ایران پرس: رئیس مجلس شورای اسلامی ایران در جریان سخنرانی در نشست اتحادیه مجالس کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی، پیشنهادی ابتکاری حاوی سه راهبرد با عنوان «جهان اسلام؛ همبستگی برای صلح و توسعه پایدار» ارائه و تبیین کرد.

«محمد باقر قالیباف» امروز (دوشنبه) در هفدهمین نشست اتحادیه مجالس کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی، با اشاره به اینکه جهان اسلام در دوره معاصر به رغم برخورداری از غالب مؤلفه‌های لازم قدرت، نقشی درخور و متناسب با ظرفیت‌ها و امکانات نظام بین الملل ایفا نکرده است، اظهار داشت: "به منظور تحقق و عملیاتی کردن ارتقای جایگاه و منزلت جهانی امت اسلامی، مایلم پیشنهادی را تحت عنوان «جهان اسلام؛ همبستگی برای صلح و توسعه پایدار» را به نشست حاضر ارائه دهم؛ پیش شرط اساسی این ابتکار تاکید بر چندجانبه گرایی و تمرکز بر مشترکات دولت‌ها و ملت‌های اسلامی با پرهیز از پرداختن به موضوعات اختلاف برانگیز است."

سخنان و پیشنهاد ابتکاری رئیس مجلس شورای اسلامی را می توان در راستای توسعه همکاری‌های کشورهای عضو به خصوص حفظ وحدت و همگرایی کشورهای اسلامی و همچنین مقابله با طراحی دشمنان علیه انسجام مسلمانان مورد ارزیابی قرار داد، چرا که این رویکرد، از مهمترین اهداف نشست اتحادیه مجالس کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی نیز محسوب می شود.

هم اکنون جهان اسلام با وجود در اختیار داشتن بسیاری از مولفه های قدرت، به دلیل برخی اختلافات داخلی و همچنین توطئه های دشمنان، نتوانسته است در جایگاه واقعی و آنچه که شایسته مسلمانان است، قرار گیرد.

به عنوان مثال، با وجود عضویت بیش از پنجاه کشور اسلامی در سازمان ملل متحد که نزدیک به یک‌ چهارم جمعیت جهان را تشکیل می دهند، نمایندگان آنها تاثیر جدی در تصمیمات جهانی ندارند. برخی از این کشورها با وجود استقلال سیاسی و در اختیار داشتن ثروت فراوان، حتی برای تامین امنیت خود به نیروهای خارجی وابسته اند.

این در حالی است که جهان استکبار نیز علیه دیانت اسلام موضع واحد کینه توزانه ای در پیش گرفته است به طوری که پی در پی با نشر اکاذیب و توهین به اسلام و خاندان پیامبر اکرم (ص) سعی در تفرقه افکنی و اسلام هراسی دارد.

در این شرایط، تردیدی نیست که نهادهایی همچون اتحادیه مجالس کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی می توانند با همگرایی و تمرکز بر مشترکات امت اسلامی و همچنین پرهیز از پرداختن به موضوعات اختلاف برانگیز، در ارتقای جایگاه جهان اسلام نقش آفرینی کنند.

در همین راستا، اجرای طرح پیشنهادی ایران می تواند به همسویی و انسجام راهبردی مواضع مجالس کشورهای اسلامی در قبال دغدغه های مشترک کمک کند.

به ویژه اینکه اغلب کشورهای اسلامی با دارا بودن منابع عظیم ثروت از اهمیت ژئوپلیتیک برخوردارند و افزایش همگرایی بین این کشورها، هم تضمینی برای صلح، ثبات و توسعه پایدار امت اسلامی است و هم جایگاه جهان اسلام را در معادلات منطقه ای و جهانی افزایش می دهد.

رئیس مجلس شورای اسلامی ایران نیز با اشاره به چالش‌های اساسی فراروی جهان اسلام همانند فقر، توسعه نیافتگی، تروریسم، افراط گرایی و بحران سازی قدرت های مداخله گر خارجی، تاکید کرد: "تنها راهکار فایق آمدن بر این چالش‌ها و مخاطرات، همکاری میان کشورهای اسلامی و هماهنگی در زمینه سیاستگذاری های راهبردی و کلان آنان است."

نویسنده: حسن عقیقی سلماسی

117