ایران پرس: شبه نظامیان وابسته به امارات و عربستان سعودی بار دیگر در مناطق جنوبی یمن با هم درگیر شدند که این درگیری شماری کشته و زخمی داشته است.

یمن از 26 مارس 2015 شاهد تجاوز ائتلاف سعودی است. عربستان سعودی و امارات متحده عربی دو عضو اصلی این ائتلاف هستند. با گذشت زمان مشخص شد عملاً عربستان و امارات مجزا از هم در یمن فعالیت می‌کنند و در این کشور برای نفوذ بیشتر با هم رقابت دارند.

بر همین اساس نیز ریاض و ابوظبی خیلی زود در یمن دچار اختلاف شدند و عملاً ائتلاف سعودی به ائتلافی فروپاشیده تبدیل شد و عربستان سعودی به تنهایی جنگ علیه یمن را پیش می‌برد.

عربستان و امارات هر یک نیروهای وابسته به خود را در یمن دارند که شامل نیروهای سیاسی و نظامی است. نیروهای دولت مستعفی یمن مورد حمایت عربستان سعودی و جدایی‌طلبان شورای انتقالی جنوب نیز مورد حمایت امارات قرار دارند.

تاکنون بارها میان مزدوران وابسته به عربستان و امارات در جنوب یمن درگیری به وجود آمده است. این درگیری‌ها نشان داد عملاً جبهه مخالف دولت نجات ملی یمن مستقر در صنعا، پایتخت، در مقابل بازیگر منسجم و یکپارچه‌ای قرار ندارد و به هر اندازه که در شمال و پایتخت یمن یکپارچگی و انسجام وجود دارد، در جنوب این کشور بازیگران متعددی فعال هستند که به خصوص منافع عربستان و امارات را پیگیری می‌کنند.

درگیری‌های روزهای اخیر در استان شبوه یمن رخ داد. این استان دومین استان نفت‌خیز یمن بعد از مأرب است. ساحلی بودن این استان و داشتن بندر نفتی باعث شده است که طرف‌های درگیر در جنوب یمن به این استان و نفت آن چشم بدوزند.

«عادل الحسنی» یکی از مقامات جنبش مقاومت جنوب یمن چندی پیش و در پی تلاش امارات برای کنترل استان شبوه، گفت: "از آنجایی که شبوه منطقه‌ای نفت خیز با ثروت هنگفتی است، امارات و عربستان بر سر آن با هم رقابت دارند. شبوه و امثال آن مناطق درگیری نیستند. آنجا مناطق نفوذ، سرمایه‌گذاری و نفت هستند."

بنابراین، درگیری‌های اخیر نشان می‌دهد رقابت میان ریاض و ابوظبی و مزدوران آنها همچنان ادامه دارد و اکنون این کشورها و مزدوران آنها برای کسب منافع و امتیازات اقتصادی در جنوب یمن با هم رقابت می‌کنند و این رقابت حتی به درگیری‌های جدید نیز منجر شده است. 

موضوع مهم دیگر این است که درگیری میان مزدوران سعودی و اماراتی در جنوب یمن در حالی است که از آوریل گذشته تاکنون در یمن آتش‌بس برقرار شد. سعودی‌ها و یمنی‌ها در آوریل گذشته با میانجی‌گری سازمان ملل متحد به توافقی برای آتش‌بس دو ماهه دست پیدا کردند که این آتش‌بس دوماهه هفته پیش برای سومین بار تمدید شد.

به نظر می‌رسد آتش‌بس صرفاً به کاهش حمله‌ها و نزاع نظامی میان سعودی‌ها و یمنی‌ها منجر شده و در مقابل از یک سو رقابت سیاسی عربستان و امارات برای کسب نفوذ بیشتر در جنوب یمن و از سوی دیگر منازعه میان مزدوران ابوظبی و ریاض برای کسب قدرت سیاسی و نظامی همچنان ادامه دارد.

در واقع، آتش‌بس به فرصتی برای اشغال‌گران و مزدوران آنها تبدیل شد تا منافع ژئوپلیتیکی خود را در جنوب یمن پیگیری کنند. 

نویسنده: سيدرضی عمادی

117