به گزارش ایران پرس، «حیدر العبادی» نخست وزیر عراق بعد ازعربستان سعودی، راهی تهران خواهد شد و بعد از یک اقامت یک روزه که احتمالا روز سه شنبه این هفته خواهد بود، به کویت خواهد رفت.
العبادی دیروز یکشنبه، پیش از شروع سفر منطقه ای اش با «سلیم الجبوری» رئیس پارلمان عراق دیدار و دوطرف درباره پرونده هایی که العبادی قصد دارد در سفر به سه کشور منطقه مورد بررسی قرار دهد؛ تبادل نظر کردند.
در این جلسه نخست وزیرو رئیس پارلمان عراق اعلام کردند: بغداد از هرگونه گفت وگو که به حل مشکلات منطقه و یا نزدیک شدن دیدگاه ها و نظرات طرف های مختلف کمک کند، حمایت می کند.
العبادی که براساس اعلام طرف عربستانی قرار بود، چهارشنبه گذشته از ریاض دیدن کند، به دلایل اعلام نشده ای، این سفر را به تعویق انداخت.
اهداف سفر منطقه ای حیدر العبادی
با شدت گرفتن تنش ها در منطقه خارومیانه، حیدر العبادی، نخست وزیر عراق، با سفرهای منطقه ای درصدد میانجی گری برای کاستن از میزان و شدت تنش های منطقه ای است.
درباره اهداف سفر منطقه ای العبادی می توان به دو دسته اهداف منطقه ای و دوجانبه اشاره کرد.
در سطح منطقه ای؛ به طور کلی می توان گفت منطقه خاورمیانه در شرایط کنونی شاهد بحران و تنش به طور همزمان است. بحران های کنونی خاورمیانه شامل سوریه، یمن، افراط گرایی و تروریسم است اما تنش های موجود در منطقه خاورمیانه شامل تنش میان ایران و عربستان سعودی و همچنین تنش عربی- عربی میان قطر و عربستان و متحدانش است. سفر منطقه ای حیدر العبادی در این بازه زمانی از خاورمیانه سبب ایجاد این سوال می شود که موضع عراق درخصوص تنش های کنونی در منطقه خاورمیانه چیست؟
موضع دولت عراق درباره تنشهای ذکر شده، میانجی گری در جهت کاستن از این تنش ها و بازگردان ثبات به روابط درون منطقه ای است. میانجی گری عراق در این تنش ها از این جهت حایز اهمیت است که: اولاً دولت در عراق مانند جمهوری اسلامی ایران، دولتی شیعی است و روابط حسنه ای با جمهوری اسلامی ایران دارد و از متحدان مهم جمهوری اسلامی در منطقه محسوب می شود.
دوماً؛ اگرچه روابط عراق و عربستان سعودی روابط دوستانه ای نیست اما از میزان تنش ها میان دو کشور در دولت العبادی در مقایسه با دولت نوری مالکی کاسته شده است. العبادی در تلاش است با سفر به ریاض و تهران، برای کاهش تنش میان دو قدرت اصلی منطقه ای خاورمیانه تلاش کند.
سوماً روابط دو کشور کویت و عراق نیز از زمان دولت نوری مالکی و همچنین در دوره العبادی روند رو به رشدی داشته است. بنابراین، العبادی با سفر به کویت و دیدار با مقامات این کشور تلاش خواهد کرد که به همراه کویت و به طور مشترک در تنش به وجود آمده میان قطر و عربستان و متحدانش میانجی گری کنند تا از شدت این تنش کاسته شود.
در سطح داخلی؛ العبادی به خصوص با سفر به ایران و کویت درصدد تقویت روابط عراق با این کشورها است. بدون تردید، جمهوری اسلامی ایران مهمترین متحد عراق در مبارزه با تروریسم است. با توجه به اینکه مبارزه با تررویسم داعشی در عراق در مراحل پایانی قرار گرفته و موضوعاتی که درباره موصل پسا داعش مطرح است، باید گفت مبارزه با داعش و مدیریت موصل پسا داعش از اصلی ترین محورهای گفتگوی العبادی با مقامات جمهوری اسلامی ایران در تهران خواهد بود.
العبادی در سفر به کویت علاوه بر اینکه درباره تنش عربی- عربی کنونی در شورای همکاری خلیج فارس با مقامات کویتی گفتگو خواهد کرد، در حوزه روابط دوجانبه نیز تقویت روابط با کویت را پیگیری می کند. طی سال های اخیر، یکی از محورهای مهم اختلاف میان کویت و عراق که موضوع غرامت عراق به کویت بود، حل شد و دولت عراق قسمت قابل توجهی از غرامت جنگ علیه کویت در دهه 1990 را به این کشور پرداخت کرده است.
نتیجه اینکه؛ حیدر العبادی در تلاش است از یک سو پس از مدتها درگیری در حوزه داخلی و مبارزه با تروریسم داعشی، با میانجی گری در تنش های کنونی خاورمیانه، عراق را در قالب یک بازیگر منطقه ای به خصوص از طریق میانجی گری در تنشها معرفی کند و از سوی دیگر؛ نخست وزیر عراق سعی دارد با این سفرهای منطقه ای نشان دهد که عراق از بحران های داخلی عبور کرده و اکنون به فکر تقویت روابط با کشورهای منطقه است.
115/110
بیشتر بخوانید:
العبادی: تمام دنیا را هم بدهند با ایران دشمنی نمیکنیم
العبادی: عراق با منزوی کردن قطر مخالف است
تاکید عراق به وجود اختلافات عمیق و ریشهای با عربستان/ تحلیل