ایران پرس: جو بایدن در بیانیه ای که کاخ سفید صادر کرد،‌ از تصویب تمدید وضعیت اضطراری ملی درباره یمن خبر داد.

  در این بیانیه آمده است: "سیاست ها و رفتارهای بعضی اعضای دولت سابق یمن و افراد دیگر در تهدید صلح، امنیت و ثبات یمن، همچنان تهدیدی برای امنیت ملی و سیاست خارجی آمریکاست".

اعمال این وضعیت به قبل از اغاز و استمرار خیزش های مردمی در یمن  برمی گردد که به سقوط دولت علی عبد الله صالح و شکل گیری دولت نجات ملی به رهبری انصار الله دراغلب مناطق این کشور به استثنای مناطق تحت اشغال عربستان و امارات انجامید.

در دوران علی عبد الله یک کشتی امریکایی در سواحل یمن دچار انفجار شد و بعد از ان روابط صنعا و واشنگتن شکرآب شد و امریکا حالت اضطرای را علیه یمن اعمال کرد. بعد از گسترش دامنه خیزش های مردمی از شمال افریقا و خاورمیانه به یمن فضای پیچیده ای بر روابط دو طرف حاکم شد که هنوز هم ادامه دارد.

این خیزش ها گرچه به  حاکمیت 30 ساله علی عبد الله صالح پایان داد اما از آن جا که به شکل گیری دولت مورد نظر امریکا و عربستان نینجامید لذا ازهمان ابتدا با مقاومت و مخالفت آن ها مواجه شد.

امریکا فعالیت های خود را عموما بر مبارزه با القاعده متمرکز ی کرد و در پوشش مبارزه با تروریسم و القاعده به مداخلات خود در یمن جامه عمل می پوشاند اما عربستان به محض رسیدن خیزش های مردمی به یمن از ترس اینکه ادامه این خیزش ها به داخل عربستان برسد با تمام قوا برای مقابله با ان وارد عمل شد و ابتدا سعی کرد همانند بحرین دولت دست نشانده خود را در صنعا برسرکار اورد اما بعد از اینکه موفق نشد، رویکرد نظامی و اشغال این کشور را در دستورکار قرار داد و با مشارکت امارات حمله همه جانبه ای را علیه یمن اغاز کرد و با وجود اینکه تصور می کرد ظرف چند هفته کار تمام خواهد شد اما اکنون جنگ وارد هشتمین سال خود شده است.

با وجود اینکه امریکا در مواضع و رویکرد اعلامی خود به گونه ایی وانمود کرده است که انگار بخشی از این جنگ نیست اما در عمل نمی توان نقش امریکا را در این جنگ ویرانگر نادیده گرفت.چراکه عربستان فرمان جنگ و اشغال نظامی را در زمان حاکمیت دولت اوباما به عمد از امریکا صادر کرد و ان درست زمانی بود که روابط دو طرف درباره طیف مختلفی از مسایل منطقه ای شکراب شده بود و در واقع عربستان می خواست اشغال یمن را به عنوان مابه ازای معادلات جدید منطقه ای سهم خود بکند.

امریکا در ان مقطع نه تنها جلوی تجاوز عربستان و امارات را نگرفت بلکه با زدن برچسب به نیروهای پدید امده از دل خیزش های مردمی یمن مجوز اشغال و تجاوزات نظامی گسترده را برای سرکوب و نابودی نظام نوپای یمن به رهبری انصارالله را به دولت های سعودی و اماراتی صادر کرد ضمن ان که با فروش گسترده تسلیحات به این دو کشور، امکان ادامه جنگ و تجاوز نظامی را برای این دو کشور طی 8 سال گذشته فراهم کرده است.

حمایت های امریکا از عربستان در زمان ترامپ به اوج خود رسید اما با امدن بایدن هم تفاوت اساسی دررویکرد امریکا ایجاد نشد. دولت بایدن با وجود اینکه ابتدا ازخروج انصارالله از فهرست گروه های تروریستی سخن گفت اما تحت فشارهای وارده ازسوی عربستان از مواضع خود عقب نشینی کرد ضمن اینکه از پیگرد قضایی پرونده قتل جمال قاشقچی هم چشم پوشی کرد.

ورود دولت بایدن به دور اخیر مذاکرات آتش بس که با همراهی و مشارکت سازمان ملل صورت گرفت ، گرچه درابتدا تصور می شد که با هدف زمینه سازی برای پایان جنگ صورت می گیرد اما نقض بیش از 600 باره اتش بس از سوی عربستان در کمتر از دو ماه گذشته و بهره برداری ابزاری عربستان از شورای ریاست جمهوری در جنوب یمن برای تقویت عملیات نظامی در جبهه مارب و تلاش برای الحاق استان های شرقی یمن به عربستان که در همه موارد با سکوت دولت بایدن همراه است، تردید جدی در تمایل امریکا و دولت بایدن بریا توقف جنگ در یمن ایجاد کرده است بخصوص آن که رژیم صهیونیستی برای وابسته کردن بیش از پیش عربستان و امارات به ادامه این جنگ نیاز دارد و وابستگی امریکا به ارزان فروشی نفت عربستان بعد از جنگ اوکراین و ایجاد اختلال در صدور نفت و گاز روسیه بیشتر شده است که از امکان اعمال فشار امریکا بر عربستان برای تغییر رویکرد نظامی و تهاجمی خود رد جنگ یمن می کاهد.

نویسنده: احمد کاظم زاده

 112

 بیشتر بخوانید:

آتش‌بس؛ نمایش سعودی در یمن با سوء استفاده از سازمان ملل

وزارت بهداشت یمن: فرار کشورهای متجاوز از اجرای توافقنامه آتش بس جنایت است