نازنین زاغری، شهروند ایرانی – بریتانیایی که به جرم جاسوسی برای انگلیس در ایران دستگیر شده بود، امروز پس از گذراندن دوران محکومیت پنج ساله خود، به لندن تحویل داده شد.

نازنین زاغری که متولد سال 1978 در تهران است، سال 2003 به بهانه کمک به زلزله‌زدگان در شهر بم به استان کرمان ایران سفر می کند و به مدت شش ماه در این شهر ساکن می شود؛ ماجرا وقتی اهمیت پیدا می‌کند که بدانیم نازنین زاغری در بم با فدراسیون بین‌المللی صلیب سرخ همکاری می کرده است.

بعدها مشخص می‌شود که هدف فدراسیون بین‌المللی صلیب سرخ کمک به مردم زلزله‌زده بم نبوده بلکه هدف آن بررسی شرایط آب‌های زیرزمینی در استان کرمان است. او به مدت سه سال روی این پروژه به‌ظاهر حقوق بشری متمرکز بوده و پس از جمع‌آوری اطلاعات لازم به بهانه ادامه تحصیل از ایران مهاجرت کرده و راهی انگلیس می‌شود. او در لندن به‌سادگی بورسیه دانشگاه متروپلیتن را گرفته و در مقطع کارشناسی ارشد مطالعات ارتباطات پذیرفته می‌شود.

در آخرین‌ ترم تحصیلی در دانشگاه متروپلیتن از زاغری خواسته‌ شده بود که در همایش دانشگاه سواس شرکت کند؛ این دانشگاه یکی از مهم‌ترین مراکز مطالعات غرب آسیا در اروپا است. او پس از شرکت در چند نشست بررسی منابع غرب آسیا با گرایش ایران به‌واسطه یکی از محققان آن دانشگاه، با فردی به نام ریچارد رتکلیف آشنا می‌شود.

ازدواج با ریچارد رتکلیف آغاز ماجراجویی‌های جدید زاغری در لندن است؛ نازنین به‌واسطه شوهرش در سال ۲۰۱۱ به موسسه تامسون رویترز می‌پیوندد. این اتفاق یک سکوی پرش بزرگ برای تبدیل یک رابط ساده و کم‌بهره انگلیسی به یک جاسوس حرفه‌ای است.

عجیب آنکه زاغری به‌محض پیوستن به موسسه تامسون بدون داشتن رزومه به‌عنوان مدیر یک پروژه مهم در حوزه منابع زیرزمینی انتخاب می‌شود. حالا می‌توان دریافت که چرا صلیب سرخ در کرمان روی زاغری سرمایه‌گذاری کرده و شش ماه او را مأمور بررسی آب‌های زیرزمینی در کویر ایران کرده بود.

زاغری علاوه بر همکاری در پروژه ایران، مدیر بخش تحقیقاتی تامسون در امور لبنان نیز بوده است. او پس از لبنان در مغرب، آمریکای لاتین و کشورهایی که زمینه ایجاد انقلاب‌های رنگی و براندازی نرم داشتند هم فعالیت می کرده است.

زاغری پس از بازگشت دوباره به لندن ترفیع شغلی گرفت و این بار، وزارت خارجه انگلیس از او دعوت می‌کند در آکادمی زیگزاگ برای بخش فارسی بی بی سی فعالیت کند؛ او به‌محض ورود به شبکه تلویزیونی دولتی انگلیس مسئول «پروژه ایران» می‌شود. یکی از مهم‌ترین اهداف این پروژه تربیت خبرنگاران حرفه‌ای و تبدیل شهروندان آماتور به شهروند خبرنگار در سطح ایران است.

او سال ۲۰۱۰ با هدایت همسرش به موسسه ترینینگ استیشن traning station می‌پیوندد. این موسسه در اساسنامه خود به‌صورت رسمی در حوزه پروژه‌های ضد امنیتی علیه جمهوری اسلامی ایران فعالیت دارد و بودجه خود را از سازمان‌های زیرمجموعه وزارت دفاع آمریکا و انگلیس دریافت می کند؛ هدف این موسسه تشکیل شبکه‌ جمع آوری اطلاعات و جاسوسی، نفوذ و براندازی نرم در کشورهای هدف است.

نیک ریستریک یکی از اعضای ارشد موسسه ترینینگ استیشن در وصف نازنین زاغری می‌گوید: «این موسسه بدون نازنین در ایران فلج می‌شد، او به‌خوبی می‌توانست با چند کلیک به ایرانی‌های زیادی دسترسی داشته باشد.»

زاغری در تمام مدت حضور در موسسه ترینینگ استیشن جوانب پوشش امنیتی را رعایت کرده و از کارورزان خود می‌خواست به‌هیچ‌عنوان با ایمیل های رسمی با او ارتباط نگیرند.

این جاسوس حرفه‌ای که پیش از اولین خروج از ایران در رصد نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی قرار داشت، در نهایت سوم آوریل 2016 دستگیر شد.

تا مدت‌ها پس از بازداشت زاغری، انگلیسی‌ها با نقش بازی کردن سعی داشتند از زاغری یک شهروند دو تابعیتی بی‌گناه بسازند، اما وقتی حکم دادگاه او اعلام‌ و مشخص شد حتی بوریس جانسون نیز نمی‌تواند با وساطت او را آزاد کند، به یک‌باره وزیر دفاع انگلیس برای اولین بار سکوت را شکسته و اعلام می‌کند که حاضر به تبادل کارمند خود در ایران است.

در ماجرای نازنین زاغری، سرویس جاسوسی انگلیس موسوم به ام آی 6 از دستگاه‌های اطلاعاتی جمهوری اسلامی ایران ضربه سنگینی خورد؛ زیرا نیروهای اطلاعاتی ایران توانسته بودند با رسوخ به لایه‌های زیرین سرویس جاسوسی انگلیس، زاغری را بازداشت کنند. / 114

بیشتر بخوانید:

نازنین زاغری آزاد شد

پایان محکومیت نازنین زاغری/ به زودی از کشور خارج می‌شود

پاسخ سخنگوی قوه قضائیه به ادعای وزیر خارجه بریتانیا درباره زاغری