ایران پرس: «مصطفی الکاظمی» نخست وزیر عراق، روز گذشته 25 ژوئیه بغداد را به مقصد واشنگتن ترک کرد و قرار است امروز با «جو بایدن» رئیس جمهوری آمریکا، دیدار و گفت وگو کند.

این دومین سفر مصطفی الکاظمی به آمریکا است. نخستین سفر وی سپتامبر 2020 در زمان ریاست جمهوری «دونالد ترامپ» در آمریکا بود. محور آن سفر مذاکرات بغداد و واشنگتن درباره خروج نظامیان آمریکایی از عراق بود. 

اینکه الکاظمی در 14 ماه نخست وزیری خود و طی کمتر از یک سال، دو بار به آمریکا سفر کرده، نشان می‌دهد وی نگاه ویژه‌ای به دولت آمریکا دارد. اساساً الکاظمی به لحاظ منش سیاسی غرب‌گرا محسوب می‌شود و آمریکا نیز از نخست‌وزیری وی حمایت می‌کند. 

در حال حاضر مهم‌ترین موضوع در روابط عراق و آمریکا، خروج نظامیان آمریکایی از این کشور است. احتمال اینکه در این سفر، طرفین درباره خروج بخشی از نظامیان آمریکایی تا پایان سال جاری میلادی و باقی ماندن بخشی دیگر در قالب حضور مستشاری به توافق برسند، وجود دارد چرا که هیچ یک از طرفین مذاکره خواستار خروج کامل نظامیان آمریکایی از عراق نیستند.

اهداف الکاظمی از سفر به آمریکا

علاوه بر بُعد امنیتی، سفر الکاظمی به آمریکا ابعاد دیگری نیز دارد. سفر نخست وزیر عراق به واشنگتن در شرایطی انجام می‌شود که عراق چه از لحاظ اقتصادی و چه سیاسی در وضع مناسبی قرار ندارد. 

به لحاظ اقتصادی، دولت عراق با مشکلات زیادی از جمله ناتوانی در پرداخت حقوق کارکنان، فقر و بیکاری گسترده مواجه است. 

«مظهر محمد صالح» مشاور اقتصادی مصطفی الکاظمی گفت: "بیکاری در سال 2020 به 27 درصد رسیده بود اما اکنون 22 درصد است و فقر که در سال گذشته به 35 درصد رسیده بود اکنون کم‌تر از 25 درصد است."

بنابراین، الکاظمی در سفر به آمریکا سعی می‌کند حمایت اقتصادی دولت بایدن و نهادهای اقتصادی بین‌المللی مستقر در این کشور را به دست آورد. 

«حسین علاوی» مشاور الکاظمی در این خصوص گفت: "تقویت اقتصاد عراق از طریق کار با گروه تماس و صندوق بین‌المللی پول درباره برگه سفید مطرح شده از سوی دولت الکاظمی برای اصلاح اقتصاد عراق به علاوه دیدار با نهادهای اقتصادی همچون صندوق بین‌المللی پول و بانک جهانی، مراکز تحقیقاتی، نهادهای بین‌المللی، کارآفرینان و شرکت‌های آمریکایی از جمله اهداف سفر الکاظمی به واشنگتن است."

یکی دیگر از ابعاد اهمیت سفر الکاظمی به آمریکا، سیاسی است. قرار است انتخابات پارلمانی عراق 10 اکتبر آینده برگزار شود. در فضای سیاسی عراق شایعاتی در خصوص تعویق مجدد انتخابات وجود دارد. 

حسین علاوی گفت: "این سفر شاهد ارائه توضیحی درباره فعالیت دولت عراق در زمینه تامین فضای انتخاباتی برای برگزاری انتخابات قوه مقننه به ویژه پس از قطعنامه شورای امنیت در پشتیبانی از فعالیت دولت عراق و کمیسیون برای برگزاری انتخابات و ترغیب کشورهای جهان و نهادهای بین‌المللی برای مشارکت در نظارت بر انتخابات از طریق ناظران بین‌المللی انتخابات خواهد بود."

در صورتی که پس از این سفر، تصمیمی درباره تعویق انتخابات پارلمانی عراق گرفته شود، بی‌ارتباط با سفر الکاظمی به آمریکا نخواهد بود. 

نکته پایانی اینکه؛ سفر سپتامبر 2020 الکاظمی به آمریکا و دیدار وی با دونالد ترامپ، رئیس جمهور وقت آمریکا هیچ دستاوردی برای عراق به دنبال نداشت. در درون عراق، اختلاف زیادی در خصوص آمریکا وجود دارد و از سوی دیگر دولت بایدن هم تمایلی به ایجاد ثبات و امنیت در عراق ندارد. بیش از همه روی کار آمدن دولتی که غرب را به چالش نکشد و به تقویت موقعیت مقاومت در عراق و منطقه منجر نشود، برای دولت آمریکا اهمیت دارد. 

نویسنده: سیدرضی عمادی

117

بیشتر بخوانید:

سفر الکاظمی به واشنگتن و چهارمین دور مذاکرات آمریکا و عراق