آن است، شهید فخری زاده را ترور کردند و با این کار، بار دیگر پرده از زورگویی مزدوران قرن، یعنی آمریکا، اسرائیل و سردمداران آنان برداشته شد، همان ها که هیچگاه چشم دیدنِ موفقیت ایران و ایرانیان را ندارند.

باید توجه داشت که حضرت مسیح (ع) پیامبر صلح و دوستی است و تاریخ نشان داده که مبارزه با استعمار و استبداد و مقابله با سرمایه‌داری، از مأموریت های این پیغمبر الهی بوده است.

او با پیام محبت و مودت، دوستی و عدالت، مأموریت یافت تا با یاری خدا و تعالیم الهام شده، انسانها را به سوی آزادی و کمال رهنمون سازد.

حضرت آیه الله خامنه ای (مدّ ظله العالی) در خصوص این ویژگی ظلم ستیزِ حضرت عیسی (ع) فرموده اند: "اگر حضرت عیسی مسیح، امروز در میان ما می بود، لحظه ای را برای مبارزه با سردمداران ظلم و استکبار جهانی از دست نمی داد و گرسنگی و سرگردانی میلیاردها انسانی را که به وسیله قدرت های بزرگ استثمار، به جنگ و فساد و ستیزه خویی سوق داده می شوند، تحمل نمی کرد. عیسی بن مریم (ع) منادی رحمت و برکت و هدایت الهی برای انسان‌ها بود. او در تاریکی شرک و ظلم و دنیای آلوده به گناه و گمراهی، نور هدایتی بود که همه‌ی انسان‌ها را به راه خدا هدایت کرد و زلال رحمتی بود که جان‌ها و دل‌ها را شستشو می داد."

در حالی که سال 2020 به پایان خود نزدیک می شود، همه گیری کووید- 19 همچنان ادامه دارد و مردم جهان در اندیشه چگونه گذشتن این سالِ آکنده از بحران، با آمار وحشتناک جان باختگانِ ناشی از شیوع کرونا مواجه هستند.

اکنون در آستانه سال جدید میلادی، امیدواریم کادر درمان، با پیشرفت های علمی و تجربی که داشته، در ریشه کن کردن این ویروس منحوس موفقیت های لازم را کسب کرده باشد و بتواند امنیت و سلامت را دوباره به بشریت برگرداند. 

پریسا عسکری سمنانی

117

کلیسای وانگ