ایران پرس: سازمان حقوق بشری وابسته به حزب اخوانی الاصلاح با انتقاد از ائتلاف سعودی، علیه دولت عربستان بیانیه‌ای صادر کرد.

جنگ ائتلاف سعودی علیه یمن از 26 مارس گذشته وارد هفتمین سال شده است. عربستان سعودی که در مقابل ارتش و کمیته‌های مردمی یمن به خصوص در سال ششم جنگ ناتوان نشان داده و آسیب‌های درونی آن آشکار شده، با شدت گرفتن اختلاف‌های درون ائتلافی نیز مواجه است. 

اختلاف‌های درون ائتلافی را می توان در موارد متعددی بیان کرد. برای نمونه اختلاف‌های امارات و عربستان و مزدوران این دو کشور در جنوب یمن یکی از آشکارترین موارد است که حتی به تشکیل دولت‌های موازی در جنوب یمن شامل دولت انتقالی جنوب و دولت مستعفی یمن منجر شد.

این اختلاف حتی سبب این شد که میان ریاض و ابوظبی واگرایی‌هایی در جنوب یمن رخ دهد. 

یکی دیگر از موارد اختلاف درون ائتلافی که تلاش بسیاری نیز انجام شد تا علنی نشود، اختلاف‌های حزب اخوانی الاصلاح با دولت سعودی، مزدوران آن در یمن و همچنین با امارات است. اختلاف الاصلاح با امارات به مراتب بیشتر نیز بود زیرا اساساً دولت ابوظبی نگاه بدبینانه‌ای به اخوان المسلمین دارد و همکاری با هیچ شاخه‌ای از این حزب را نمی‌پذیرد. 

دولت سعودی سردمدار مبارزه با اخوان المسلمین است و پس از سرنگونی دولت اخوانی محمد مرسی در مصر در سال 2013 به عنوان نخستین کشور، واکنش نشان داد و از آن استقبال کرد. با وجود این، آل سعود در جنگ علیه یمن این رویه را کنار گذاشت و با حزب اخوانی الاصلاح ائتلاف کرد، موضوعی که به عنوان یکی از دلایل اختلاف‌های ریاض و ابوظبی نیز مطرح است چرا که ابوظبی مخالف همکاری با حزب الاصلاح در جنوب یمن است. 

برداشت حکومت سعودی این بود که از طریق همکاری با حزب الاصلاح می‌تواند از یک سو بر شمار متحدان خود ضد انصارالله بیفزاید و مانع همکاری الاصلاح و انصارالله شود و از سوی دیگر دولت مستعفی منصور هادی نیز می‌تواند از پشتوانه مردمی الاصلاح در جنوب یمن بهره گیرد. 

اکنون در نخستین ماه هفتمین سال جنگ یمن، سازمان حقوق بشری «سام»، وابسته به حزب اخوانی الاصلاح، دولت ریاض را به بازداشت و شکنجه صدها یمنی در زندان‌های ویژه در مرزها و استان‌های یمن از جمله المهره، حضرموت، مأرب و عدن متهم کرده است.

در واقع، این سازمان حقوق بشری از رفتارهای غیرانسانی آل سعود علیه شهروندان یمنی انتقاد کرده است. 

موضوع دیگر نیز این است که شکست‌های متوالی ائتلاف سعودی از ارتش و کمیته‌های مردمی یمن و همچنین رفتار غیرانسانی آل سعود علیه شهروندان یمنی سبب شد شمار زیادی از نیروهای نظامی وابسته به حزب الاصلاح، از ائتلاف سعودی جدا شده و به نیروهای دولت نجات ملی در صنعاء پیوسته‌اند.

در پی این اختلاف‌ها و دور شدن حزب الاصلاح از ائتلاف سعودی، آل سعود نیز از طریق رسانه‌های خود به جنگ روانی و تبلیغات رسانه‌ای علیه این حزب روی آورده است. برخی خبرنگاران وابسته به ریاض، در شبکه‌های اجتماعی شایعه کرده‌اند که حزب الاصلاح در استان «تعز» مبلغ پنج میلیارد ریال یمنی از دولت صنعاء دریافت کرده تا در مأرب فشار بر ارتش و کمیته‌های مردمی را کاهش دهد و همزمان در استان تعز نیز دست از حملات نظامی بکشد.

این اختلاف‌ها نشان می‌دهد که تاکتیک مقطعی آل سعود برای همکاری با حزب اخوانی الاصلاح در یمن با شکست مواجه شده و بخش زیادی از بدنه این حزب مسیر متفاوتی را در پیش گرفته‌اند. این وضعیت می‌تواند بر مشکلات و دشواری‌های آل سعود در جنگ علیه یمن بیفزاید. 

سیدرضی عمادی