فارس- ایران پرس: یکی از اعجاب‌انگیزترین دره‌های سرزمین ایران، تنگه «رغز» است. تنگه ای که عروس تنگه های ایران لقب گرفته است.

به گزارش خبرگزاری ایران پرس، دره ای زیبا با طبیعتی بکر و دلنواز در دل رشته کوههای زاگرس جنوبی، جایی که آب و سنگ در برخوردی هزاران ساله انواع جلوه‌‌های زیبای معماری طبیعت را ایجاد کرده‌ا‌ند.

تنگه یا دره رغز در جنوب شرقی استان فارس در جنوب ایران و در ۳۰ کیلومتری شمال‌غربی شهر داراب قرار دارد و یکی از مناطق بکر طبیعت‌گردی ایران است. رغز به معنای راه بکر و لغزنده است. گرچه این نام در بین کوه‌نوردان و طبیعت دوستان ایران رایج است، ولی مردم محلی به آن تنگ رودخیز می‌گویند که معنی  آبی به زلالی اشک چشم است.

دره رغز

 

 این دره به طول تقریبی ۴ کیلومتر در امتداد شمال به جنوب از سرچشمه رغز تا دره جنوب ، ۶۴ آبشار و یکصدحوضچه طبیعی را در خود جای داده است که تنها ۱۴ آبشار و آبگیر دره جنوبی به آسانی در دسترس مردم  است و بقیه آبشارها به دلیل دشواری مسیر مختص کوه نوردان حرفه ای  است . برخی از آبشارها توسط گروههای کوهنوردی واهالی محل نامگذاری شده اند.

بلندترین آبشار این دره، آبشار آذرخش به ارتفاع ۶۵ متر و آخرین آبشار، آبشار وداع با ارتفاع ۴۶ متر است.با رسیدن به آخرین آبشار دره جنوبی به بن بست می رسد. در کنار آخرین آبشار یادبودی از کاشفان اولیه این تنگه و همچنین چند کوهنورد سفر کرده، نصب شده است.

شگفتی آبشارهای تنگه زغر در آنست که هر آبشار یا آبگیر با دیگری متفاوت است و هرکدام زیبایی خاص خود را دارد. دیواره‌‌های بزرگ و عظیم رغز، در طول مسیر گاه سر به هم آورده‌ا‌ند و یک غار را تداعی می‌کنند و گاه از هم فاصله می‌گیرند و محوطه‌ای زیبا می‌سازند. صدای دلنشین آبشار، فرود و صعود‌های زیبا، شنا در میان حوضچه‌‌های زلال و دیدن ماهی‌‌های زیبای قزل آلا، همه و همه از جمله دقایق جذاب و به‌یادماندنی حضور در تنگه زیبای ‌رغز هستند.

آبی که در تنگه رغز جریان دارد، از چشمه‌ای در دل جنگل نشات می‌گیرد و در طول مسیر، حوضچه‌هایی با  عمق بین ۶ تا ۲۰ متر تشکیل می دهد  که طول برخی از آن‌ها به ۱۰۰ متر نیز می‌رسد . زلالی آب حوضچه‌ها به‌گونه‌ای است که فرد می‌تواند عمق آن‌ها را به‌خوبی ببیند . از زیباترین و مشهورترین حوضچه های تنگ رغز حوضچه عشق است که عموم بازدیدکنندگان وکوهنوردان مدتی را در کنار آن که حوضچه ای به شکل قلب هست توقف کرده و فیلم و عکس می گیرند.

 

برای رسیدن به منطقه سرچشمه رغز ۲ مسیر پیمایش وجود دارد. یکی با حدود ۴ ساعت کوه پیمایی و مسیر دیگری که حدود ۲ساعت با خودرو و حدود ۲ ساعت کوهپیمایی دارد. با توجه به آنکه صعود در  مسیر توأم با طی کردن آبگیرها و آبشارهای متعدد است گاه نیاز به  ورود به آبگیرها و زیر آبشارها است، که به زیبایی و جذابیت سفرمی‌افزاید. در طول مسیر رویش گیاهانی چون ارژن،انار ، مرزنجوش، پونه و پرسیاوشان  زیبایی طییعت تنگه را دو چندان می کند.

ده‌ها آبشار و آبگیرهای زیبا و طبیعت بکر تنها با استفاده از وسایل فنی امکان پیمایش دارد. البته همه‌ آبشارهای تنگه رودخیز احتیاج به کارگاه زدن ندارند و با توجه به شفافیت آب، عمیق بودن حوضچه ، زیر آبشار معلوم است که در این صورت می‌توان در آب پرید که هم لذت‌بخش است، هم وقت کمتری را می‌گیرد. سفر در طول این دره بدون داشتن چنین امکاناتی، بسیار سخت و خطرناک خواهد بود. برای سفر بهتر و امن‌تر در این تنگه زیبا ، بهتر است از راهنمایان مجرب محلی کمک گرفته شود.

بهترین زمان فرود از این دره اواسط بهار تا اوایل پاییز است. در این هنگام سرچشمه‌های پر آب این تنگه و نسیم برخاسته از آبشارهای متعدد آن، در روزهای گرم این ماه‌های سال خنکی لذت‌بخشی را هدیه می‌کنند. البته همانگونه که اشاره شد سفر به رغز خالی از خطر نیست و هر ساله افرادی به‌دلیل عدم آشنایی با این تنگه دچار مشکل شده‌اند. بنابراین برای در امان ماندن از خطرات تنگ رغز رعایت برخی نکات ایمنی ضروری است.

 

اولا توصیه شده است که سفر به تنگ رغز داراب را همراه با تورهای حرفه‌ای و مجرب و راهنمایان بومی و آشنا با محیط این تنگه آغاز کنید و از تنهایی سفر کردن به این مکان خودداری کنید.دوم اگر شنا بلد نیستید یا ترس از ارتفاع دارید و با اصول صخره نوردی نیز آشنا نیستید، توصیه شده تنگه رغز را از برنامه سفرتان خارج کنید. برای سفر به این تنگه داشتن این مهارت‌ها الزامی است.

سوم به وضع هوا و پیش‌بینی سازمان‌های هواشناسی توجه داشته باشید و خطر باران را جدی بگیرید و بالاخره توجه داشته باشید که کبوترها در طول مسیر عبور، در گوشه و کنار، آشیانه دارند و در طول حرکت باید مراقب بود تا لانه کبوتری را تخریب نکرده یا به جوجه‌های آن‌ها آسیب نرسانید.

دره رغز
دره رغز
دره رغز