ایران پرس: سید عباس عراقچی معاون وزیر امور خارجه و رئیس هیات ایرانی در مذاکرات برجام در توئیتی نوشت: مذاکرات وین باید منتظر دولت جدید در ایران بماند.

عراقچی در بخشی از این توئیت تصریح کرد : ما در دوران انتقالی به سر می بریم و یک انتقال دموکراتیک قدرت در تهران در حال انجام است.

وی افزود: روشن است که گفت وگوهای وین باید منتظر دولت جدید در ایران بماند. این اقتضای هر دموکراسی است.

«رضا ذبیحی»،استاد دانشگاه  درباره علل تاخیر در مذاکرات وین معتقد است  ؛با وجود اینکه در حال حاضر شاهد یک وقفه میان  دور ششم مذاکرات و آغاز دورهفتم مذاکرات هستیم ؛این موضوع اما با توجه  شرایط فعلی امری عادی است .

این کارشناس مسائل بین الملل با بیان اینکه موضوع انتقال قدرت و گفت وگوهای داخلی یکی از دلایل تاخیر در مذاکرات است، به این نکته اشاره می کند که موضوع انتقال قدرت درهمه ی نظام های سیاسی امری حساس و زمان بر است .

آنچه مسلم است ؛ جمهوری اسلامی ایران علی رغم تغییر دولت ها همواره به تعهدات بین المللی خود پایبند بوده است.

«سیدابراهیم رئیسی» رئیس جمهور منتخب نیز بر ضرورت برداشته شدن تحریم ها و انجام تعهدات ایران در صورت پایبندی طرف مقابل به تعهدات خود تاکید کرده است .بنابر این ، تفاوت اساسی در مبانی و اهداف مذاکره وجود ندارد؛ اگر چه ممکن است در روش ها و برخی جزئیات تفاوت هایی وجود داشته باشد.

آنچه در خصوص آمریکا تا کنون شاهد بوده ایم، بد عهدی و نقض تعهدات بوده است .این بدعهدی با خروج ترامپ از برجام تشدید شد و همچنان نیز ادامه دارد. دولت بایدن تلاش می کند برجام  را به موضوعات  موشکی و سیاست های منطقه‌ای ایران تعمیم دهد .این مطالبات زیاده خواهانه قطعا"در مذاکرات برجامی جایی ندارد ؛ امریکا اما به شیوه های مختلف سعی درتحریف واقعیت ها دارد.چنانکه درواکنش به توییت عراقچی نیز وزارت امور خارجه آمریکا در بیانیه ای که هدف ان فرافکنی است؛ مدعی شد، ایران بدنبال فرار از پاسخ درباره بن بست کنونی مذاکرات است.

این ادعا در حالیست که سید عباس عراقچی، رییس هیئت مذاکره کننده ایران در مذاکرات وین پس از برگزاری  ششمین دور مذاکرات برجام در مصاحبه با شبکه الجزیره در خصوص روند مذاکرات گفته بود ؛ پیشرفت خوب و ملموسی در موضوعات مختلف در مذاکرات وین حاصل شده است و معتقدیم که بیش از هر زمان دیگری به توافق نزدیک شده‌ایم، اما هنوز برخی موضوعات اساسی وجود دارد که باید در خصوص آن‌ها مذاکره کرد.

در مجموع باید گفت: احیای برجام به یک اراده سیاسی نیاز دارد .آمریکا درخصوص دادن تضمین به ایران بهانه جویی و مانع تراشی می کند  .این تعلل ها  که  ناشی از فشارهای داخلی در خود آمریکا نیزهست ،روند مذاکرات را طولانی کرده است.ایران خواهان اخذ تضمین‌های حقوقی ازطرف آمریکا مبنی بر پایبندی به تعهدات است وبر این نکته که طرف های مذاکره  به هر بهانه از برجام خارج نشوند، پافشاری دارد.

امریکا و اروپا  اما در روند مذاکرات سعی دارند به هر نحو ممکن و با  فشار حداکثری، ضمن خود داری از ایجاد اعتماد و اطمینان در این زمینه،موضوعات دیگری همچون توان موشکی ایران را که از مولفه های قدرت دفاعی کشور است و ربطی هم به برجام ندارد، وارد فضای گفت و گوها کنند . درخصوص تحریم های با برچسب غیرهسته ای نیزکه در دوره ترامپ اعمال گردید، تاکنون آمریکا انعطاف قابل توجهی از خود نشان نداده است .

این بدان معناست که مقام‌های امریکا  اگرچه به صراحت به شکست سیاست فشار حداکثری علیه ایران اعتراف کرده‌اند ،با این حال همچنان بدنبال حفظ اهرم های فشار بر ایران هستند . اصرار برادامه این سیاست شکست خورده نتیجه اش تاخیر بیشتر در  بازگشت به  توافق برجام است.

نویسنده: جمشید امین زاده

112

بیشتر بخوانید:

عراقچی: مذاکرات وین با دولت جدید ادامه پیدا می‌کند