ایران پرس - ترکیه به طور رسمی از روز شنبه بیستم ژانویه، عملیات موسوم به «شاخه زیتون» را در شمال سوریه آغاز کرد.

شمال سوریه شامل سه «کانتون» مهم جزیره، کوبانی و عفرین است؛ در درون هر یک از این کانتون ها استان ها و شهرهای مختلفی قرار گرفته است؛ عمده جمعیت این مناطق را نیز کردهای سوریه تشکیل می دهند.

ترکیه در دسامبر 2016 عملیات موسوم به «سپر فرات» را در شمال سوریه انجام داد و اکنون نیز عملیات «شاخه زیتون» را آغاز کرده است.

پرسش مهم این است که علل و اهداف ترکیه از آغاز این عملیات چیست؟

دولت ترکیه دو دلیل برای آغاز این عملیات عنوان کرده است؛ نخستین دلیل، دفاع مشروع مطابق ماده 51 منشور ملل متحد است؛ ترکیه معتقد است که اقدام های آمریکا در شمال سوریه تهدید مستقیمی علیه تمامیت ارضی و امنیت ترکیه است. 

«حسن شکری پور» کارشناس مسایل راهبردی و تحلیلگر امور غرب آسیا در این خصوص عنوان می کند که «دولت آمریکا اخیراً طرح ایجاد ارتش جدید 30 هزار نفری در شمال سوریه را مطرح کرده است که 13 هزار نفر از این نیروها در مرز ترکیه با سوریه مستقر خواهند شد. اغلب اعضاء به خصوص اعضای رده پائین این ارتش جدید را کردها تشکیل می دهند و ترکیه نیز کردها را مهمترین تهدید خود می داند. با توجه به این شرایط، ترکیه عملیات خوشه زیتون را در شمال سوریه که جامعه هدف آن نیز کردها هستند، آغاز کرده است.»

دلیل دیگری که دولت ترکیه برای آغاز عملیات شاخه زیتون در شمال سوریه به خصوص منطقه عفرین مطرح کرد، مبارزه با تروریسم است.

دولت ترکیه عنوان می کند که نیروهای کردی که کنترل شمال سوریه را در اختیار گرفته و تحت هدایت و حمایت آمریکا قرار دارند، نیروهای تروریستی هستند که برای ترکیه تهدید محسوب می شوند.

بر این اساس، دولت آنکار عنوان کرد که عملیات شاخه زیتون بر اساس قطعنامه ‌های مبارزه با ترورریسم 1624 در سال 2005، 2170 در سال 2014 و  قطعنامه 2178 در سال 2014 انجام می شود.

در واقع؛ آنچه که ترکیه امروز تهدید علیه خود می داند، نتیجه سیاست آنکارا در قبال سوریه طی سال های گذشته است.

ترکیه در حالی نیروهای دموکراتیک سوریه را که نیروهای کردی هستند، تروریستی می داند که به خصوص از سال 2011 تا اوایل سال 2017 مرزهای خود را به روی تروریستها باز کرده بود؛ عناصر تروریستی در داخل خاک ترکیه آموزش می دیدند و سپس برای جنگ علیه نظام سوریه وارد این کشور می شدند.

دولت دمشق تاکنون بارها اعلام کرده که ترکیه از حامیان اصلی گروههای تروریستی مستقر در سوریه است.

اکنون این گروههای تروریستی با طرح آمریکا برای ایجاد ارتشی جدید و تشکیل کردستان مستقل در شمال سوریه شبیه آنچه که در شمال عراق رخ داد، تهدید جدی برای ترکیه هستند.

اعتراض دولت سوریه به عملیات شاخه زیتون

از آنجایی که عملیات شاخه زیتون در خاک سوریه انجام می شود، دولت سوریه رسماً به این عملیات اعتراض و آنرا نقض حاکمیت خود عنوان کرده است.

شواهد و رخدادها در شمال سوریه بیانگر این است که ترکیه با پیروی از سیاست های ضدسوری دولت آمریکا طی شش سال نخست جنگ سوریه، فریب این سیاست ها را خورده و در دام آمریکا افتاده است.

با این حال، دولت آنکارا برای خروج از این دام آمریکایی نباید به اقدام یکجانبه علیه سوریه روی آورد و بهترین راهکار برای دفع این تهدید، اتخاذ موضع مشترک با دولت سوریه و کمک به سوریه برای مبارزه با تروریسم مورد حمایت محور عربی - غربی - عبری است.115/110

نویسنده: سیدرضی عمادی

بیشتر بخوانید:

دمشق: عملیات ترکیه در «عفرین» نقض حاکمیت ملی سوریه است

واکنش دمشق به اقدامات ترکیه در شهر عفرین سوریه / تحلیل

 منطقه عفرین سوریه زیر آتش توپخانه ترکیه