ایران پرس: در آستانه برگزاری بیست و یکمین نشست کمیسیون مشترک اقتصادی جمهوری اسلامی ایران و پاکستان، تجار دو کشور خواستار گسترش روابط دوجانبه بازرگانی و سرمایه گذاری شدند.

این نشست از فردا به مدت دو روز در پاکستان برگزار میشود، جمهوری اسلامی ایران و پاکستان به عنوان دو کشور همسایه، اسلامی و از اعضای موسس  سازمان اقتصادی اکو از ظرفیتهای بسیاری برای توسعه همکاری های اقتصادی، تجاری و بازرگانی برخوردارند. اما به رغم تاکیدات مکرر مقامات سیاسی و اقتصادی پاکستان برای استفاده حداکثری از این ظرفیتها از جمله انرژی ،صنایع ساختمانی و غذایی چندان تحول اساسی در این خصوص دیده نمی شود.

براساس برنامه ریزی ها قرار بود میزان مبادلات تجاری تهران و اسلام اباد تا ۵ میلیارد دلار در سال افزایش یابد که عملا محقق نشده است .

علل محقق نشدن اهداف توسعه اقتصادی ایران و پاکستان

رضا حسن کارشناس پاکستانی در این باره و علل محقق نشدن اهداف توسعه اقتصادی ایران و پاکستان می گوید: پاکستان همواره خود را در زنجیره محدودیت های روابط  خارجی عمدتا در قالب نفوذ امریکا و روابط خاص با برخی از کشورهای عربی منطقه از جمله عربستان گرفتار کرده است و انها اجازه نمی دهند اسلام اباد مطابق با خواست خود سیاست منطقه ایش را تنظیم کند.

این در حالی است که جمهوری اسلامی ایران در بخشهای مختلف فنی و مهندسی ، انرژی ،صنایع ساختمانی همچون سرامیک ،دانش بنیان و صنایع خودرویی از ظرفیتها و توانایی های بالقوه و بالفعل بسیاری  برخوردار است و متقابلا پاکستان نیز دارای ظرفیتهای مختلفی است که با شناسایی هر چه بیشتر انها تهران و اسلام اباد می توانند به عنوان مکمل ؛نه تنها نیازهای یکدیگر را تامین نمایند بلکه از وابستگی خود به غرب نیز بکاهند.تحقق این هدف نیز نیازمند برگزاری نمایشگاههای متعدد و پایبندی به توافقهای صورت گرفته است که بر روی کاغذ باقی نمانند و عملیاتی شوند.

تاثیر دشمنان در روابط تهران و اسلام اباد

رویی صفت کارشناس مسایل پاکستان در این باره می گوید ؛"یکی از آسیب های جدی روابط بازرگانی ایران و پاکستان اجرایی نشدن توافقها تحت تاثیر مسایل مختلف است. دشمنان روابط تهران و اسلام اباد هیچ گاه خواهان توسعه روابط دو طرف نبوده اند و با اعمال فشار بر پاکستان برای توقف روابط این کشور و ایران تلاش کرده اند.

در هر حال، واقعیت های روابط ایران و پاکستان بخصوص در بخش تجاری نشان می دهد که توسعه ان در حد مطلوب، نیازمند اراده جدی از سوی طرفین بخصوص دولت پاکستان و عملیاتی کردن شعارها و انتظارات است تا متناسب با ظرفیتهای موجود ،مردم هر دو کشور از انها منتفع شوند.

توسعه روابط تجاری براساس تهاتر و پولهای ملی

یکی از راهکارهایی که اخیرا دولتمردان پاکستان نیز بر ان تاکید می کنند توسعه روابط تجاری براساس تهاتر و پولهای ملی است که بسیار می تواند به کاهش وابستگی انها به دلار کمک کند و در همان حال بستر مناسب را برای بهره گیری از همه ظرفیتهای موجود تجاری و اقتصادی فراهم نماید . در این حال فعال کردن بیش از پیش بازارچه های مرزی نیز راه کاری مهم و اساسی برای تقویت روابط بازرگانی و کمک به تامین امنیت مناطق مرزی ایران و پاکستان است.

نویسنده: علی اصغر میرزاآقازاده

113

بیشتر بخوانید:

بیست و یکمین اجلاس کمیسیون مشترک اقتصادی جمهوری اسلامی ایران و پاکستان