ایران پرس– حسن دیاب، نخست وزیر جدید لبنان رسماً شب گذشته (21 ژانویه) کابینه خود را معرفی کرد.

یکی از مهمترین تفاوت‌های کابینه حسان دیاب با کابینه پیشین لبنان به ریاست سعد الحریری این است که کابینه جدید لبنان متشکل از 20 تکنوکرات است، در حالی که کابینه سعد الحریری 30 وزیر داشت.

یکی از مطالبه‌های مردم لبنان کوچک شدن دولت و کم شدن هزینه‌های آن بود. با کاهش 10 وزیر در کابینه جدید عملا هزینه‌های نیز کاهش پیدا می کند و یکی از مطالبه‌های مردم تامین می شود.

یکی دیگر از تفاوت‌ها این است که در کابینه حسان دیاب چهره‌های کمتر شناخته شده حضور دارند. یکی دیگر از مطالبه‌های معترضان لبنانی برکناری کامل کسانی بود که در دولت‌های پیشین حضور داشتند.

حسان دیاب با معرفی چهره‌های کمتر شناخته شده عملاً این مطالبه مردم را نیز تامین کرده است.

تفاوت دیگر، حضور 5 زن در کابینه جدید است که برای نخستین بار نیز یک زن رهبری وزارت دفاع را بر عهده گرفته و همزمان به عنوان جانشین نخست وزیر نیز معرفی شد.

مهمترین اولویت کابینه جدید لبنان، پایان دادن به ناآرامی‌های این کشور است. دیاب با در نظر گرفتن مطالبه‌های مردم در تشکیل کابینه، گام نخست را در جهت احترام به معترضان برداشته است.

نخست وزیر جدید پس از تشکیل کابینه نیز اعلام کرد که در جهت تامین سایر مطالبه‌های مردمی و پایان دادن به ناآرامی‌ها در کشور حرکت می کند.

با این حال، کابینه جدید لبنان با چالش‌های مهمی نیز مواجه است.

نخستین چالش این است که برخی جریان‌های داخلی لبنان با حمایت بازیگران خارجی که از معرفی دیاب به عنوان نخست وزیر جدید رضایت ندارند، تمایلی برای پایان دادن به ناآرامی‌های داخلی این کشور ندارند.

در همین راستا نیز ساعاتی پس از اعلام کابینه، معترضان به خیابان آمده و علیه دولت جدید اعتراض کردند؛ در حالی که در چینش کابینه درخواست معترضان در اولویت اول قرار داشت و مد نظر نیز قرار گرفت.

بنابراین، کابینه جدید باید بتواند در گام نخست زمینه پایان ناآرامی‌ها را فراهم کند، موضوعی که سخت به نظر می رسد.

چالش دیگر، میراثی است که از کابینه‌های دیگر به خصوص کابینه سعد الحریری به حسان دیاب به ارث رسیده است. مهمترین این میراث، مشکلات معیشتی و اقتصادی است که عامل اصلی آغاز اعتراض‌ها در لبنان از 17 اکتبر 2019 بود.

کاهش حقوق و قدرت خرید کارمندان و بازنشستگان، افزایش مالیات‌ها، کاهش ارزش پول ملی، توقف ورود دلار به لبنان، فرار سرمایه‌ها و نخبگان، کسری شدید بودجه، بدهی هنگفت خارجی و همچنین فساد گسترده اقتصادی از مهمترین چالش‌های اقتصادی پیش روی دولت جدید لبنان محسوب می شود.

کاستن از این مشکلات در گام اول به ثبات و آرامش در کشور، در گام بعدی به صبر مردم و دادن زمان به دولت و در گام سوم به عقلانیت و تدبیر درست دولت نیاز دارد.

نکته پایانی اینکه، تشکیل کابینه جدید لبنان در مرحله اول یک موفقیت برای حسان دیاب و در مرحل دوم نیز موفقیت برای میشل عون، رئیس جمهوری و جریان‌هایی نظیر ائتلاف مقاومت است که با نخست وزیر جدید برای تشکیل کابینه همکاری کردند.

نویسنده: سید رضی عمادی

141/119

بیشتر بخوانید:

"حسان دیاب" فهرست اسامی اعضای کابینه جدید لبنان را به "میشل عون" ارائه کرد

تاکید حزب الله لبنان بر تشکیل دولت جدید این کشور