تهران- ایران پرس: وزیر پیشنهادی جهاد کشاورزی دولت سیزدهم با اشاره به تدوین برنامه خود برای رسیدن به هدف اقتدار غذایی در خاورمیانه گفت: متأسفانه امروز با وجود ظرفیت‌های گسترده در کشور اقتدار منطقه را در دست نداریم و باید به جایگاه خودمان در حوزه جنوب غرب آسیا بازگردیم.

به گزارش خبرگزاری ایران پرس، «سیدجواد ساداتی‌نژاد» در جلسه علنی نوبت عصر امروز (دوشنبه،) مجلس شورای اسلامی در دفاع از برنامه‌های خود، با بیان اینکه امروز در دنیا امنیت غذایی ارتقاء پیدا کرده است، گفت: امروز کشورها به دنبال رسیدن به اقتدار غذایی هستند و این اقتدار غذایی همپای اقتدار نظامی، دو مولفه از اقتدار ملی تعریف می‌شود لذا برای رسیدن به اقتدار غذایی در دنیا رقابت وجود دارد.

وزیر پیشنهادی جهاد کشاورزی تصریح کرد: برای اینکه اقتدار غذایی ایجاد شود، ما به اقتدار کشاورزی نیاز داریم. محصولات کشاورزی تولیدکننده امنیت غذا بوده اما در شرایط فعلی ما در چه جایگاهی قرار داریم.

ساداتی‌نژاد با بیان اینکه ما در وضعیت خوبی در حوزه منابع انسانی و منابع طبیعی به سر می‌بریم به آماری از حوزه کشاورزی اشاره و عنوان کرد: در حال حاضر کشورمان دارای 84 میلیون هکتار مرتع، 14 میلیون هکتار جنگل، 120 میلیون واحد دامی، 38 میلیون هکتار اراضی دارای شرایط کشت، 18 میلیون هکتار زمین در حال کشت، دو هزار و 700 کیلومتر مرز آبی با ظرفیت فوق العاده شیلاتی است.

وی افزود: همچنین 11.6 درصد تولید ناخالص داخلی از کشاورزی و 19 درصد تولید ناخالص داخلی ما از بخش کشاورزی و 19 درصد اشتغال کشور نیز از حوزه کشاورزی بوده و 20 درصد صادرات غیر نفتی نیز از همین حوزه نشأت می‌گیرد ضمن اینکه از همین حوزه 4.5 میلیون نفر بهره‌بردار در حوزه کشاورزی وجود دارد و 10 هزار محقق و هیأت علمی نیز در کنار جمع کثیری دانش‌آموخته در این حوزه حضور دارند و این ظرفیت حوزه کشاورزی ما است.

وزیر پیشنهادی جهاد کشاورزی با تأکید بر اینکه ما در خاورمیانه و جنوب غربی آسیا می‌توانیم دارای اقتدار غذایی باشیم، تأکید کرد: متأسفانه امروز با وجود این ظرفیت‌های بی نظیر اقتدار منطقه را در دست نداریم و باید به جایگاه خودمان در حوزه جنوب غرب آسیا بازگردیم.

ساداتی‌نژاد افزود: برای اقتدار کشاورزی ما به تحول در حوزه کشاورزی نیاز داریم. برنامه‌ای که در دولت سیزدهم برای وزارت جهاد کشاورزی نوشته شده با افق رسیدن به اقتدار غذایی در خاورمیانه نگاشته شده لذا طرح تحول کشاورزی با رویکرد تحولی با استفاده از تمام ظرفیت‌ها تدوین شده است.

وی ادامه داد: در برنامه پیشنهادی 16 چالش بخش کشاورزی شناسایی شده و بر اساس آن و بر مبنای تفکر سیستمی 25 راهبرد ارائه شده است که البته پذیرای نقد همه کارشناسان در این حوزه هستیم.

4 اصل مهم در برنامه وزیر پیشنهادی جهاد کشاورزی

وزیر پیشنهادی جهاد کشاورزی با بیان اینکه 4 اصل در این برنامه حاکم است که اصل نخست آن شعار «همه با هم» که شعار جهاد کشاورزی است، نامگذاری شده، گفت: تلاش داریم با همین شعار شرایط را برای توزیع عادلانه امکانات و توسعه کشاورزی پیش ببریم.

ساداتی نژاد ادامه داد: تحول در کشاورزی مغفول مانده است، باید با جهش تولید مشکلات موجود در این زمینه را رد کنیم، ما در اتاق نخواهیم نشست و همانند زمانی که در کمیسیون به نقاط فعال کشاورزی می‌رفتیم از قطب‌های کشاورزی بازدید خواهیم کرد.

وی با بیان اینکه اصل دوم «ما می‌توانیم» است، افزود: کشاورزان، سیاست‌گذاران، نخبگان، تشکل‌های صنفی و فعالان بخش کشاورزی با تحول در کشاورزی زمینه‌ساز تحول در سایر بخش‌ها خواهیم بود و اشتغال پایدار را به ارمغان می‌آوریم.

وزیر پیشنهادی جهاد کشاورزی ادامه داد: «یک بار برای همیشه» سومین اصلی است که برنامه اجرایی کردن آن را داریم، برخی از مشکلات موجود طولانی‌مدت است که در کشور وجود دارد که باید یک بار برای همیشه رفع شود. یکی از این مشکلات مربوط به سند زمین‌های کشاورزی است که با روند کنونی تا 30 سال آینده اراضی کشاورزی صاحب سند نخواهد شد. ما این کار را طی 4 سال آینده محقق می‌کنیم و تمام زمین‌های کشاورزی دارای سند خواهد شد.

ساداتی نژاد با بیان اینکه مالکیت 40 سال است که درد کشاورزان شده، اضافه کرد: در حال حاضر برخی از کشاورزان با وجود آن که صد هکتار زمین دارند اما برای دریافت وام ناچارند که 3 ضامن به بانک‌ها معرفی کنند.

وی با بیان اینکه در حوزه کشاورزی هیچ تصمیمی گرفته نمی شود مگر بر مبنای علم، تصریح کرد: ما کشاورزی را اقتصاد می‌دانیم و نگاه غیراقتصادی، غیرتجاری ومعیشتی را قبول نداریم چرا که دلیل عدم وجود سرمایه به این بخش است.

وزیر پیشنهادی جهاد کشاورزی ادامه داد: کشاورزی مانند اقتصاد دارای صادرات و واردات است و نباید درباره کمبود و بیش بود این حوزه بحث کنیم.

ساداتی نژاد با بیان اینکه با نگاه تجاری و  اقتصادی می‌توان امنیت غذایی مردم را تأمین کرد، ادامه داد: نگاه ما به کشاورزی و دامداری همانند بنگاه تولیدی است نه بنگاه خیریه. این حوزه دارای سود و زیان، قیمت تمام شده و حساب و کتاب است و باید قیمت واقعی آن محاسبه شود نه اینکه قیمت دستوری.

اجرای اقتصاد مقاومتی در بخش کشاورزی

ساداتی نژاد با اشاره به اینکه بخش کشاورزی، اقتصاد مقاومتی را اجرا کرده در تشریح حوزه‌های فراموش شده آن گفت: روحیه جهادی و عزم جهادی از این وزارتخانه رفته و این امر از زمان ادغام جهاد سازندگی اتفاق افتاده است. با وجود اینکه روستا کانون تولید است اما امروز بیش از 20 دستگاه متولی آن است. روستاها بی‌پناه و سرگردان مانده که باید آنها را مدیریت کنیم.

وی افزود: حال حاضر روستاها در حال تبدیل شدن به شهر هستند که برای کاهش مهاجرت لایحه سازمان جهاد سازندگی مد نظر رئیس جمهور را به مجلس می‌فرستیم.

117