ایران پرس: نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران (نداجا) در سالهای اخیر گام های بلندی در راستای خود کفایی نظامی و بومی سازی انواع شناورها به ویژه شناورهای رزمی برداشته است.

یکی از آخرین دستاوردها در این زمینه ناوچه موشک انداز زره از کلاس پیکان است.

ناوچه موشک انداز زره روز 24 دی همزمان با رزمایش بزرگ نیروی دریایی ارتش در مراسمی با حضور سردار سرلشکر  «محمد باقری» رئیس ستاد کل نیروهای مسلح و سرلشکر سیدعبدالرحیم موسوی فرمانده کل ارتش و دریادار حسین خانزادی فرمانده نیروی دریایی ارتش، به ناوگان جنوب نیروی دریایی ارتش در منطقه سوم نداجا در کنارک ملحق شد.

پیش از این، چهار فروند از شناورهای موشک انداز کلاس پیکان محصول پروژه سینا که بدست متخصصان نداجا طراحی و تولید شده به نام‌های «پیکان»، «جوشن»، «درفش» و «سپر» در ناوگان شمال نیروی دریایی در دریای خزر عملیاتی شده و زره اولین شناور کلاس پیکان است که در ناوگان جنوب نیروی دریایی ارتش بکارگیری می شود.

ناوچه های کلاس پیکان بر مبنای نمونه خارجی یعنی ناوچه گشتی کلاس «لاکمباتانت» La Combattante که در سال‌های قبل از انقلاب از فرانسه خریداری شد، ساخته شده‌اند اما به جز مشابهت در سازه و دو سلاح توپخانه‌ای، در سایر اجزا کاملاً متفاوت از نمونه خارجی بوده و از تجهیزات بومی و ساخت داخل و بهره‌مند از فناوری‌های روز در آنها استفاده شده است.

12 فروند از ناوچه ‎های کلاس لاکمباتانت به خدمت نیروی دریایی کشورمان وارد شدند. ناوچه پیکان در عملیات مروارید در آذر 1359 و  ناوچه جوشن در درگیری نابرابر با ناوگان دریایی آمریکا در فروردین 1367 غرق شدند. در سال 1382، اولین فروند از شناورهای ساخت داخل بر اساس ناوچه لاکمباتانت با نام پیکان، به یاد پیکانِ جاوید شده در دفاع مقدس، در منطقه چهارم نداجا در بندر انزلی به این نیرو تحویل داده شد.

اکنون الحاق ناوچه موشک انداز زره با قابلیت مانور و سرعت بالا به ناوگان جنوب نداجا امکان حراست از آبهای تحت حاکمیت جمهوری اسلامی را فراهم می‌آورد.

دوهزار و 700 کیلومتر مرز آبی کشور، ایجاد مناطق عملیاتی جدید در جنوب و در آینده جایگزین کردن شناورهای رزمی قدیمی با نمونه ‎های پیشرفته و جدیدتر داخلی، لزوم ساخت تعداد بیشتری از ناوچه های کلاس پیکان  را آشکار می‎سازد.

این شناورها می توانند ماموریت ناوهای بزرگتر را در محدوده های سرزمینی و آبهای نزدیک بر عهده گرفته و دست نیروی دریایی را برای اعزام ناوگروهای بیشتر به آبهای آزاد باز بگذارند.

روند بهبود تجهیزات و بهسازی سامانه ای که در چهار فروند ناوچه کلاس پیکان محصول پروژه سینا در ناوگان شمال اجرا شده است در ناوچه زره ادامه یافته و در آینده نیز تعداد دیگری از این کلاس رزمی در جنوب ساخته می شود. سپس ناوچه‌های رده پیکان یا پروژه سینا وارد فاز جدید خواهند شد که بسیار پیشرفته‌تر بوده و به عنوان سینا تایپ3 عملاً یک کلاس جدید محسوب می شود.

مشخصات ناوچه موشک انداز زره

ناوچه موشک انداز زره که بدست متخصصان کارخانجات نیروی دریایی راهبردی ارتش طراحی و ساخته شده است، 47 متر طول، 7/1 متر عرض و 15 متر ارتفاع دارد. شناورهای رده پیکان از جمله ناوچه زره با 31 خدمه دارای تناژ جابجایی 275 تا 300 تن بوده، از چهار پیشرانه 3500 اسب بخار نیرو گرفته و به بیشینه سرعت 35 گره دریایی حدوداً برابر با 65 کیلومتر بر ساعت می‎رسند.

چهار مولد برق 140 کیلوواتی نیز در این شناورها وظیفه تولید توان الکتریکی برای کاربردهای مختلف را بر عهده دارند. این ناوچه با به کارگیری نتایج تحقیقات علمی و پروژه‎‌های پژوهشی اجرا شده در کشور و با جانمایی مناسب تجهیزات در بخش‎های مختلف و سایر عوامل مؤثر، از تعادل شناوری و پایداری بسیار خوبی در دریای مواج برخوردار است و برای اجرای ماموریت های گشتی در آبهای نزدیک تا 200 مایلی یا 320 کیلومتری مورد استفاده قرار می‌گیرد.

توپ 76 میلیمتری فجر 27 در سینه ناوچه با نرخ آتش 120 گلوله در دقیقه و بیشینه برد 17 کیلومتر، برد 12 کیلومتر بر ضد اهداف سطحی و 7 کیلومتر بر ضد اهداف هوایی توپ اصلی ناوچه زره است.

توپ 40 میلیمتری فتح 40 با نرخ شلیک 300 گلوله بر دقیقه، برد مؤثر چهار هزار متر علیه اهداف هوایی و شش هزار متر علیه اهداف دریایی و زمینی و برد نهایی 12 کیلومتر سلاح دیگرناوچه زره است که در پاشنه یا انتهای آن نصب شده است.

2 جایگاه پرتابگر دو فروندی موشک های کروز که می‌تواند از موشک نور با برد 120 تا قدیر با برد 300 کیلومتر را به کار بگیرد در میانه عرشه این شناور کار گذاشته شده است.

موشک قدیر از رادار، جنگ الکترونیک و سامانه ناوبری پیشرفته ای برخوردار بوده و دارای سرجنگی حدود 175 کیلوگرمی و سرعت حدود 0/7 ماخ است. در عین حال ناوچه موشک انداز زره نسبت به نمونه های قبلی شناورهای کلاس پیکان از سامانه های ارتباطی، شنود و جنگ الکترونیک پیشرفته تری برخوردار است. 

ویژگی ها

ناوچه موشک انداز زره از نظر تجهیزات و برخی جزئیات دیگر از نمونه‌های قبلی ساخته شده در این رده بهتر است. در این ناوچه بیش از 80 درصد تجهیزات و سامانه ها نسبت به قبل بهینه سازی یا بومی سازی شده است. از جمله پیشرفت های ناوچه زره در مقایسه با چهار شناور هم رده ساخت داخل در ناوگان شمال، مخابرات امن یکپارچه ساخت داخل و نسل جدید است که می تواند در تمامی باندها و فرکانس ها چه به صورت صدا و چه دیتا کاملاً رمز شده ارسال و دریافت نماید.

سامانه مخابراتی شناور موشک انداز زره امکان برقراری ارتباط امن با واحدهای هوایی، سطحی، زیرسطحی و ساحل را حتی در شرایط جنگ الکترونیک برقرار می‎کند. ناوچه زره نسبت به نمونه های ساخته شده در شمال موتور قوی‌تری دارد و تجهیزات و رادار بهتر و به روزتری روی آن نصب شده است.

این ناو قابلیت کشف، شناسایی و درگیری با اهداف سطحی دشمن را دارد و می تواند 40 هدف سطحی را در رصد خود داشته و همزمان با چهار هدف سطحی درگیر شود. سامانه کنترل آتش شناور رزمی زره کاملاً ایرانی بوده و قابلیت مقابله با جنگ الکترونیک را در سطح بالایی دارد.

این سامانه کنترل آتش با نام «ثامن» قابلیت کشف و ردیابی اهداف سطحی و هوایی را به طور همزمان و نیز به صورت پسیو یا غیرفعال دارد. استفاده از 9 تکنیک مختلف برای افزایش قابلیت های ضد جنگ الکترونیک در ردگیری اهداف هوایی و امکان ایجاد اهداف مجازی برای تمرین خدمه از جمله ویژگی های این سامانه است. به طور کلی بیش از یکصد سامانه بکار رفته در ناوچه های کلاس پیکان از جمله ناوچه موشک انداز زره، که 65 مورد از آنها سامانه های اصلی محسوب می‌شود آخرین دستاوردهای تثبیت شده فناوری بومی در مجموعه ‎های دفاعی کشور است که شامل انواع سامانه ‎های مراقبت و نظارت الکترونیکی، جنگ الکترونیک، ضد جنگ الکترونیک، سامانه ردگیری الکترواپتیک و فروسرخ و دید در شب، رادارهای سطحی، سامانه‎های ارتباطی امن، سامانه کنترل آتش یکپارچه، نمایشگرهای دیجیتال و انواع سامانه‎های فریب دهنده حرارتی - راداری و اهداف کاذب، سامانه ناوبری، هواشناسی و بسیاری سامانه‎های دیگر است. 

نویسنده: سید رضا میرطاهر

117