ایران پرس: پادشاه عربستان سعودی در حکمی «محمدبن سلمان» ولیعهد و فرزند خود را به عنوان رئیس شورای وزیران این کشور تعیین کرد.

همچنین ملک سلمان فرزند دیگر خود، «خالدبن سلمان» را به سمت وزیر دفاع منصوب کرد.

تغییرات در راس قدرت عربستان حاوی چند نکته تحلیلی است:

در این تغییرات، جایگاه فرزندان ملک سلمان در ساخت قدرت عربستان افزایش یافته است. محمدبن سلمان که ولیعهد عربستان است در حالی رئیس شورای وزیران شد که پیش از این ریاست شورای وزیران عربستان بر عهده پادشاه این کشور بود که عالی‌ترین مقام در هرم قدرت در عربستان سعودی محسوب می‌شود.

علاوه بر این، خالد بن سلمان نیز به سمت ولیعهد عربستان منصوب شد در حالی که پیش از این، این سمت در اختیار محمد بن سلمان قرار داشت. به عبارت دیگر، با این تغییرات جایگاه فرزندان عبدالعزیز در قدرت کاهش یافته و عربستان در حال حرکت به سمت سپردن قدرت به فرزندان سلمان است.

این تغییرات مطابق میل و اراده محمد بن سلمان انجام می شود. محمد بن سلمان در هفت سال اخیر روند رو به رشدی در ساخت قدرت عربستان داشته که پیش از این برای کمتر شخصی پیش آمده بود‌.

وی در 30 سالگی وزیر دفاع، 31 سالگی نایب ولیعهد و 32 سالگی ولیعهد عربستان شد و اکنون نیز ریاست شورای وزیران را بر عهده گرفته است. 

در واقع، کهولت سن ملک سلمان 87 ساله زمینه جاه طلبی های محمد بن سلمان و انتقال قدرت به فرزندان سلمان را فراهم کرده است. یکی از مقام‌های دولتی عربستان در خصوص تغییرات جدید می‌گوید که نقش نوین محمد بن سلمان به عنوان رئیس شورای وزیران، در راستای سیر اعطای مسئولیت‌های پادشاهی به وی از جمله نمایندگی پادشاهی در سفرهای خارجی و ریاست نشست‌های سران به میزبانی پادشاهی عربستان است. 

سیر پیشرفت محمد بن سلمان در ساخت قدرت عربستان در شرایطی همچنان ادامه دارد که وی دو چهره متفاوت از خود نشان داده است:

بن سلمان از یک سو برخی اقدام‌های اصلاحی اجتماعی به خصوص در حوزه زنان انجام داد و از خود چهره یک حاکم جوان و دارای تفکرات روز نزد جامعه عربستان ایجاد کرد که این اقدام‌ها با استقبال قدرت‌های غربی همراه شد.

به عبارتی، وی با این اقدام‌ها سعی کرد حمایت داخلی و خارجی لازم برای پیشرفت در ساخت قدرت عربستان و رسیدن به کرسی پادشاهی را کسب کند.

بن سلمان از سوی دیگر رقبای درون خاندانی خود را یک به یک از قدرت حذف یا دور کرد. به عبارتی، وی طی هفت سال گذشته رقیب جدی برای خود در درون خاندان آل سعود باقی نگذاشت که تهدیدی برای رسیدن وی به کرسی پادشاهی باشد.

در روزهای اخیر خبرهایی درباره وخامت وضعیت جسمانی محمد بن نایف، ولیعهد سابق و اصلی ترین رقیب بن سلمان منتشر شد. بن نایف مدتهاست که در حبس خانگی به سر می برد.

اگرچه انتقادهایی در خصوص این رفتار بن سلمان با شاهزادگان سعودی انجام شد، اما وزن انتقادها به گونه ای نبود که جایگاه بن سلمان را با تهدید جدی مواجه کند و با تغییرات جدید، وی به کرسی پادشاهی نزدیکتر شده است.

نویسنده: سیدرضی عمادی

117