ایران پرس- با ادامه درگیری‌ها میان نیروهای نیابتی عربستان سعودی و امارات متحده عربی، کاخ ریاست جمهوری دولت مستعفی "منصور هادی" مستقر در عدن، تنها پس از چند روز تحت کنترل نیروهای نیابتی امارات قرار گرفت.

دولت مستعفی و فراری منصور هادی ژانویه 2015 در درگیری با نیروهای انصارالله از صنعا خارج شد و پایتخت یمن عملا تحت کنترل انصارالله و متحدانش قرار گرفت. عربستان سعودی با تشکیل ائتلاف و حمله علیه یمن تلاش کرد کنترل صنعا را از انصارالله پس گیرد، اما پس از 53 ماه قدرت انصارالله در صنعا منسجم‌تر و تقویت شده است.

پس از سقوط صنعا، عدن دومین شهر بزرگ و راهبردی یمن به عنوان مرکز استقرار دولت مستعفی این کشور انتخاب شد. با این حال، عدن طی 53 ماه گذشته هیچگاه شاهد دولتی یکپارچه و منسجم نبود بلکه امارات در رقابت با عربستان دولتی موازی در جنوب یمن تشکیل داد که همین دولت موازی طی تنها یک هفته توانست بر دولت مستعفی منصور هادی که تحت حمایت ریاض قرار دارد، پیروز شود و کنترل کاخ ریاست جمهوری عدن را در اختیار گیرد.

این رخداد بدون شک شکست بزرگی برای عربستان محسوب می شود. اظهار نظر وزیر اطلاع رسانی دولت منصور هادی نیز بیانگر شکست آل سعود در سقوط عدن است.

«معمر الریانی» وزیر اطلاع رسانی دولت هادی در واکنش به سقوط کاخ معاشیق (کاخ ریاست جمهوری دولت مستعفی) و شهر عدن نوشت: دولت هادی در این مرحله سخت، روی ائتلاف عربستان سعودی حساب باز کرده بود.

سوال این است که چه عللی سبب سقوط عدن و شکست بزرگ عربستان در یمن شده است؟

به نظر می‌رسد مهمترین دلیل سقوط عدن، نبود نیروهای وفادار در جبهه دولت مستعفی منصور هادی باشد. وبگاه خبری «المحیط‌ پرس» به نقل از یک منبع بلند پایه در نیروهای دولت منصور هادی علت سقوط شهر عدن را به خیانت برخی از فرماندهان ارتباط داد و گفت: امارات با نقشه خود توانست هم بر دولت منصور هادی و هم بر عربستان سعودی در عدن پیروز شود و این شهر را دو دستی در اختیار شورای انتقالی قرار داد.

اگرچه این موضوع بیانگر این نیست که نیروهای نیابتی امارات به طور کامل به این کشور وفادار هستند، اما تفاوت در انگیزه‌های نیروهای نیابتی ابوظبی و ریاض است که در واقع دومین دلیل سقوط عدن محسوب می شود.

در حالی که فرماندهان و نظامیان تحت امر منصور هادی به ناکارآمدی دولت مستعفی پی برده‌اند و انگیزه لازم را برای فعالیت تحت امر این دولت ندارند، فرماندهان، نظامیان و نیروهای نیابتی امارات انگیزه شخصی و جمعی لازم را دارند.

«عیدروس الزبیدی» رئیس شورای انتقالی جنوب که وابسته به امارات است سال 2017 از سوی منصور هادی از سمت استاندار عدن برکنار شده بود و انگیزه لازم را برای رسیدن به کاخ معاشیق داشته است.

سومین دلیل سقوط عدن این است که شمار زیادی از فرماندهان و نظامیان تحت امر منصور هادی به علت طولانی شدن جنگ و تبعات انسانی آن برای مردم یمن، انگیزه جنگ ندارند.

برخی از فرماندهان و نظامیان نیز با جدایی از دولت مستعفی به شورای انتقالی جنوب پیوستند. گفته می‌شود دلیل جدایی این افراد از دولت منصور هادی تلاش برای «جلوگیری از ریخته‌ شدن خون یمنی ها» و «اطاعت از خواسته‌‌ها و گزینه‌های مردم» است.

در واقع دستور گرفتن دولت مستعفی از ریاض و عدم توجه ریاض به تلفات انسانی بالای جنگ عامل مهمی برای رویگردانی شمار زیادی از نظامیان و فرماندهان از دولت مستعفی منصور هادی، پیوستن آنها به شورای انتقالی جنوب و در نتیجه سقوط عدن است.  142/118

نویسنده: سید رضی عمادی

بیشتر بخوانید: 

سقوط چند نهاد وابسته به دولت مستعفی یمن در عدن

گزارش: ادامه درگیری ها میان مزدوران اماراتی و سعودی در عدن

کشته شدن 41 مزدور سعودی در عملیات پهپادی و موشکی یمنی ها در"عدن"