ایران پرس: «کاظم غریب آبادی» معاون امور بین‌ الملل قوه قضائیه و دبیر ستاد حقوق بشر در جلسه روز دوشنبه شورای عالی قوه قضائیه از تشکیل نخستین جلسه کمیته تحقیق مشترک پرونده ترور شهید سردار قاسم سلیمانی در روز‌های  24 و 25 نوامبر 2021 در عراق خبر داد.

سردار سپهبد «قاسم سلیمانی» فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در سوم ژانویه 2020  در حالیکه  به دعوت رسمی مقامات عراق به این کشور سفر کرده بود در حمله هوایی نیروهای متجاوز و تروریست آمریکایی نزدیک فرودگاه بغداد، پایتخت عراق به همراه «ابومهدی المهندس» نایب‌ رئیس بسیج مردمی این کشور (الحشد الشعبی) و 8 نفر دیگر به شهادت رسید.

ترور سردار سلیمانی حرکتی منفعلانه  در جهت به تعویق انداختن افول هژمونی امریکا در منطقه بود . امریکا با این جنایت اما نه ‌تنها به هدف خود نرسید بلکه آنرا به آغازی برای پایان حضور خود در منطقه تبدیل کرد.

سردار قاسم سلیمانی به عنوان یک استراتژیست نظامی و موفق در جنگ با تروریسم، طرح امریکا و رژیم صهیونیستی برای تجزیه منطقه را به شکست کشاند .

«الکساندر کنیازف» کارشناس سیاسی روس در تحلیلی در این باره گفت، اینکه داعش در اتاق فکر موسسه "رند" (RAND) امریکا ایجاد شده است، امری کاملا واضح و شناخته شده است و قاسم سلیمانی سدی در برابر تحقق برنامه های واشنگتن برای غیر انسانی کردن فضای غرب آسیا  و سپس گسترش آن به سایر مناطق همجوار و سراسر جهان بود. 

ترور سردار سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی در هر حال مصداق نقض آشکار قوانین بین‌ المللی و مفاد منشور سازمان ملل متحد از جمله نقض حاکمیت ملی عراق، همچنین  نقض مصونیت مقامات و تعرض به حقوق بین الملل است.

با توجه به این مولفه ها، اقدام تروریستی امریکا از دو جنبه قابل پیگیری است.

جنبه نخست آن، پاسخ متقابل است.

سردار سرتیپ «امیرعلی حاجی‌زاده» فرمانده نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی روز دوشنبه در دیدار با جمعی از دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف درباره انتقام خون سردار شهید حاج قاسم سلیمانی و حمله به پایگاه عین الاسد گفت، در کنار حمله به این پایگاه، موضوع تعقیب آمران و عاملان ترور سردار سلیمانی مطرح شد و امروز کار به جایی رسیده است که آمریکایی‌ها به راحتی گذشته در منطقه تردد نمی‌ کنند. 

بر اساس قوانین حقوقی و بین المللی ایران حق دارد از همه حقوق خود بر اساس اصول و موازین بین‌ الملل طبق ماده 51 منشور ملل متحد استفاده کند.

نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد در همین خصوص در نامه‌ ای خطاب به «آنتونی گوترش» دبیرکل این سازمان اعلام کرد: «جمهوری اسلامی ایران تمام حقوق خود تحت حقوق بین‌ الملل را برای اقدامات لازم در استیفای حق ذاتی دفاع مشروع، محفوظ می‌ دارد.»

جنبه دوم مسئله پیگیری پرونده این جنایت از طریق مراجع و سازمان های ذیصلاح بین المللی است. اقدام تروریستی آمریکا در خاک عراق تجاوز به تمامیت ارضی یک کشور محسوب می‌شود و امریکا از این جهت نیز مسئول عمل متخلفانه بین‌ المللی است.

براساس همه مستندات و شواهد و مدارک موجود، ترور سردار قاسم سلیمانی  نقض اصول و مقررات حقوق بین الملل و جرمی از نوع تروریسم دولتی است و امریکا باید در این زمینه پاسخگو باشد. ایران و عراق مصمم هستند تا ضمن اقدام هماهنگ و مشترک در صیانت از حقوق خود روندهای قضایی را با استفاده ازظرفیت وکلای مشترک عراقی و ایرانی پیگیری کنند. 

عزم ایران و عراق برای تشکیل نخستین جلسه کمیته تحقیق مشترک پرونده ترور شهید سردار قاسم سلیمانی تاکیدی بر پیگیری این مطالبه است.

نویسنده : جمشيد امین زاده

115