ایران پرس- "جابر مبارک الحمد الصباح"، نخست‌ وزیر کویت دیروز (پنجشنبه) استعفای دولت این کشور را تقدیم "صباح احمد جابر الصباح"، امیر کویت کرد که مورد موافقت وی قرار گرفت.

فراخوان "صالح الملا"، نماینده پارلمان کویت، از طریق شبکه های اجتماعی زمینه برگزاری تظاهرات ضد دولتی را در این کشور فراهم کرد. تظاهرات در کویت با مجوز دولت و با شعار «بس مصخت» به معنی «کافی‌ است»، برگزار شد. علل متعددی در خصوص استعفا دولت کویت مطرح است.

اصلی ترین دلیل، شکل گیری تظاهرات ضد دولتی در کویت است. پس از عراق و لبنان، کویت از هفته گذشته شاهد تظاهرات مردمی است. مردم کویت به گسترش فساد در سازمان ‌های دولتی و ضعف بخش های مسکن، بهداشت و آموزش معترض هستند و برکناری برخی مقامات و اجرای اصلاحات را خواستار شده اند. ریشه تظاهرات در کویت مشابه تظاهرات در عراق و لبنان است.

"بدون ها" که شهروندان کویتی هستند و اصالت کویتی آنها ثابت نشده و به همین دلیل نیز تابعیت کویت به آنها داده نمی شود، بخش اصلی معترضان را تشکیل می دهند. نقطه آغاز این تظاهرات نیز خودکشی دو جوان کویتی از طبقه "بدون" بود که به دلیل اوضاع بد معیشتی دست به خودکشی زدند.

"محمد الحمیدی"، فعال حقوق بشری کویتی اعلام کرد، «تظاهرات کویتی ها با هدف رساندن پیام به مجلس امت و کابینه و مخالفت با فساد است. هیچ جریان سیاسی در پسِ این تظاهرات نیست و فقط مردمی هستند که مشکلات مسکن، بهداشت و درمان و آموزش دارند و از فروش شرکت های دولتی و استیلای برخی بر بیت المال ناراضی هستند.»

کویت از بزرگترین کشورهای تولید کننده نفت است. معترضان بر این باور هستند که درآمدهای نفتی به جای اینکه صرف خدمات اجتماعی و بهبود وضعیت اقتصادی مردم این کشور شود، صرف منافع شخصی افراد در قدرت و نزدیکان آنها می شود و به همین دلیل نیز فساد در این کشور روند تصاعدی دارد.

از آنجایی که "جابر مبارک الحمد الصباح"، نخست‌ وزیر کویت از حدود 8 سال پیش تاکنون این سمت را بر عهده دارد، بنابراین در قبال نارضایتی مردم نیز مسئول است. از این رو، استعفا از سمت خود را به عنوان راه حلی برای متوقف کردن اعتراض ها برگزیده است.

عامل دوم در خصوص استعفا دولت کویت، اقدام پارلمان برای استیضاح دو وزیر کابینه این کشور و استعفا یکی دیگر از وزرا است.

پارلمان کویت روز چهارشنبه استیضاح "جنان بوشهری" وزیر خدمات عمومی و معاون نخست ‌وزیر و "خالد الجراح" وزیر کشور را اعلام وصول کرد. در همین حال، "نایف الحجرف"، وزیر دارایی کابینه نیز جمعه گذشته از سمت خود استعفا داد.

در واقع، نخست وزیر کویت به این جمع بندی رسید که برخی وزرا درصدد شانه خالی کردن از مسئولیت در مقابل معترضان هستند و پارلمان نیز با استیضاح وزرا سعی دارد دولت را تضعیف کند. به همین دلیل نیز "جابر مبارک الحمد الصباح" از سمت نخست وزیری کویت استعفا داد تا به نوعی به اقدام پارلمان و استعفا وزرا واکنش نشان دهد.

به طور کلی، اعتراض های مردمی به خصوص اعتراض "بدون" ها موضوع جدیدی در کویت نیست و تغییر دولت می تواند سبب توقف اعتراض ها در این کشور شود.

118/117

بیشتر بخوانید:

دولت کویت استعفا کرد