ایران پرس: پس از منازعه سیاسی کلامی روزهای اخیر میان مقام‌های لبنانی، این کشور از روز گذشته (17 ژوئن) شاهد اعتصابی عمومى است که گسترده‌ترین اعتصاب در ماه‌هاى گذشته به شمار می‌رود.

لبنان از اوت 2020 تاکنون شاهد حضور دولت پیشبرد امور است. «حسان دیاب» پس از انفجار چهارم اوت با اعتراض‌های گسترده مردمی مواجه شد و از سمت نخست وزیری لبنان استعفا داد، اما مقرر شد تا زمان تشکیل کابینه جدید به عنوان نخست وزیر پیشبرد امور به فعالیت خود ادامه دهد.

پس از ناکامی «مصطفی ادیب»، «سعد الحریری» مامور به تشکیل کابینه جدید لبنان شد، اما وی از اکتبر 2020 تاکنون یعنی به مدت 8 ماه است که موفق به تشکیل کابینه نشده است. 

در تازه‌ترین رخداد به نظر می‌رسد دوگانه‌ای متشکل از سعد الحریری و نبیه بری، رئیس پارلمان در مقابل «میشل عون» رئیس جمهوری لبنان در خصوص کابینه شکل گرفته است.

ابتدا سعد الحریری در اظهاراتی اعلام کرد، نبیه بری تنها شخصی است که در مسیر تشکیل کابینه مانع‌تراشی نکرده و نقش مکمل در این مسیر داشته است. پس از این اظهارنظر، نبیه بری نیز در بیانیه‌ای تند، از میشل عون انتقاد و رئیس جمهوری لبنان را مسئول تشکیل نشدن کابینه جدید معرفی کرده است.

نبیه بری در این بیانیه ضمن تاکید بر این که تصمیم‌گیری در رابطه با معرفی نخست‌وزیر مامور تشکیل دولت، خارج از اراده «میشل عون»، رئیس جمهوری این کشور است، گفت: "رئیس جمهوری که در قانون اساسی، حق انتخاب یک وزیر را نیز ندارد جایی که در رای‌گیری شرکت نمی‌کند پس چگونه دارای آراء غیرمستقیم باشد؟"

بیانیه نبیه بری با واکنش میشل عون مواجه شد و رئیس جمهوری لبنان با انتقاد از این اظهارات رئیس پارلمان، اعلام کرد: "گویی بیانیه نبیه بری می‌خواهد این موضوع را تأیید کند که هدف از هجمه‌هایی که علیه رئیس جمهور صورت می‌گیرد، مختل کردن نقش او در تشکیل قوه مجریه و نظارت بر همکاری آن با قوه مقننه و نیز دور کردن او از انجام وظایفی است که قانون برعهده‌اش گذاشته است"

به عبارت دیگر، میشل عون عنوان کرد، آنچه تاکنون در قبال تشکیل کابینه انجام داد، ناشی از وظیفه قانونی وی به عنوان رئیس جمهوری لبنان بود. 

پس از این اظهارنظرهای متقابل است که موضوع اعتصاب عمومی در لبنان مطرح شد. دیروز پنج شنبه اعتصاب عمومی در این کشور در اعتراض به تشکیل نشدن دولت جدید، کاهش شدید ارزش لیره لبنانی و اوضاع نابسامان اقتصادی برگزار شد.

لبنان گرفتار در شدیدترین بحران اقتصادی 

کارکنان برخی شرکت‌های بیمه، بانک‌ها و ادارات تامین اجتماعی، اتحادیه کارگران شرکت هواپیمایی ملی لبنان، کارکنان پست، توزیع‌کنندگان سوخت، تاسیسات نفت زهرانی، شرکت آب، پیمانکاران باربری و بارگیری بندر بیروت و واردکنندگان دارو از جمله بخش‌هایی هستند که در اعتصاب عمومی کارمندان و کارگران لبنان در روز پنج شنبه مشارکت کردند.

تصمیم براى اعتصاب سراسرى در پى کمبود شدید سوخت در لبنان گرفته شد که بسیارى را حتى از رفتن به سر کار بازداشته است. بیشتر پمپ بنزین‌ها در لبنان بخاطر نبود بنزین و گازوئیل تعطیل شده‌اند و دولت هنوز امکان پرداخت یارانه سوخت را به دلیل خالی شدن خزانه از دلار ندارد. 

بانک جهانى در گزارش اخیر خود وضعیت لبنان را شدیدترین بحران اقتصادى خوانده که یک کشور در جهان از میانه قرن 19 میلادى تاکنون با آن مواجه شده است.

به نظر می‌رسد میان این اعتصاب عمومی و منازعه سیاسی کلامی یک هفته اخیر ارتباط وجود دارد. اگرچه نارضایتی از وضعیت اقتصادی عامل شکل‌گیری این اعتصاب عمومی است، اما اعتصاب‌کنندگان به تشکیل نشدن کابینه نیز اعتراض کردند. به نظر می‌رسد مخالفان و منتقدان رئیس جمهوری لبنان تلاش می‌کنند از این اعتصاب برای فشار بر میشل عون و تشکیل کابینه مورد نظر خود بهره گیرند. 

نویسنده: سيد رضی عمادی 

117

بیشتر بخوانید:

هشدار درباره فروپاشی اوضاع در لبنان