ایران پرس: هیات مذاکره‌کننده جمهوری اسلامی ایران به ریاست «علی باقری کنی» معاون سیاسی وزارت امورخارجه ایران جهت ادامه مذاکرات رفع تحریم های ظالمانه آمریکا، صبح روز پنجشنبه وارد وین پایتخت اتریش شد.

«علی باقری کنی» عضو ارشد تیم مذاکره کننده ایران ظهر امروز (پنجشنبه) با «انریکه مورا» مسئول هماهنگ کننده برجام در وین دیدار و درباره دور جدید مذاکرات تبادل نظر کرد.

وین میزبان دور جدید مذاکرات باقری کنی و انریکه مورا

مذاکره کنندگان جمهوری اسلامی ایران پیش از این هم با هیات روسیه دیدار و گفت‌وگو کردند.

هدف از انجام این سفر رایزنی در مورد چند موضوع باقی‌مانده و تلاش برای نزدیک کردن دیدگاه‌ها جهت رسیدن به توافق است. با این حال درباره گفت و گوهای وین بایستی با واقع بینی برخورد کرد.

ورود هیأت مذاکره کننده ایران به وین؛ آغاز گفت‌وگوها از امروز

هر چند با توجه به تلاش طرف اروپایی که در قالب طرح پیشنهادی «جورپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا خواهان توافق دو طرف است امکان توافق دور از دسترس نیست، اما موضوعات مهمی وجود دارد که توافق نهایی منوط به تصمیم‌گیری در مورد آن‌ها خواهد بود.

متن پیشنهادی بورل، نسخه به روزسانی‌شده پیش‌نویسی است که در ماه مارس 2022 و به صورت جمعی مکتوب شده بود. بورل و مورا از زمان دور قبلی مذاکرات وین، مرتبا با طرف‌ها به خصوص ایران و آمریکا در ارتباط بوده‌اند و به گفته خودشان تلاش کرده‌اند در متن پیشنهادی، بندهایی را به منظور نزدیک کردن دیدگاه‌های طرف‌ها ارائه دهند.

هر چند این طرح جنبه‌های مثبتی هم دارد و بخشی از نظرات ایران را پوشش داده، اما هنوز در مورد چند موضوع مهم ملاحظات، ایده‌ها و دیدگاه‌هایی از جانب ایران وجود دارد. در این راستا  تهران ایده‌های خود را در مورد موضوعات باقی‌مانده به صورت مکتوب به طرف‌های مقابل ارائه داده است.

نکته مهم اینکه بر خلاف ادعای آمریکا مبنی بر اینکه ایران تمایلی جهت نهایی کردن توافق نشان نداده است، اما در ماه‌های گذشته، چه در مکاتبات و تماس‌های غیرحضوری با هماهنگ‌کننده و چه در سفرهای هماهنگ‌کننده به تهران و چه در جریان نشست دوحه، هیأت ایرانی در مورد موضوعات باقی‌مانده با رویکردی سازنده و رو به جلو حاضر بوده است. در واقع حل‌نشده باقی ماندن موضوعات ناشی از عدم تصمیم‌گیری آمریکا و اصرار دولت «جو بایدن» بر مواضعی بوده است که خواسته‌های اصولی ایران را که مبتنی بر برجام هستند، تأمین نمی‌کند.

لذا اگر غربی ها خواهان  پیشرفت مذاکرات وین و به سرانجام رسیدن آن هستند باید دو خواسته اصولی ایران  تامین شود:

نخست اینکه باید از موثر و پایدار بودن رفع تحریم‌ها به نحوی تضمین‌شده اطمینان حاصل شود. این بدان معنا است که باید تهران اطمینان یابد که واشنگتن در آینده از هر گونه بهانه جویی برای اعمال دوباره تحریم ها خودداری خواهد کرد.

مساله دوم اینکه هیچ موضوعی نباید به عنوان اهرم فشار یا گرو گیری  جهت استفاده علیه ایران در آینده، باقی بماند.

اگر دولت آمریکا اراده لازم را در زمینه رسیدن به توافق و پذیرش خواسته های اصولی ایران داشته باشند، می‌توان به سرعت چند موضوع باقی‌مانده را نهایی کرد و به توافق رسید. در واقع رسیدن به توافق، بیش از هر چیز نیازمند آن است که دولت آمریکا به جای جنگ تبلیغاتی و روانی و تلاش برای مقصر نمایی ایران تمرکز خود را بر حل مسائل باقی مانده قرار دهد. در این راستا لازم است هم پیمانان اروپایی واشنگتن به دولت بایدن ضرورت رسیدن به توافق را گوشزد نمایند.

در واقع نتیجه موفقیت مذاکرات کنونی در وین به تصمیم‌گیری آمریکا بستگی دارد، چراکه ایران حاضر نیست توافقی را بپذیرد که زمینه‌ساز تکرار تجربه خروج آمریکا از توافق هسته ای برجام در سال 2018 و اعمال کارزار فشار حداکثری علیه ایران باشد.

این آمریکا بود که از برجام خارج شد لذا اکنون باید برای تصحیح اشتباه بزرگ خود، خواسته های به حق تهران را بپذیرد.

در عین حال مقامات ارشد ایران بارها اعلام کرده اند که روند پیشرفت کشور و حل و فصل مسائل اقتصادی را به نتیجه مذاکرات لغو تحریم ها در وین گره نزده اند. لذا طرف های غربی باید بدانند که ایران نه انتظارات بیش از حد از توافق و نه هراسی از عدم توافق در وین دارد.

با این حال هیأت ایرانی با جدیت کامل به وین آمده و مصمم است در صورت وجود اراده طرف مقابل و حل چند موضوع باقی‌مانده، توافق برای رفع تحریم‌ها را نهایی کند.

 «علی باقری کنی» مذاکره کننده ارشد جمهوری اسلامی ایران چهارشنبه شب با بیان اینکه آمریکا باید قدردان فرصتی باشد که با سخاوتمندی اعضای برجام فراهم شده است، خاطرنشان کرد، توپ در زمین آمریکایی هاست تا از خود پختگی نشان داده و مسئولانه عمل نمایند.

نویسنده: سيدرضا ميرطاهر 

117