ایران پرس: دانش پزشکی امروزه با فناوری هسته ای ارتباط و پیوستگی قابل توجهی دارد و درکشورهای پیشرفته صنعتی از این فناوری در علوم پزشکی استفاده فراوان  می شود. 

در پاسخ به این نیاز فزاینده علمی، روز شنبه  در مراسمی در مجتمع آب سنگین اراک، نخستین آزمایشگاه زیست فناوری ایزوتوپی به بهره برداری رسید.  همچنین کلنگ تأسیس مجموعه آزمایشگاه‌های "کیمیا"، با هدف فرآوری آب سنگین به زمین زده شد.

این مجموعه  با هدف جلوگیری از خام فروشی آب سنگین و تامین نیازهای حوزه پزشکی و تشخیص پزشکی طراحی شده است.

"علی‌اکبر صالحی" رییس سازمان انرژی اتمی در آیین آغاز احداث این پروژه پژوهشی- تولیدی، این سایت را نمونه، اقتدارآفرین و ارزش آفرین خواند و گفت: این پروژه عظیم فعالیت های علمی، تحقیقاتی و تولیدی حوزه تکنولوژی خانواده سازمان انرژی اتمی ایران و حوزه سلامت که با فناوری هسته ای آمیخته می شود را در بر می گیرد. 

در این آزمایشگاه  قراراست  با بهره گیری از ایزوتوپ‌ها، در جهت تشخیص زود هنگام سرطان وتولید کیت‌های تشخیصی پزشکی فعالیت شود. این روش با استفاده از دانش هسته‌ای در جهان از سال ۲۰۱۹ آغاز شده و ایران نیز همزمان با جهان در این زمینه به نتیجه رسیده است. ایزوتوپ‌ها، کاربردهای زیادی دارند که بر اساس خواص متفاوت فیزیکی، شیمیایی و هسته‌ای طبقه بندی می  شوند.

جمهوری اسلامی ایران ؛ در گام های برداشته شده در صنعت هسته ای پایبندی کامل به معاهدات هسته ای داشته  و با نظارت های مستمر آژانس بین المللی انرژی اتمی به فناوری های دانش هسته‌ای دست یافته است.  

حضرت آیت الله خامنه ای ،رهبر معظم انقلاب؛  بارها ضمن تاکید بر اهمیت و  نیاز کشور به  دانش هسته‌ای اعلام کرده اند ،ایران به دنبال دست یابی به سلاح هسته ای نیست .

ایشان در بیاناتی در همین خصوص در دیدار جمعی از نخبگان و استعدادهای برتر علمی خاطر نشان کردند: "اگر علم از فرهنگ صحیح جداشود، به خطا میرود. علم نافعِ هسته‌ای چون با فرهنگ انسان‌دوستی همراه نبود، به بمب هسته ‌ای منجرشد و امروز همچنان تهدید دنیاست. ما با آنکه می‌توانستیم، قاطعانه و شجاعانه دراین راه وارد نشدیم؛هم ساختن بمب اتم و هم نگهداشتن آن غلط است، چون بکار بردن آن حرام است."

فناوری هسته ای به دلیل کاربردهای متنوع ان ، در رشد علمی از اهمیت زیادی برخوردار است  و به درستی می‌توان آن ‌را از عناصر و محور های اصلی توسعه‌ی پایدار و از عوامل مهم اقتدار یک کشور به شمار آورد. از این دید گاه علوم و فنون هسته‌ای در سطح  فن‌آوری‌های پیشرفته و برتر قرار گرفته است .

در ایران نیز در عرصه فناوری های نوین هسته ای ظرفیت های قابل توجهی ایجاد شده است  وعلی‌رغم تحریم‌های ظالمانه و حداکثری امریکا بر ضد ایران طی سالهای اخیر، محققان حوزه هسته‌ای موفق به تولید انواع رادیو داروها برای تشخیص و درمان بیماری ها از جمله انواع سرطان‌ها شده اند.

"بهروز کمالوندی" سخنگوی سازمان انرژی اتمی در خصوص اقداماتی که این سازمان بر اساس قانون مجلس در صیانت از حقوق هسته ای ایران انجام داده است می گوید ؛تولید اورانیم با غلظت 20 و 60 درصد ؛ ساخت راکتور آب سنگین جدید ،نصب سانتریقیوژ های پیشرفته  وراه اندازی کارخانه اورانیوم فلزی از گام های مهمی است که در این جهت برداشته شده است .

این پیشرفت ها نشان می دهند که در این مسیر اگر کشورهای اروپایی خلف وعده کردند و کمکی به اجرای برنامه های صلح آمیز دانش هسته ای  ایران نکردند ؛ متخصصان و دانشمندان هسته ای ایران اما توانستند بسیاری ازموانع را از سر راه بردارند.

اکنون ایران در زمینه زیر ساخت های دانش هسته ای با فناوری بومی  بعنوان یک کشور مرجع علمی آماده است تجربیات و دانش خود را در عرصه فعالیت های صلح آمیزهسته ای از جمله در زمینه پزشکی هسته ای ، عرضه کند.

نویسنده: جمشيد امین زاده

112

 بیشتر بخوانید:

با حضور صالحی؛ آغاز احداث پروژه «کیمیا» کلید خورد

 صالحی: پیشرفته‌ ترین مرکز یون‌درمانی سرطان به زودی در ایران راه‌اندازی می‌شود