ایران پرس- 74 سال از روز نکبت می‌گذرد. رژیم صهیونیستی در هفتاد و چهارمین سالگرد نکبت با مجموعه‌ای از چالش‌ها مواجه است.

14 می برای فلسطینی‌ها روز نکبت و برای صهیونیست‌ها روز تأسیس این رژیم جعلی است. این روز نماد کوچ اجباری فلسطینی‌ها توسط صهیونیست‌ها است. نکبت کلمه عربی و به معنای مصیبت است. فلسطینی‌ها بطور عادی کلمه نکبت را برای توصیف حوادث فاجعه‌باری که در پی اشغال سرزمین‌های اشغالی به همراه داشته، بکار می‌برند. در 14 ماه می سال 1948حادثه‌ای در تاریخ فلسطین روی داد که روز نکبت نام گرفت. از نظر فلسطینی‌ها این روز یادآور روزهای تلخ یعنی اشغال سرزمین‌شان و مصادره اراضی و اولین موج آوارگی و اخراج بیش از 800 هزار فلسطینی از خانه و کاشانه‌شان است.

در سال‌های اخیر رژیم صهیونیستی با کمک دولت آمریکا تلاش بسیاری انجام داد تا در سایه عادی‌سازی روابط با کشورهای عربی ضمن خروج از انزوای سیاسی در محیط منطقه‌ای غرب آسیا، امنیت خود را افزایش داده و فلسطین را از کانون تحولات جهان عرب به طور خاص و جهان اسلام به طور عام خارج کند. احیا روابط با ترکیه و سفرهای دیپلماتیک مقامات اسرائیلی به کشورهای عربی و ترکیه نیز در راستای همین سیاست تل‌آویو قرار دارد. نشست‌هایی نیز با حضور مقامات عربی از جمله در اراضی اشغالی برگزار شد.

با این حال، این گونه اقدام‌ها نه تنها برای رژیم صهیونیستی امنیت در پی نداشته بلکه به افزایش درگیری میان فلسطینی‌ها و صهیونیست‌ها منجر شده است. فلسطینی‌ها در نتیجه این تحولات به این باور رسیدند که دفاع مقوله‌ای نیست که توسط کشورهای دیگر تأمین شود بلکه خودشان باید برای دفاع از خود اقدام کنند. در واقع، فلسطینی‌ها ضمن ناامید شدن از سازمان‌های بین‌المللی به خصوص سازمان ملل متحد، ناامیدی از کشورهای عربی و همچنین نارضایتی از تشکیلات خودگردان فلسطین، اصل خودیاری را در کانون سیاست‌های خود قرار دادند. بر همین اساس، در پی عملیات‌های شهادت‌طلبانه و به تعبیری عملیات‌های انفرادی فلسطینی‌ها، روز نکبت امسال برای صهیونیست‌ها پرتلفات بود و آسیب‌پذیری‌های رژیم صهیونیستی را عیان کرد.

عملیات‌های انفرادی، چالش بزرگ رژیم صهیونیستی

عملیات‌های انفرادی فلسطینی‌ها به یک چالش بزرگ و اساسی برای صهیونیست‌ها تبدیل شد. در کمتر از دو ماه اخیر 5 عملیات انفرادی انجام شد که در اثر آن 18 صهیونیست به هلاکت رسیده و ده‌ها نفر نیز زخمی شدند. عملیات‌های مقاومتی فلسطینی‌ها در هفته‌های اخیر بیشتر در اراضی 1948 رخ داده که این رخداد برای دوایر امنیتی رژیم صهیونیستی بی‌سابقه بوده است. در روز 20 مارس در عملیات «محمد ابوالقیعان» (از اهالی نقب) که با استفاده از سلاح سرد انجام شد، ۴ صهیونیست به هلاکت رسیدند. در روز ۲۷ مارس در عملیات «ایمن اغباریه» و «ابراهیم اغباریه» (از اهالی ام الفحم) در شهرک الخضریه ۲ افسر مرزی صهیونیست به هلاکت رسیدند. در روز ۲۹ مارس در جریان عملیات مسلحانه شهید «ضیا حمارشه» (از اهالی جنین) در شهرک بنی براک ۵ صهیونیست به هلاکت رسیدند. در روز هفتم آوریل ۲۰۲۲ در جریان عملیات مسلحانه شهید «رعد حازم» (از اهالی جنین) در خیابان دیزنگف در شهر تل‌آویو، ۳ صهیونیست به هلاکت رسیدند. در روز 29 آوریل در عملیاتی در شهرک صهیونیستی ارئیل در کرانه باختری، یک نظامی صهیونیست به هلاکت رسید. روز 5 می نیز عملیات العاد یا به تعبیر فلسطینی‌ها عملیات المزیرعه در نزدیکی تل‌آویو انجام شد که 3 صهیونیست کشته و 10 نفر نیز زخمی شدند.

نکته‌های راهبردی عملیات‌های انفرادی

در این عملیات‌ها چند نکته راهبردی وجود دارد که در هفتاد و چهارمین سالگرد روز نکبت اهمیت آن بیشتر می‌شود. نکته اول اینکه دست کم 3 مورد از این عملیات‌ها توسط اعراب ساکن در اراضی اشغالی انجام شد. سیاست‌های به شدت تبعیض‌آمیز رژیم صهیونیستی و رفتارهای خشن صهیونیست‌ها ضد جمعیت عرب در اراضی اشغالی و همچنین خشونت این رژیم ضد فلسطینی‌ها سبب شد اعراب ساکن اراضی اشغالی همسو با مردم فلسطین علیه اشغال‌گری و جنایت رژیم اشغالگر قدس عمل کنند. به عبارت دیگر، امنیت رژیم صهیونیستی از درون و توسط ساکنان اراضی اشغالی تهدید شده است.

دوم اینکه؛ ناتوانی دوایر اطلاعاتی و امنیتی رژیم صهیونیستی برای مواجهه با این عملیات‌ها ثابت شد. نیروهای امنیتی اسرائیل هنوز موفق نشده‌اند عاملان عملیات العاد را دستگیر کنند. در واقع؛ عملیات المزیرعه که اسم فلسطینی منطقه العاد نزدیک تل آویو است ضربه‌ای سنگین به رژیم صهیونیستی به شمار می‌رود. این عملیات شکست سازمان‌های امنیتی رژیم صهیونیستی را در جلوگیری از عملیات و همچنین دستگیر کردن عاملان آن نشان داد.

سوم اینکه؛ این عملیات‌ها به خصوص عملیات العاد جشن روز نکبت را به عزا تبدیل کرد. «نیر اورباخ» رئیس فراکسیون یمینا در کنست رژیم صهیونیستی در این باره گفت: «روزی که باید به آن افتخار کنیم با درد و رنج فراوانی پایان یافت، ما نباید «احساس شکست» کنیم!»

چهارم اینکه؛ در اثر این عملیات‌ها که جلوگیری از آن به خاطر ماهیت عملیات‌ها بسیار سخت است، آرامش جامعه صهیونیستی از بین رفته است. «یائیر لاپید»، وزیر خارجه رژیم صهیونیستی نیز یکی از تبعات این عملیات‌ها را از بین رفتن آرامش جامعه صهیونیستی آن هم در یک لحظه عنوان کرد. این موضوع باعث شده تا مهاجرت معکوس از مناطق اشغالی به عنوان پاشنه آشیل و زخم کهنه صهیونیست‌ها بار دیگر در مناطق اشغالی دهان باز کند. در واقع عنصر ثبات امنیتی اسرائیل، مهم‌ترین و برجسته‌ترین عنصر برای مهاجران بالقوه یهودیان از کشورهای جهان طی دهه‌های اخیر بوده است، اما این ویژگی مهم در چند سال اخیر و اکنون در سایه عملیات‌های متوالی انفرادی فلسطینی‌ها در درون اراضی اشغالی به شدت رنگ باخته است.

پنجم اینکه؛ این عملیات‌های انفرادی نشان داد فلسطینیان از حق خود به خصوص در قبال مسجد الاقصی کوتاه نمی‌آیند. گروه‌های فلسطینی بارها هشدار دادند مسجد الاقصی، خط قرمز آنها است و با هر گونه تجاوز و تعدی به آن مقابله خواهند کرد. می‌توان گفت رخدادهای اخیر در صحنه فلسطین از آینده امیدبخش نوید می‌دهد و در عین حال نشان می‌دهد مسئله فلسطین تبدیل به موضوعی حاشیه‌ای نشده و توسط خود فلسطینی‌ها به قلب تحولات جهان اسلام بازگشته است.

اهداف سیاسی رژیم صهیونیستی، تحت الشعاع عملیات‌های انفرادی

علاوه بر این، عملیات‌های انفرادی فلسطینی‌ها چالش‌های مهم دیگری نیز برای رژیم صهیونیستی ایجاد کرد. قرار بود پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیک‌های جهان در ماه آینده میلادی به اراضی اشغالی سفر کند، اما تداوم ناامنی در مناطق اشغالی سبب شد احتمال لغو این سفر قوت گیرد. این موضوع نشان می‌دهد اراضی اشغالی با معضل ناامنی مواجه است و عکس‌هایی که از نشست صهیونیست‌ها با مقامات عربی منتشر می‌شود چهره ناامنی گسترده در اراضی اشغالی را نشان نمی‌دهد.

احتمال فروپاشی کابینه چرخشی

موضوع دیگر این است که عملیات‌های انفرادی فلسطینی‌ها در اراضی اشغالی ضربه سنگینی به کابینه چرخشی نفتالی بنت- یائیر لاپید وارد کرد. این کابینه که با اکثریتی شکننده و متشکل از احزاب متضاد شکل گرفت، با خروج برخی اعضا در آستانه سقوط قرار گرفته بود با عملیات‌های انفرادی احتمال سقوط آن قوت گرفته است.  برخی منابع نزدیک به نفتالی بنت نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی پیش‌بینی کرده‌اند که کابینه وی ظرف یک ماه آینده منحل شود و روزنامه عبری زبان معاریو اعلام کرد که 3 نفر از اعضای حزب یمینا (حزب متبوع بنت) درصدد جدا شدن از این حزب و تشکیل یک فراکسیون پارلمانی جدید هستند. فهرست متحد عربی نیز در پی افزایش خشونت کابینه چرخشی ضد فلسطینی‌ها تهدید به خروج از کابینه کرده است. سقوط احتمالی کابینه چرخشی به معنای ورود رژیم صهیونیستی به دور جدیدی از بن‌بست و نابسامانی سیاسی است. 

نویسنده: سید رضی عمادی

/ 114