در پنج ماهه ابتدایی سال جاری صادرات زعفران نصف شده و خلأ این کاهش صادرات با قاچاق پُر شده است.

بنا به گفته یک مسئول صنفی در سال ۹۹ حدود ۷۰ تن زعفران به صورت چمدانی از کشور خارج شد. این در حالی است که در پنج ماهه ابتدایی سال جاری صادرات زعفران نصف شده است. به عبارتی دیگر خلأ این کاهش صادرات با قاچاق پُر شده است.

به گزارش خبرگزاری ایران پرس، اخیراً بزرگ‌ترین قرارداد تجاری زعفران بین ایران و قطر به ارزش ۳۰۰ میلیون دلار به امضا رسید. بر اساس این قرارداد، قرار است نخستین محموله ۲۰۰ تنی زعفران ایران در اول ماه اکتبر ۲۰۲۲ به قطر ارسال شود.

از سال ۹۶ تا ۱۴۰۰ بیشترین حجم صادرات زعفران در سال ۹۹ انجام شد.

در این سال حدود ۳۲۴ تن زعفران به بیش از ۶۰ کشور دنیا صادر شد که بیشترین حجم صادرات زعفران به کشور هنگ‌کنگ، امارات، اسپانیا، چین و افغانستان بود.

آمارها نشان می‌دهد که در سال ۱۴۰۰ صادرات زعفران به ۲۲۸ تن رسید که نسبت به سال ۹۹ کاهش ۱۹ درصدی داشت.

برخی از کارشناسان عنوان می‌کنند کل صادرات ایران در سال گذشته به ۶۰ کشور دنیا حدود ۲۲۸ تن بوده است و تولید ۲۰۰ تن زعفران برای قرارداد با قطر امکان‌پذیر نخواهد بود.

با این حال، غلامرضا میری، عضو اتاق بازرگانی ایران و رئیس اتحادیه صادرکنندگان زعفران خراسان رضوی، در گفتگو با تجارت‌نیوز تامین این حجم از زعفران را امکان‌پذیر دانست.

میری معتقد است مشکل اصلی صادرات در حال حاضر قاچاق چمدانی زعفران است که باعث شده قاچاقچیان جای صادرکنندگان زعفران را بگیرند.

میری همچنین گفت در حال حاضر مشکلی برای تأمین زعفران وجود ندارد و نگران تأمین ۲۰۰ تن زعفران برای این قرارداد نیستیم. ضمن اینکه هم‌اکنون مقدار قابل‌توجهی زعفران از سال ۹۹ و ۱۴۰۰ در دست تجار، سازمان تعاون روستایی و تولیدکنندگان مانده است. این قرارداد فقط در حد یک خبر است و هنوز روند اجرایی آن مشخص نیست. / ۱۱۴