ایران پرس: «محمد مرندی» مشاورهیأت مذاکره‌کننده ایران عصر شنبه گفت که پیشرفت کلی در مذاکرات وین حاصل شده اما برخی مسائل همچنان نیاز به حل‌ وفصل دارد، وی تاکید کرد که اروپایی‌ها و آمریکایی‌ها در تحمیل خواسته‌ها و تصمیمات خود بر ایران در خصوص توافق هسته‌ای شکست خوردند و موضوع سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیز شرطی در مذاکرات نبوده بلکه رسانه‌های غربی درباره آن بزرگنمایی کرده‌اند.

مرندی تصریح کرد : تمام خواسته‌های ایران در چارچوب برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) بوده و چیزی خارج از آن نبوده است. وی با بیان اینکه ایالات متحده کارنامه خوبی در خصوص توافق ندارد، افزود: آمریکا باید تصمیماتی را جهت رفع نگرانی‌های ایران اتخاذ کند. برای ایران پیشرفت مهم است و تا زمانی که پیشرفت ادامه داشته باشد مذاکرات تداوم دارد. چیزی که برای ما مهم است دستیابی به یک توافق منصفانه است.

تاکید تیم مذاکره کننده بر باقی نماندن هیچ موضوعی برای تبدیل شدن به اهرم فشار بر ایران درآینده

در مذاکرات چند روز گذشته، در ارتباط با پیشنهادات مطرح شده از سوی اتحادیه اروپا و همچنین دیدگاه های ایران در مورد موضوعات باقیمانده بحث و تبادل نظر صورت گرفته و پیشرفت هایی نیز حاصل شده، اما هنوز در مورد هیچیک از موضوعات باقیمانده تفاهم نهایی حاصل نشده است.این همان موضوعی است که محمد مرندی مشاور هیأت مذاکره‌کننده ایران نیز به آن اشاره نموده است. در این راستا اطمینان از باقی نماندن هیچ موضوعی برای تبدیل شدن به اهرم فشار بر ایران درآینده از جمله مهمترین مواردی است که هیأت ایرانی بر آن تأکید داشته است.

نکته مهم اینکه در دور جدید مذاکرات رفع تحریم‌ها که از روز چهارشنبه در وین آغاز شده، بر خلاف آنچه در برخی رسانه‌های غربی عنوان شده، هیچ‌یک از موضوعات باقی‌مانده قبلی که مانع انتفاع ایران از برجام شده از دستور کار هیأت ایرانی خارج نشده و ایده‌های ارائه شده از سوی تهران نیز با هدف پیگیری و به نتیجه رساندن انتظارات ایران مطرح شده است‌.

تعیین تکلیف آینده ادعاهای بی اساس مطروحه علیه برنامه هسته ای ایران

یکی از خواسته های ایران در این مرحله از مذاکرات لغو تحریم ها در وین ،تعیین تکلیف آینده ادعاهای بی اساس مطروحه علیه برنامه هسته ای ایران است که پیش از این از سوی آژانس بین المللی انرژی اتمی در باره سه مکان در ایران مطرح شده است و در حال حاضر بخش مهمی از گفت وگوها بر این موضوع متمرکز است.

حل و فصل این مسئله و از میان برداشتن موضوعی که ممکن است در آینده به عنوان اهرم فشار علیه ملت ایران مورد سوء استفاده قرار گیرد، از اهمیت اساسی برخوردار است. مسلما عدم تعیین تکلیف ادعاهای به اصطلاح پادمانی علیه برنامه هسته ای ایران، از یکسو راه را برای سوء استفاده از این موارد در آینده باز کرده و از سوی دیگر بدعتی ایجاد می کند که به آژانس بین المللی انرژی اتمی اجازه میدهد هر از چندگاهی به بهانه ادعاهای طرفهای ثالث از جمله رژیم صهیونیستی، سوالات و ادعاهای تازه ای علیه ایران باز کند.

اطمینان از عدم تکرار بدعهدی طرفهای غربی و اجرای تفاهمات

ضمن اینکه نگاهی به گذشته نشان دهنده بدعهدی طرفهای غربی و عدم اجرای تفاهمات به دست آمده در مارس 2022جهت فیصله دادن به روند سیاسی ایجادشده در آژانس است و لذا خواست به حق ایران ، این است که پرونده ادعاهای آژانس یک باره برای همیشه بسته شود. در مقابل غربی ها در قبال بیانیه اخیر تروئیکای اروپایی که لحنی تهدید آمیز دارد سعی در القاء زیاده‌خواهی ایران در باره بسته شدن پرونده ادعاهای آژانس دارد .در حالی که موضوعات پادمانی اساسا امری جدا از برجام یا خواسته‌ای اضافی از سوی ایران نیست و آنها در سال ۲۰۱۵ در متن برجام نیز تعهدی سیاسی برای مختومه کردن ادعاها علیه برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران در شورای حکام آژانس ارائه کرده‌اند.

این مساله به ویژه با توجه به سابقه رفتار غربی ها در قبال ایران حائز اهمیت است.تذکر این مساله اهمیت دارد که اگر اروپایی ها واقعا آن گونه که ادعا می کنند خواهان رسیدن به توافقی با ایران هستند باید از دنباله روی از آمریکا خودداری کرده و مواضع خود را به صورت مستقل اتخاذ نمایند.

ضرورت وجود تضمینی برای باز نشدن پرونده‌های ادعایی علیه ایران از سوی نهادهایی چون آژانس

رفتار غربی‌ها در عهدشکنی، صراحتا این گمانه را تقویت می‌کند که آنها در ادعای خود مبنی بر دستیابی به یک توافق قوی، پایدار و قابل اتکاء جدیت و حسن نیت نداشته و سعی می‌کنند ایران را زیر فشار روانی قرار داده و امتیازات بیشتری را کسب کنند. طرفین غربی مذاکرات وین تلاش خود را معطوف به این مساله کرده اند که با ابزارهای فرامذاکراتی، تهران را به پذیرش توافقی وادار کند که در آن موضوع انتفاع کامل ایران از برجام همچنان مبهم بوده و هیچ تضمینی نیز برای باز نشدن پرونده‌های ادعایی علیه ایران از سوی نهادهایی چون آژانس نیز وجود ندارد.

در مقابل رویکرد ومنطق ایران در این زمینه صریح و روشن است.با توجه به ملاحظات ایران،هرگونه توافق احتمالی در مذاکرات جاری اگر منجر به تحقق دو خواسته اصلی ایران یعنی «حذف هرگونه اهرم فشار علیه ایران در آینده»و«رفع پایدار و با ثبات تحریم‌ها برای اطمینان‌بخشی به شرکای تجاری» نشود، به دلیل اینکه منافع ملت ایران را تضمین نمی‌کند، هیچ دلیلی برای پذیرش آن از سوی تهران وجود ندارد.لذ اگر غربی ها واقعا آن گونه که وانمود می کنند خواهان رسیدن به توافقی با ایران هستند، باید نگرشی واقع گرایانه درباره خواسته های مشروع تهران داشته و با قبول آنها راه را برای رسیدن به توافقی که مورد رضایت طرفین باشد هموار نمایند.

نویسنده : سيدرضا مير طاهر

113

بیشتر بخوانید:

اولیانوف: هیچ موضوع لاینحلی در دستور کار مذاکرات وین نیست

كمالوندی در پاسخ به سوال ایران‌ پرس: مذاکرات وین بد نیست

خوش بینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به مذاکرات وین