ایران پرس: در ماه‌های اخیر هم تحرکات داعش در عراق و هم درگیری نیروهای امنیتی و حشد الشعبی با بازمانده‌های گروه‌ تروریستی داعش در این کشور افزایش داشته است.

در این خصوص چند نکته مهم وجود دارد:

اول اینکه؛ بررسی‌ها نشان می‌دهد که تحرکات بازمانده‌های داعش بیش از همه در استان‌های صلاح‌الدین و دیاله افزایش یافته است. دیاله هم‌مرز ایران است و صلاح‌الدین نیز فاصله چندانی با مرزهای ایران ندارد.

برخی بر این باور هستند که تحرکات شدید داعش در دیاله و صلاح‌الدین با هدف اقدام بزرگ‌تری در حال انجام است.

این احتمال وجود دارد که بازمانده‌های داعشی بنای تحرکات خود را در دیگر مناطق عراق قرار دهند، تحرکاتی که فراتر از چند عملیات انفجاری است.

می‌توان در این خصوص به ترمیم ساختار داعش در عراق اشاره کرد. در این خصوص نیز جنبش نجباء اخیراً درباره بازآفرینی داعش در عراق هشدار داد.

دوم اینکه؛ ارتش آمریکا تعداد قابل‌توجهی تروریست را از سوریه وارد عراق کرده است. گسیل تروریست‌ها از سوریه به عراق از علل اصلی ناامنی در این کشور است.

در یک سال اخیر، موضوع خروج نظامیان آمریکایی از عراق به‌طورجدی از سوی برخی گروه‌های سیاسی و مردم عراق مطرح شد و اکنون نیز به‌عنوان یک مطالبه جدی وجود دارد.

در اواخر دولت «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهوری پیشین آمریکا، اعلام شد شماری از نظامیان این کشور از عراق خارج خواهند شد.

به نظر می‌رسد، افزایش تهدیدهای داعش با موضوع خروج نظامیان آمریکایی ارتباط داشته باشد و آمریکا به همراه برخی جریان‌های داخلی عراقی تلاش دارند از شدت گرفتن تهدیدهای داعش برای بقای نظامیان آمریکا در عراق بهره گیرند. 

سوم اینکه؛ در تحرکات ماه‌های اخیر بازمانده‌های داعشی، نیروهای حشد الشعبی هدف قرار می‌گیرند. درواقع، حمله مستقیم داعش به حشد الشعبی عراق است که می‌توان آنرا منسجم‌ترین و مصمم‌ترین نیروی امنیتی عراق دانست که به مبارزه با بازمانده‌های داعشی ادامه می‌دهد و درعین‌حال مخالف جدی حضور نظامیان آمریکایی در عراق است.

همچنین گروه‌های حشد الشعبی از متحدان جمهوری اسلامی ایران در عراق هستند. بنابراین، ضربه زدن به نیروهای حشد الشعبی از اهداف مهم تحرکات اخیر داعش در عراق است.

 چهارم اینکه؛ در تحرکات اخیر داعش نیز از بین بردن زیرساخت‌های عراق ازجمله اهداف اصلی محسوب می‌شود. داعش از سال 2014 تا 2017 نیز ضربه سنگینی به زیرساخت‌های عراق وارد کرده بود. اکنون نیز بازمانده‌های داعشی این هدف را پیگیری می‌کنند چراکه از طریق از بین بردن زیرساخت‌ها، تهدید آنها برجسته می‌شود و در کانون توجه رسانه‌ها نیز قرار می‌گیرند، موضوعی که برای تروریست‌های داعش اهمیت زیادی دارد.

نکته پنجم و پایانی اینکه؛ داعش همواره در محیط‌های نابسامان سیاسی و امنیتی ظهور و رشد پیدا کرده است. عراق فعلی نیز از یک‌سو با دولت موقت اداره می‌شود و از سوی دیگر واگرایی و اختلاف میان گروه‌های سیاسی در سطح بالایی قرار دارد.

همچنین اجماع چندانی نیز در داخل عراق برای حمایت از مصطفی الکاظمی، نخست‌وزیر موقت وجود ندارد. درعین‌حال، تمرکز گروه‌های سیاسی نیز بر انتخابات آتی پارلمانی قرار دارد.

این فضا برای بازآفرینی داعش مناسب است. ازاین‌رو نیز برخی گروه‌ها و شخصیت‌های عراقی در ماه‌های اخیر بارها درباره خطر احیای داعش در این کشور هشدار دادند.

نویسنده: سیدرضی عمادی

117

بیشتر بخوانید:

حمله داعش به پلیس فدرال عراق در کرکوک

حشد الشعبی مخفیگاه های داعش در استان دیاله عراق را موشک باران کرد